Promoţie la taxele ASF, doar şase luni

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2014

 Mircea Ursache, vicepreşedinte al ASF, a anunţat, în luna februarie, că reducerile de taxe nu vor fi spectaculoase.

Mircea Ursache, vicepreşedinte al ASF, a anunţat, în luna februarie, că reducerile de taxe nu vor fi spectaculoase.

Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "ASF va vedea efectele pozitive şi, probabil, va decide prelungirea reducerilor de taxe"

Presată din toate părţile, inclusiv de la Ambasada SUA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a răspuns cererilor pieţei să reducă taxele printr-o serie de promoţii tarifare, însă numai pentru şase luni, între 15 martie şi 15 septembrie 2014.

După ce, în luna ianuarie, Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA în România, a pus la colţ instituţiile pieţei, spunând că România este una dintre cele mai scumpe pieţe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor percepute atât de BVB, cât şi de ASF, Asociaţia Brokerilor a solicitat Autorităţii să prelungească şi pentru 2014 o serie de reduceri de tarife, justificând că aceste promoţii au avut rolul de stimulare a revenirii pieţei de capital autohtone.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, ne-a declarat, ieri: "Este bine că ASF a decis reducerea unor taxe, chiar şi pentru o perioadă scurtă. Sunt sigur că vor vedea efectele pozitive şi că vor decide prelungirea promoţiilor".

În schimb, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, are o altă părere. Domnia sa a declarat, într-un interviu recent acordat ziarului "BURSA": "Trebuie să spun că propunerea ASF să reducă taxele pentru o perioadă de 6 luni, despre care aud că este luată în considerare, probabil nu va produce niciun efect tangibil.

Oamenilor de afaceri poate să le placă ideea reducerii comisioanelor, dar nu îşi vor ajusta raţionamentul pe baza ei, pentru că nu pot răspunde prin nicio mişcare vizavi de clienţii lor, dacă orizontul de timp este de doar şase luni".

Reduceri pentru market-making şi turnaround

În perioada menţionată, ASF va reduce cota din valoarea tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate şi/sau în cadrul sistemelor alternative de tranzacţionare, de către intermediarii care au calitate de Market Maker pentru un instrument financiar, de la 0,08% la 0,04%.

Programul pilot pentru market making al BVB era pus în pericol, la începutul acestui an, întrucât tariful revenise la 0,08%, în 2014, după ce în 2013 fusese de 0,04%.

Autoritatea reduce şi cota pentru tranzacţiile derulate în afara pieţelor reglementate şi/sau sistemelor alternative de tranzacţionare de tipul tranzacţiilor turnaround, de la 0,15%, la 0,04%. Pe finalul anului trecut, acest tarif ajunsese la zero.

Unii brokeri au pus tranzacţiile reduse la Bursă din acest început de an şi pe seama revenirii la comisionul de 0,15% pentru transferurile turnaround, începând cu 2014.

Potrivit unor declaraţii din ianuarie ale lui Cristian Agalopol, preşedintele Depozitarului Central, tranzacţiile turnaround au fost de aproximativ 500 de milioane de dolari de la introducerea acestor operaţiuni (aprilie 2012).

Tranzacţiile turnaround sunt schimburi de tip OTC (în afara sistemelor de tranzacţionare) care au ca pereche şi o tranzacţie pe bursă. Datorită tranzacţiilor turnaround, brokerii care reprezintă investitorii străini pot să cumpere acţiuni de pe BVB, fără a avea deschise conturi de tranzacţionare în România, prin intermediul brokerilor locali.

Reducere şi la tariful aplicat ofertelor publice de vânzare derulate de stat

ASF a decis şi reducerea tarifului aplicat ofertelor publice de vânzare derulate de stat, comisionul urmând să scadă de la 0,5% la 0,35% din valoarea ofertei.

În cazul ofertelor publice de vânzare derulate de companii private, instituţia de supraveghere încasează înainte de lansarea operaţiunii cel puţin 0,3% din valoarea iniţială a acesteia, indiferent de numărul acţiunilor cumpărate ulterior în operaţiune, iar la finalul ofertei va încasa şi diferenţa, dacă este cazul, până la 0,5% din suma finală.

În cazul ofertelor publice de vânzare de acţiuni, dar şi a celor de obligaţiuni, derulate de autorităţi ale administraţiei publice, ASF nu va percepe un comision anticipat, iar în perioada 15 martie-15 septembrie comisionul va fi redus la 0,35% din suma finală a ofertei.

De asemenea, ASF scoate tariful de 2.500 lei pentru aprobarea prospectului preliminar în vederea evaluării succesului unei viitoare oferte.

Totodată, cota pentru admiterea la tranzacţionare pe pieţe reglementate şi sisteme alternative de tranzacţionare a obligaţiunilor corporative, a obligaţiunilor emise de autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi în cazul titlurilor de stat, va fi redusă de la 0,1% la 0,05%, în perioada menţionată.

Tariful pentru înregistrarea titlurilor de stat va fi de 500 lei, în loc de 1.000 lei.

ASF a anulat tarifele pentru emiterea actelor de autorizare ca investitor calificat, care se plasau la 5.000 lei pentru persoane fizice şi 10.000 lei pentru persoane juridice.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu pot sa cred ca se fac atatea diferente intre ofertele de stst si cele private. Consider ca toate comisioanele trebuie sa fie la fel. bancile private percep dobanzi diferite fata de creditele luate de regii sau de intreprinderi private?

    1. Da, si bancile percep dobanzi diferite, in special intre institutiile de stat si cele private. La fel si dobanzile oferite la depozite, in functie de valoarea lor si de istoricul deponentului. Ce, nu stiati? Problema este ca nu mai dau credite prea multe...

      Oricum, nu mai dezbateti subiectul pentru ca institutiile de stat coteaza valori mari, pentru care este normal sa primeasca tarife mult mai mici, daca e s-o luam capitalistic... Hai sa ramanem profesionisti si sa nu cadem in extrema ridicolului atunci cand tratam principii ale economiei de piata. Altele sunt problemele, de fond, adica incurajarea pietei de capital in general, adica a dezvoltarii economice prin atragerea de resurse direct de la cei care le au si nu de la sistemul bancar, care acum este complet impotent. Adica: 

      1. Minimizarea impozitelor si taxelor pentru societatile care se listeaza la bursa si care-si obtin banii pt.dezvoltare direct de la investitori, prin oferte publice de majorare de capital. Bineinteles, respectand principiile corporative si transparentei reglementare. 

      2. Micsorarea taxelor si impozitelor pe venitul de capital, incurajand investitorii sa participe la dezvoltarea economica prin investitii bursiere. 

      3. Realizarea unei legaturi mai stranse intre justitia civila financiara si specialistii pietei de capital, pentru eliminarea abuzurilor de piata.

      4. Aaa, pardon, numirea unei structuri de angajati profesionisti la ASF, sau CNVM, sau cum i-o mai fi spunand supraveghetorului pietei. 

    Cand vedem studiul de impact pentru avizul dat achizitiilor incrucisate la SIF-uri ? Macar inregistrarile telefonice ale celor ce au promovat la ASF aceasta decizie !

    Chiar si asa taxele sunt foarte mari ! 

    Trebuiau reduse din principiu toate la jumatate si nu artificii pe sase luni ! 

    Statul plateste 0,35% din valoarea OPV adica la o oferta sa spunem Hidroelectrica in valoare de 400 de milioane de euro ASF incaseaza 1,4 milioane de euro. Este suma enorma ! 0,1 % ar fi fost mai mult decat indestulator pentru ASF dar probabil trebuiesc platite salariile nesimtite si cele compensatorii !

    Statul mai bine ar aloca diferenta de 0.25% din toate OPV unui fond pentru sustinerea educatiei, asistentei medicale, protejarea si refacerea mediului in zonele rurale sau alte actiuni benefice poporului nu sa sustina prin aceste comisioane salarii nesimtite, gasti de escroci, indivizi ca tudor george de la CSA si alte cloace, incubatoare si focare de frauda in institutii publice ! 

    In urma mitei primite, ASFmicsoareaza comisioanele, doar au de vandut baietii 20% din SNP si alte acareturi. Nu pentru chestiuni asemanatoare este Rusanu in puscarie acu?

    Alo DNA, mai aveti clienti la ASF! 

    1. Ce veti mai clar de atat????????? Se modifica reglementarile privind comisioanele pentru tranzactiile turnaround, pentru pachetele care le are de vanzare FP. Totul in cardasie si cu complicitatea ambasadei SUA. Sa nu uitam cine este membru in Board-ul Fondului Proprietatea. HOTIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!

      Hai sa fim sinceri: piata de capital a fost creata cu ajutorul cunostintelor americanilor si canadienilor, nu? Actualele reglementari sunt foarte moderne, europenizate pe deasupra. Mi se pare ca doar persoanele care le-aplica sunt cam subrede, impreuna cu o justitie necunoscatoare a domeniului. In rest, daca s-ar aplica in mod real reglementarile, sau daca s-ar actualiza rapid noutatile, atunci multe lucruri din cele care se intampla acum nu s-ar mai intampla. Adica, multe insolvente ilegale, "privatizari" mascate ale emitentilor publici si cotati, nerespectari ale guvernantei corporative si transparentei obligatorii. Si vedeti-va de treaba, ca la fostul CNVM sunt multi specialisti cunoscatori ai meseriei, dar sunt in esalonul 3 de decizie. Ba chiar as spune ca ar putea fi iertati pentru faptul ca multi sunt inregimentati militar. Dar, sa fim sinceri, au deasupra lor politicieni cu grade si functii superioare.

      Asa ca, daca ne-am putea ajuta de straini, pentru a readuce piata de capital la adevarata valoare a ei, de ce sa n-o facem? Pai bani mai multi in Romania, fie ei de la americani sau europeni, ar fi de bun augur, nu? Ne-ar mai incuraja si pe noi sa facem bani din dividende si din speculatii bursiere, nu? Nu de alta, insa fondurile de investitii straine au alta forta, au ambasadele, au cu ce sa unga oameni de prin functii, pentru a incuraja piata pe care investesc ei, dar si noi pe langa ei. Si apoi, citeam ca de obicei, fondurile de investitii straine investesc intr-o tara doar daca si gasesc acolo si investitori autohtoni, cam in proportie de 50/50%. Deci, daca ei se chinuie sa aibe o piata incurajanta in Romania, de ce sa nu-i ajutam si noi? Ce dracu, chiar asa de fraieri am devenit? 

      Tocmai a fost anunțată o noua etapa din Devalizarea FP, vânzarea unui nou pachet de acțiuni la SNP. Sa facem o ciorbita din găina cu oua de aur. Si ca tovarăși lui Franklin și Eliot sa nu plătească taxe dam o mica șpagă ASF pt micsoararea comisioanelor pt turnover. Hai ca avem o piața americană așa cum place ambasadei. Niște hoti ordinari!!!!!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb