ANCOM propune actualizarea indicatorilor ce trebuie raportaţi anual de către furnizorii de servicii poştale activi pe piaţa din România."Modificările propuse reflectă evoluţiile pieţei şi necesităţile ANCOM, vor duce la optimizarea indicatorilor statistici şi vor crea totodată un cadru de raportare mai uşor de utilizat de către furnizori." a declarat Eduard LOVIN, vicepreşedintele ANCOM, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Pentru a înlesni raportările şi a evita posibilele confuzii, ANCOM propune raportarea pe grupe de trimiteri poştale, organizate în funcţie de calitatea furnizorului (trafic realizat în nume propriu, trafic realizat în calitate de subcontractor, respectiv trafic realizat în calitate de revânzător) şi de destinaţia trimiterii poştale (trafic intern, trafic internaţional intrat, respectiv trafic internaţional ieşit).
Pentru traficul realizat în nume propriu sunt evidenţiate principalele categorii de servicii poştale prestate, precum şi treptele de greutate. În scopul asigurării unei raportări uniforme, această structură a fost aplicată în mod similar pentru principalele categorii de trimiteri poştale, mai precizează sursa.
Totodată, informaţiile au fost comasate într-un singur formular de raportare, iar o trimitere poştală, indiferent de tipul ei, se va regăsi raportată o singură dată în cadrul unui singur indicator.
Noua reglementare va permite ANCOM să urmărească evoluţiile indicatorilor atât pe ansamblul sectorului serviciilor poştale, cât şi separat, pe anumite segmente de piaţă, inclusiv evidenţierea distinctă a sferei serviciului universal.
Indicatorii raportaţi de furnizorii de servicii poştale constituie informaţii necesare pentru monitorizarea situaţiei şi a dinamicii concurenţiale a pieţei serviciilor poştale, pentru elaborarea şi actualizarea reglementărilor în domeniu, pentru întocmirea rapoartelor statistice şi pentru raportarea către diverse organisme europene şi internaţionale din domeniu (ca de exemplu, către Comisia Europeană, Uniunea Poştală Universală, Grupul Reglementatorilor Europeni de Poştă), mai precizează sursa.
Furnizorii de servicii poştale vor avea ca termen de raportare data de 28 februarie a fiecărui an pentru activitatea desfăşurată în anul anterior. În cazul persoanelor care nu au avut calitatea de furnizor de servicii poştale pe întreaga perioadă de raportare, aceştia vor raporta indicatorii aferenţi pentru perioada în care au avut această calitate.