Proiectul privind modificarea clauzelor abuzive, amânat din nou, de deputaţi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 septembrie 2014

Proiectul privind modificarea clauzelor abuzive, amânat din nou, de deputaţi

APC reclamă faptul că reprezentanţii consumatorilor nu sunt invitaţi la dezbateri, în comisiile parlamentare de specialitate

Deputaţii din Comisia juridică au amânat, din nou, dezbaterea proiectului legislativ pentru modificarea şi completarea Legii privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, după cum ne-a spus Liviu Ciucă, preşedintele comisiei de specialitate.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) reclamă în continuare faptul că reprezentanţii acesteia nu sunt invitaţi la dezbaterile care au loc în Parlament pe această temă. Costel Stanciu, preşedintele APC România, ne-a declarat: "Dacă nici industria nu ar fi fost chemată la discuţii ar fi fost în regulă, însă unele entităţi care-i reprezintă pe furnizorii de servicii au fost prezenţi, iar noi, cu toate că suntem areditaţi la Camera Deputaţilor şi reprezentăm consumatorii de utilităţi publice, nu. Niciodată nu suntem convocaţi la dezbaterile pe astfel de teme sensibile care aduc beneficii marilor furnizori de servicii, respectiv societăţile de telefonie, de utilităţi, de credit".

Într-un comunicat de presă, ACP subliniază: "Invitaţi la această dezbatere sunt Ministerul Justiţiei şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Remintim că acest proiect de lege a fost adoptat de Senat la sfârşitul anului 2013, în forma adoptată fiind incluse multe din propunerile ARB. Analiza efectuată în luna aprilie a anului 2014 de APC România a relevat că proiectul de lege, în forma adoptată de Senat, este contrar în cea mai mare parte legislaţiei şi jurisprudenţei Uniunii Europene şi că este profund inechitabil pentru consumatorii români. Ca un ecou al celor constatate de APC România, ulterior, acest proiect a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei Deputaţilor. Mai mult, proiectul nu are susţinerea Guvernului României".

Una dintre nemulţumirile pe care domnul Stanciu le-a adus în discuţie face referire la faptul că o eventuală decizie care anulează o clauză considerată abuzivă dintr-un contract nu este extinsă la toate contractele care conţin astfel de clauze, pentru ca acestea să fie anulate, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

Reprezentanţii APC au subliniat, recent: "Analiza experţilor APC România asupra formei proiectului adoptate de Senat a relevat încălcări ale Directivei 93/13/CEE, ale jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie referitoare la interpretarea acestei Directive, deşi în Expunerea de motive este menţionat foarte clar că prin acest proiect se urmăreşte o armonizare şi o transpunere cât mai fidelă a dispoziţiilor Directivei".

Adoptarea acestui proiect, în forma care a fost transmisă către Camera Deputaţilor, pe lângă faptul că va diminua gradul de protecţie oferit consumatorilor prin Legea nr. 193/2000 în forma actuală, va da naştere unor abuzuri împotriva acestora şi nu va oferi mijloacele eficiente pentru a se asigura că aceste clauze abuzive nu sunt aplicate în continuare şi nu afectează consumatorii, mai spun sursele citate. Acestea apreciază că, cel mai probabil, iniţiativa va conduce la iniţierea procedurii de infringement împotriva României, în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. numai in Romania intalnesti asa ceva, in loc sa se clarifice odata pentru totdeauna aceste contracte care nu ar fi trebui sa ajunga pe piata in fata consumatorului cu atatea clauze care de care mai abuzive , ei isi bat joc tot de clienti. Nu America este tara tuturor posibilitatilor , ci Romania este tara tuturor excrocheriilor si mizeriilor de pe fata pamantului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb