PROPRIETARII ACUZĂ: Fondul "Proprietatea" - un fiasco pentru unii, o afacere pentru alţii

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 1 martie 2006

Listarea Fondului "Proprietatea" la Bursă a stîrnit discuţii multiple. Unii dintre actorii pieţei de abia aşteaptă să vadă fondul introdus la cotă, fapt care, în opinia lor, va conduce în mod sigur la creşterea lichidităţii, a capitalizării bursiere şi a interesului pentru piaţa de capital autohtonă. Se pare, însă, că sînt persoane care nu manifestă acelaşi entuziasm şi care văd în Fond un adevărat fiasco pentru proprietari.

Potenţialii despăgubiţi sînt nemulţumiţi pentru că, după cum consideră unii dintre ei, acoperirea prejudiciilor nu le este garantată în formula Fondului. Ei au analizat mai multe posibilităţi: fie că nu acceptă acţiunile de la Fond, fie că iau ceea ce primesc de la Bursă ("fiecare cu norocul lui") după care au de gînd să acţioneze statul în Instanţă pentru diferenţa de valoare".

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Potenţialii des-păgubiţi nu acceptă ideea să primească acţiuni la Fond întrucît consideră că astfel sînt supuşi unui risc pe care nu sînt dispuşi să şi-l asume". Domnia sa ne-a explicat condiţiile în care Fondul se poate lista: în primul rînd este necesar ca acţionarii fondului să fie cunoscuţi, urmînd să se emită titlul nominal de valoare şi ulterior acesta să se transforme în acţiuni emise de fond, acţiuni care trebuie să fie cotate la Bursă. De asemenea, este necesar să se verifice dacă potenţialul acţionar are drept la des-păgubire, dacă despăgubirile sînt cuantificabile şi pentru aceasta sînt necesare expertize. Ca urmare mulţi dintre actorii pieţei de capital sînt sceptici în ceea ce priveşte listarea Fondului în luna aprilie a acestui an. Este adevărat că a fost aleasă societatea care va intermedia listarea pe piaţa de capital şi au fost anunţate casele de avocatură interesate, însă mai sînt mulţi alţi paşi importanţi de făcut.

Avocatul Piperea consideră că şi din punct de vedere procedural există o problemă majoră, şi anume încadrarea Fondului în regulamentele pieţei de capital. "Fondul Proprietatea nu este un Organism de Plasament Colectiv în Valori Mobilare - OPCVM întrucît peste 50% din active sînt acţiuni necotate şi creanţe şi ca atare sînt necesare reglementări din partea CNVM sau OUG speciale care să încadreze Fondul într-o anumită categorie a pieţei", ne-a declarat domnul Piperea.

Problemele, însă, abia încep. Potenţialii acţionari pot ridica excepţia de neconstituţionalitate întrucît se încalcă principiul garantării proprietăţii prin Constituţie. Aceştia au dreptul la proprietate, ca atare au dreptul dobîndit prin Legea 10/2001 să primească despăgubiri băneşti. Ulterior, în 2004, despăgubirile au fost transformate în acţiuni la Fondul "Proprietatea". Avocatul Piperea menţionează că astfel se încalcă şi principiul libertăţii de asociere, unde fiecare poate decide alături de cine să fie acţionar şi nu poate fi obligat să o facă.

"Cînd se atacă o astfel de lege, dacă Fondul va fi listat, se va sus-penda orice tranzacţie, iar dacă fondul nu va fi listat, procedura de cotare a acestuia va fi sus-pendată", a apreciat Gheorghe Piperea. Preşedintele Forumului Civic Românesc, Adrian Iuraş-cu, ne-a precizat că au avut loc şedinţe la Guvern la care a participat în calitate de reprezentant al păgubiţilor, alături de reprezentantul politic al Ambasadei Americane şi de preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan, pentru a găsi soluţia prin care proprietarii să poată primi ceea ce li se cuvine, conform legii. Domnia sa a afirmat: "S-a format şi o piaţă neagră, unde proprietarii îşi vînd drepturile de proprietate la sume derizorii (15-20% din valoarea estimată) întrucît nu pot obţine proprietatea de drept a unui teren sau a unei case. Cei care cumpără aceste drepturi sînt persoane importante care în maxim şase luni obţin rîvnitul act de proprietate".

Cît priveşte despăgubirile ce le vor reveni proprietarilor dată cu listarea Fondului la Bursă, domnul Iuraşcu ne-a menţionat că "oamenii s-au săturat de promisiuni, nu mai cred în asemenea instrumente". Este greu de închipuit cum un cetăţean de 75 de ani va putea avea "noroc în viaţă" şi se va îmbogăţi prin intermediul pieţei de capital, afirmă preşedintele Forumului Civic Românesc.

Reprezentanţii proprietarilor sînt nemulţumiţi de faptul că în Consiliul de Supraveghere al Fondului, din care fac parte şapte persoane, nu este inclus nici un reprezentant al păgubiţilor. Mai mult, Consiliul este ales pentru un mandat de trei ani, iar după expirarea acestuia, Consiliul se va schimba anual.

Problemele însă nu se opresc aici: Dan Radu Ruşanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, susţine că retrocedările în natură au fost blocate practic, autorităţile locale trimiţînd proprietarii să se adreseze Fondului "Proprietatea" să le restituie terenurile şi pădurile aferente. În acest fel, valoarea acţiunilor Fondului se reduce odată cu creşterea numărului de potenţiali despăgubiţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb