PROPUNEREA CNIPMMR: Cotă redusă de TVA pentru produse agricole, alimentare şi farmaceutice

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 24 octombrie 2007

Comisia Europeană a propus ca derogările temporare în utilizarea cotelor reduse de TVA, acordate statelor recent intrate în UE, să fie prelungite până în 2010, când va fi gata directiva referitoare la aplicarea TVA-ului în spaţiul european.

La nivel european, prelungirea este acordată pentru anumite servicii cu utilizare intensivă a forţei de muncă, cum ar fi sectorul construcţiilor de locuinţe sau cel al alimentaţiei publice şi, în cazul anumitor ţări, pentru bunuri cu o importanţă socială particulară, cum sunt produsele alimentare şi agricole, cărţile şi periodicele de specialitate şi produsele farmaceutice.

În categoria menţionată mai sus nu intră cărbunele şi energia pentru încălzire, capitole analizate separat în prezent, ale căror concluzii se vor aplica tuturor statelor membre.

Propunerea acestei directive este de fapt o soluţie de tranziţie care să permită statelor recent aderate să opereze în condiţii fundamental egale cu cele ale statelor membre.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine reglementarea în anul 2008 a unei cote reduse de TVA de maxim 9%, aplicată produselor şi serviciilor menţionate anterior, pentru a valorifica din timp prevederile aces­tei directive.

"Grupul de lobby al CNIPMMR, format din 40 de senatori şi deputaţi, susţine ca această prevedere să fie introdusă în legea bugetului de stat sau în modificările Codului Fiscal" a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, preşedinte al CNIPMMR. Domnia sa este de părere că Guvernul va trebui sa cedeze, cel puţin în cazul produselor alimentare şi farmaceutice.

Printre efectele aplicării unei astfel de cote se numără scăderea fiscalităţii, stimularea creării de noi IMM-uri şi a dezvoltării celor existente şi creşterea numărului de locuri de muncă. Creşterea volumului de activităţi în domeniul construcţiei de locuinţe va rezolva criza acută din acest domeniu şi problemele locative ale tinerilor, cu efect direct asupra migraţiei forţei de muncă.

"Creşterile de preţuri prog­nozate în viitor pot fi, de asemenea, atenuate de aplicarea acestor cote reduse", a declarat Ana Bontea, director al departamentului juridic şi dialog social al CNIPMMR.

"În condiţiile în care o treime din economia românească se află în zona gri şi neagră, aplicarea cotei reduse propuse de noi nu poate decât să măreas­că baza de impozitare, aceste firme fiind încurajate să treacă în legalitate", este de părere domnul Nicolescu. "Problema bugetului pe 2008 constă în cheltuielile aferente părţii sociale şi lipsa investiţiilor în infrastructură. Reducerea cotei de TVA nu are cum să afecteze veniturile bugetare", a mai declarat domnia sa.

În ceea ce priveşte cota de 0,05% din PIB alocată IMM-urilor, domnul Nicolescu consideră că aceasta este mult prea mică faţă de nivelul de 0,4% propus de CNIPMMR, sumă care ar trebui să fie folosită în pregătirea de muncitori calificaţi în zonele deficitare, construcţii, mecanică şi electronică, precum şi în crearea de clustere (n.r. concentrare de companii şi instituţii asociate dintr-o arie geografică şi/sau din aceeaşi industrie, ce folosesc în comun resurse, creând o valoare comună).

"IMM-urile, care au cea mai mare contribuţie în formarea PIB-ului, nu primesc răspuns la necesităţile şi problemele proprii şi sunt mai importante decât restul categoriilor sociale, pentru că ele şi produc, nu doar consumă", a mai declarat domnul Nicolescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb