Proprietar dat afară din societate de propriul angajat

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2005

Un fapt aparte i s-a întîmplat unui acţionar al societăţii "Tractorul Proiect" Braşov. Acţionarul în cauză s-a prezentat în data de 14 martie la sediul societăţii în vederea participării la Adunarea Generală a Acţionarilor, conform comunicatului pieţei Rasdaq.

Legea dă dreptul oricărei persoane care deţine acţiuni la o societate să participe la AGA, fiind în fond proprietar într-o anumită proporţie al societăţii respective.

Acţionarul ne-a semnalat că a fost împiedicat de către portar să intre în incinta societăţii, locul de desfăşurare a AGA. Astfel, s-a încălcat legislaţia în vigoare, respectiv Legea 297/2004. De asemenea, a eşuat orice demers al acţionarului să ia legătura cu Preşedintele Consiliului de Administraţie, domnul Ioan Anghel, sau cu orice persoană responsabilă din cadrul conducerii societăţii care să explice această situaţie.

Acelaşi lucru s-a întîmplat şi atunci cînd am contactat conducerea societăţii solicitîndu-i opinia în legătură cu acest caz extrem de grav în care se încalcă dreptul acţionarilor minoritari.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, reprezentată de purtătorul de cuvînt, domnul Ciprian Ene, ne-a declarat: "Vom face o anchetă foarte serioasă cu privire la acest incident, întrucît a fost încălcată legea în vigoare".

De aceeaşi părere a fost şi doamna Graţiela Iordache, preşedinte al Asociaţiei Acţionarilor din România şi preşedinte al Subcomisiei Buget - Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor. Domnia sa constată: "Din păcate, situaţia prin care a trecut acţionarul în cauză nu este singulară. Ea reflectă încă o dată diferenţa uriaşă între ceea ce spunem că facem pentru drepturile acţionarilor şi ceea ce se întîmplă în realitate". Doamna Iordache este de părere că "pînă nu vom avea în România un tratament nediscriminatoriu al acţionarilor şi respectarea drepturilor acestora, nu vom putea vorbi despre o piaţă de capital funcţională şi nici despre o economie de piaţă reală. Consider că este inutil pentru acţionarul respectiv să ştie că se poate adresa justiţiei în acest caz, iar dacă societatea este una listată şi CNVM-ului". Compania este listată pe piaţa Rasdaq din anul 1997, avînd ca obiect de activitate cercetarea aplicată în ştiinţe fizice şi naturale.

Capitalul social al "Tractor Proiect" este de 2,77 miliarde lei divizat într-un număr de acţiuni în valoare nominală de 25.000 lei. Rezultatele financiare pentru anul 2003 indică o pierdere netă de 3,5 miliarde lei. Pentru anul în curs, rezultatele s-au aprobat în AGA, la care acţionarul în cauză nu a putut participa din motivele menţionate mai sus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb