PROPUNERILE CONAF PENTRU CRIZA COVID19: Apă, electricitate şi gaze - gratis, minim trei luni

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 16 martie 2020

Apă, electricitate şi gaze - gratis, minim trei luni

CONAF face apel la companiile cu rezultate financiare bune să susţină dotarea spitalelor cu aparate de ventilaţie

Accesul gratuit la utilităţile publice pentru minim trei luni şi acordarea de linii de credit de la stat pe termen de un an cu dobandă zero reprezintă două dintre propunerile Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) cuprinse într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului.

Astfel, CONAF, iniţiator al proiectelor Pactul pentru Muncă şi Pactul pentru Educaţie Antreprenorială, lansează un îndemn şi un Pact General pentru Solidaritate, Responsabilitate şi Cumpătare în situaţia economică şi socială actuală.

Documentul citat arată: "Mediul de afaceri reprezintă principalul promotor al unei economii durabile şi sustenabile, iar în contextul pandemiei de coronavirus este direct afectat de măsurile restrictive care se impun (reducerea sau, după caz, închiderea activităţii economice) pentru reducerea răspândirii virusului. În vederea limitării pierderilor suferite de agenţii economici din toate sectoarele economice şi pentru a reuşi redresarea imediată a acestora în situaţia depăşirii epidemiei, CONAF solicită Guvernului României să susţină o serie de măsuri menite să limiteze riscul apariţiei închiderii activităţii unor agenţi economici (falimentului acestora) şi implicit a scăderii economiei în ansamblul său.

Credem că, împreună cu autorităţile statului şi printr-o implicare activă a marilor companii de stat din sectoare cheie ale economiei (cele de utilităţi publice) putem depăşi perioada următoare stopării epidemiei de coronavirus".

CONAF consideră că trebuie să gândim proactiv, vizionar, şi să identificăm măsuri rapide care pot fi luate pentru a reveni la normalitate în contextul actual global incert.

Măsurile propuse de CONAF presupun colaborarea cu Guvernul, colaborarea cu mediul bancar şi colaborarea cu instituţiile statului.

Măsurile de colaborare cu Guvernul

Susţinerea furnizării de apă, energie electrică, gaze şi combustibili pe toată perioada până la eradicarea epidemiei, cu o marjă de extindere de 3 luni, în mod gratuit, pentru a stimula revenirea imediată a populaţei şi agenţilor economici din pierderile suferite în perioada de inactivitate economică;

-Scutirea de la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor agenţilor economici care plătesc, conform legii, 75% din salariul angajatului pe toată perioada cât acesta din urmă nu îşi desfăşoară activitatea;

+Acordarea de linii de credit de la stat pe termen de un an cu dobandă "0" sau cel mult 50% din ROBOR, pentru IMM-uri şi pentru celelalte entităţi ce au până la 50 de angajaţi (PFA, IF, II, AF, asociaţii, fundaţii), pentru a stimula revenirea rapidă a activitaţii;

-Accesarea de rezervă pentru alimente de bază şi asigurarea publică de către Preşedintele României că toţi locuitorii ţării vor avea acces la ele.

Măsuri de colaborare a mediului de afaceri cu sectorul bancar

-Încetarea plăţii ratelor la creditele acordate persoanelor fizice şi juridice pe o perioadă de minim 90 zile şi reeşalonarea acestora pe o perioadă de 6-12 luni, cu menţinerea sau reducerea dobânzilor actuale;

-Perioada de graţie de minim 90 luni pentru rambursarea creditelor de investiţii, cu menţinerea sau reducerea dobânzilor actuale;

-Acordarea de garanţii guvernamentale companiilor pentru a contracta finanţări bancare pentru susţinerea activităţii curente;

-CEC şi EXIMBANK să aibă programe de finanţare pentru agenţii economici.

Măsuri de colaborare cu instituţiile statului

Inspectoratul Teritorial de Muncă a anunţat închiderea activităţii, iar înregistrarea firmelor se poate face doar la ghişeu, întrucât parola de obţinere a depunerii on-line se ia tot de la ghişeu, subliniază scrisoarea CONAF, precizând că, în consecinţă, trebuie să se aibă în vedere următoarele măsuri imediate:

-Prelungirea termenelor de înregistrare a contractelor de muncă încheiate în această perioadă (11.03-31.03.2020), cu posibilitatea luării în calcul a extinderii perioadei până la 31.05.2020 sau la o dată ulterioară;

-Comunicarea unor adrese de e-mail oficiale unde să se poată trimite documentele necesare înregistrării contractelor, iar data înregistrării să fie dată trimiterii pe acele adrese de e-mail communicate oficial de către ITM, cu confirmarea primirii acestora şi transmiterea parolei REVISAL tot pe e-mail.

În acelaşi timp, în ceea ce priveşte activitatea ANAF, este necesară depunerea unor declaraţii, adrese pentru soluţionarea diverselor probleme la ghişeu:

-Comunicarea unor adrese e-mail oficiale unde să se poată trimite documentele, iar data înregistrării să fie dată trimiterii pe acele adrese de e-mail comunicate oficial de către fiecare Agenţie Judeţeană de Administrare Fiscală, cu confirmarea primirii acestora;

-Eşalonarea datoriilor fiscale pe o perioadă de 120 de zile de la termenul de plată (25.03.2020), fără a fi calculate dobânzi şi penalităţi pentru această perioadă (de luat în considerare posibilitatea de prelungire dacă situaţia economică se agravează);

-Prelungirea perioadei de emitere a executărilor silite (popriri pe conturi) la 60 de zile;

-Rambursarea datoriilor către agenţii economici: rambursări de TVA, recuperări de impozite;

-Compensarea între sumele de rambursat de la bugetul de stat şi obligaţiile fiscale scandente ale contribuabililor, fără calcularea de penalităţi în sarcina acestora în cazul în care compensarea nu s-a realizat la timp de către stat.

Pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se impune:

-Prelungirea termenelor de înregistrare a cererilor de recuperare a concediilor medicale ale angaja?ilor societăţilor comerciale;

-Rambursarea de urgenţă a concediilor medicale plătite de către agenţii economici.

"Este momentul ca toţi actorii economici să îşi dea mâna şi împreună cu autorităţile să contribuie la lupta împotriva coronavirusului şi la relansarea economică viitoare. Spitalele private, clinicile trebuie să fie în alertă maximă şi, împreună cu spitalele de stat şi cu autorităţile în domeniu, să lucreze conjugat pentru salvarea de vieţi omenşti", subliniază documentul citat. CONAF face un apel la unitate astfel încât spitalele de stat şi cele private să ofere asistenţă specializată bolnavilor de coronavirus, fără costuri pentru pacienţi astfel încât să se reducă rapid numărul îmbolnăvirilor pe teritoriul României.

CONAF face apel la toate companiile private sau de stat cu rezultate financiare bune să susţină achiziţia de către autorităţi şi dotarea spitalelor cu aparate de ventilaţie pentru salvarea de vieţi omeneşti. Un aparat de ventilaţie costă în medie 10.000 de euro, evidenţiază scrisoarea deschisă adresată Guvernului.

Aceasta arată: "Cu toţii trăim vremuri grele, însă este clipa când trebuie să ne gândim mai mult ca niciodată la viitor, ceea ce construim azi pentru viitorul copiilor noştri de mâine. Fără sprijin susţinut şi acţiune comună nu putem vorbi de remedierea situaţiei rapid şi eficient.

Deşi România nu are capacitatea financiară a Germaniei, este necesar să acţionăm acum pentru a nu lăsa economia să se scufunde. Serviciile, comerţul (mai puţin cel de produse alimentare), HoReCa, transporturile, industria auto, turismul, industria uşoară, dar nu numai, sunt doar câteva sectoare afectate".

Germania a pus la punct un plan de sprijin al companiilor de peste 500 de miliarde de euro. Ministrul german al economiei a numit noul plan financiar "bazooka". Companiile gemane vor avea acces la credite furnizate de stat şi la facilităţi fiscale.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Fiecare vrea câte ceva.

    Unii vor femei frumoase , unele vor bărbați cu bani etc. 

    Alții vor credit cu dobândă 0 de la stat , dar confunda guvernul României cu fed ul sau banca de investiții a statului german. 

    În Japonia sau Occident există valuta pentru că acolo există economii avansate  

    Non licet bovis quod licet Iovis  

    Asta cu gazul si curentul gratis e însă nu o măsură de criză ci una care descalifica pe cei care o aruncă în spațiul public.

    1. De acord!

      Nr indepartam tot mai mult de un comportament normal si echilibrat. 

      Ne-au parasit ratiunea si decenta. 

      Ar trebui sa le cerem chinezilor o situatie cu varstele persoanelor decedate din cauza COVID care nu aveau la momentul repectiv si alte afectiuni.

      S-ar putea ca guvernul britanic sa fie singurul pragmatic si cerebral de pe tot globul asta prin faptul ca a dipus carantina NUMAI pentru persoanele ce pot fi afectate cu adevarat de COVID - batranii si cei cu afectiuni pulmonare.  

    Bugetul Romaniei este distrus de masurile pesediste de marire a salariilor si pensiilor si sunt curios cine va plati pentru aceste facilitati?

    Cred ca daca am cauta prin conturile din strainatate am gasi suficienti bani pesedisti cu care sa sustinem aceste facilitati. 

    1. BCE sa puna tiparnita un functiune. Bani din elicp[ter pentru coronavirus

      Bai ai rămas ca joianes cu PSD-ul. Ce morții ei de gândire aveți bai frate!? PSD a făcut destule ca să vina pdl/pnl sa dărâme și sa ne bage la fund de tot, mai duceți va drecu ca nu PSD e cauza. Revino cu picioarele pe pământ!

    80% din cererile venite din partea patronatelor zici ca au fost scrise de catre activistii PCR ! Gratis vor toti ! Ba baieti ,gratis nu exista pentru ca cineva trebuie sa plateasca si apropo ,energia nu se produce singura la fel si apa calda .Este incredibil cum asa zisi marii antreprenori sa solicite asa ceva,am ramas siderat .

    Eu am un pistol cu apa de firma cu o vechime de 25 de ani si sunt afectat de criza asta dar ca sa cer as ceva nu m-as fi gandit.

    Sa-si vanda Mercedesurile alea cat tancul si sa termine cu miloaga la stat care si-a dovedit putinta de atatea ori ! 

    E momentul ca toti care nu au bani , inclusiv cei care cred ca nu au suficienti , sa pretinda , sa ceara bani. Sa fie clar - ma refer la persoane , nu mici sau mari firme.

    Lasand gluma la o parte: cand aveati profit nu stiati cum sa-l diminuati mai mult in scripte pentru a plati impozite mai mici iar acum nu stiti cum sa va mufati la tata statului , adica a amarestenilor pentru a va umfla. 

    Lucrez intr-o firma privata unde au iesit tiruri de produse lunar iar daca privesti in bilanturile lor sunt pe pierderi.

    In general , daca n-ar exista reaua credinta am trece peste multe necazuri mai usor 

    Lasati economia sa se stabilizeze singura ca bagati oistea in gard de se alege si mai tare praful, cine da faliment da si pace cine rezista rezista!

    Trebuie plafonate toate preturile posibile - mancare, medicamente, utilitati, etc... Controale la sange iar specula sa devina infractiune. Orice crestere de preturi de peste 5% la mancare - amenda penala si infractiune.

    Suntem in 2020 si ANAF nu are inca implementata o solutie de plata a impozitelor pe internet, cu cardul. Pe Ghiseul.ro nu apar decat taxele locale, ANAF niciodata nu a inregistrat obigatii de plata acolo.

    Depune omul declaratia unica pe SPV si nu primeste de la ANAF nici macar un document din care sa rezulte suma de plat, contul si celelalte detalii... Practic platesti la ghici.. trebuie sa cauti contul pe net. 

    Niste terminati !!!! In 2020 ANAF nu are o solutie de plata electronica a taxelor, incredibil !!! 

    Corporatii gen ENEL, Engie, GdF au facut profit baban in Romania prin majorarea nejustificata si specularea preturilor pe bursa in ultimii ani. A venit momentul ca acesti capitalisti sa dea inapoi poporului ce au luat cu japca, cu binecuvantarea statului roman.

    Utilitati gratis timp de 6 luni.  

    Nu mai bine facem gratuitatea asta permanent? Asa, ca sa stim o treaba...

    imi place conaf,mi-as pune o intalnire cu blonda de acolo,poate ii dau idei noi..

    1. Bună blonda aia, ii merge repede mintea la prostii :)

      Grăbește te că nu se știe....poate o s-o cauți prin Costa Rica că, la așa idei de "șpăgi" ( vezi ' băieții deștepți' ai lui Base hoții de energie electrică) o s-o viziteze AND-ul. Mai e și, ca Nuți, blondă.  

    " -Perioada de graţie de minim 90 luni pentru rambursarea creditelor de investiţii,"

    90 luni ???

    Astea gandesc cu ce ... ??? 

    1. "Astea gândesc cu ce...???" __Păi cum a Gândit / Citit din COLI scrise și primaPrimMinistră a RO, blonda de Videle---de către băieții deștepți din energie din subteranele puterii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb