"ProLogis" a achiziţionat afacerea industrială a companiei "Parkridge"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 13 februarie 2007

"ProLogis", cel mai mare proprietar, manager şi dezvoltator de spaţii de depozitare şi distribuţie, a achiziţionat partea de afaceri industriale a "Parkridge", un dezvoltator important de centre de distribuţie din Europa. Investiţia se ridică la aproximativ 581 milioane de dolari, a anunţat "ProLogis".

În urma tranzacţiei, "ProLogis" deţine suprafeţe de teren în Marea Britanie, care totalizează mai mult de 323,76 ha. Pe aceste loturi pot fi construite între 1,30 şi 1,39 milioane de metri pătraţi de noi construcţii, cu o valoare estimată la finalizare de peste 2,25 miliarde de dolari. De asemenea, companiei "ProLogis" îi mai revine firma "Astral", societate de dezvoltare logistică a "Parkridge" in Marea Britanie, care are 10 proiecte industriale în construcţie, cu un total de aproximativ 483.000 de metri pătraţi, precum şi lucrările începute de curând în Europa de Vest, ce s-au concentrat asupra unor noi dezvoltări industriale din Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda şi Spania. "ProLogis" are, de asemenea, drept de proprietate asupra cotei de 50% deţinută de către "Parkridge" într-o societate mixtă central europeană, implicată în dezvoltări de spaţii pentru logistică. Aceasta controlează terenuri pe care se pot construi clădiri totalizând peste 483.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi deţine încă 418.060 metri pătraţi de clădiri în construcţie. Combinate, aceste proiecte vor avea o valoare estimată de peste 650 milioane de dolari, după finalizare. Societatea mai are şi 520.252 de metri pătraţi de spaţii de depozitare existente.

Printr-o tranzacţie separată, celalalt partener al societăţii mixte din Europa Centrală a fost de acord să vândă cota de 50% din companie, către "ProLogis", contra valorii de 345 milioane de euro.

Proprietăţile industriale existente, precum şi cele care sunt construite pe terenurile achiziţionate, vor fi transferate de companie unui fond "ProLogis" de investiţii care conţine proprietăţi imobiliare.

Totodată, "ProLogis" a achiziţionat 25% din operaţiunile imobiliare non-industriale ale "Parkridge". Aceste operaţiuni includ două proiecte de dezvoltare cu utilizări multiple în Marea Britanie, un proiect de dezvoltare de depozite pentru distribuţie cu amănuntul, destinat pieţelor din Marea Britanie, Franţa şi Spania, precum si un business de dezvoltare a spaţiilor pentru retail în Europa Centrală, aflat intr-o expansiune rapidă.

"Sunt încântat de faptul că activitatea noastră de succes în domeniul investiţiei în dezvoltări de spaţii de depozitare urmează să fie încorporată în ProLogis - o companie pe care eu o apreciez a fi cea mai bună din categoria sa", a apreciat John Cutts, preşedinte al "Parkridge". Domnia sa a adăugat: "Restul activităţilor Parkridge, incluzând aici atât proiecte de retail, depozitare pentru vânzarea cu amanuntul, petrecerea timpului liber şi birouri, vor avea enorm de câştigat din capitalul rezultat în urma tranzacţiei, astfel încât ne aşteptăm la o perioadă de creştere pronunţată pe întreg teritoriul Europei".

"ProLogis" va plăti aproximativ 443 de milioane de dolari pentru divizia industrială a companiei "Parkridge", cu o valoare de 98 de milioane de dolari, depinzând de valorificarea ulterioară a opţiunilor pe o serie de terenuri din Marea Britanie. Compensarea totală pentru divizia industrială a societăţii "Parkridge" include un procent de lichidităţi de 25,4% şi un procent de părţi sociale "ProLogis" de 74,6 %.

Preţul de achiziţie pentru investiţiile din sectorul de retail al societăţii "Parkridge" este de aproximativ 138 de milioane de dolari, care urmează să fie plătiţi în lichidităţi. Valoarea lichidităţilor destinate atât tranzacţiei cu "Parkridge", cât şi achiziţionării părţilor aparţinând partenerului "Parkridge" în societatea mixtă, va fi alocată din liniile de credit existente ale "ProLogis" şi dintr-un nou împrumut multivalutar la termen, în valoare de 600 de milioane de dolari.

"ProLogis" estimează că va păstra 23 dintre asociaţii societăţii "Parkridge", în prezent angajaţi în sectorul de dezvoltare industrială, care se vor alătura birourilor "ProLogis" pe pieţele respective. Cei implicaţi în activitatea de retail vor rămâne angajaţi ai societăţii "Parkridge" în operaţiunile de retail ale acesteia.

Se preconizează că această tranzacţie va scădea uşor valoarea câştigurilor prin reducerea preţului pe parte socială în primul an, datorată tratamentului contabil de tip marcare la piaţă a bunurilor achiziţionate de societatea "Parkridge" şi faptului că multe din proiectele curente de dezvoltare ale societăţii "Parkridge" vor fi încă în stadiul de construcţie. Tranzacţia nu afectează liniile mari ale fondurilor rezultate din operaţiunile societăţii "ProLogis", stabilite anterior, pentru anul 2007.

"Din punct de vedere organizaţional, vom obţine câştiguri imediate ca urmare a acestei tranzacţii şi estimăm că acestea se vor adăuga la câştigurile din 2008", a afirmat Schwartz.

"ProLogis" este cel mai mare deţinător, manager şi dezvoltator de spaţii de depozitare şi distribuţie, care desfăşoară operaţiuni în 80 de ţări din America de Nord, Europa şi Asia. Societatea deţine 26,7 milioane de dolari de active, în proprietate, administrare şi aflate în curs de dezvoltare, care includeau, la 31 decembrie 2006, 39,2 milioane mp în 2.466 de proprietăţi. Printre clienţii "ProLogis" se numără producători, firme de retail, societăţi de transport, furnizori de servicii logistice şi alte societăţi cu nevoi de distribuţie la scară largă. Cu sediul în Denver, Colorado, "ProLogis" are mai mult de 1.250 de angajaţi în întreaga lume.

"Parkridge" este o companie privată de dezvoltare şi este alcătuită din mai multe activităţi corporatiste care se axează pe sectoare individuale ale pieţei de dezvoltare a proprietăţilor şi de investiţii. Având sedii în Marea Britanie, Polonia, Franţa, Germania, Italia, Rusia, Spania, Ungaria şi Luxemburg, societatea derulează activităţi de depozitare industrială, parcuri logistice, depozitare pentru produse cu amănuntul, centre comerciale, programe de uz mixt, construcţii rezidenţiale şi comerciale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb