Protest al angajaţilor Petrom în faţa sediului OMV din Viena

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 mai 2014

Protest al angajaţilor Petrom în faţa sediului OMV din Viena

UPDATE 16:42 Surse: Petrom a crescut salariile cu 7%

Petrom a acordat începând cu 1 mai o creştere salarială de 7%, aplicată la nivelul salariilor de bază, potrivit unor surse apropiate companiei.

Totodată, salariaţii care au contractele de muncă cu OMV Petrom în vigoare la data de 1 mai 2014 vor beneficia de o primă în valoare brută de 1.500 de lei, iar cei care vor mai fi angajaţi peste un an vor încasa încă 3.500 de lei, susţin sursele citate. Pentru "Ziua Petrolistului, salariaţii Petrom vor beneficia de o primă în valoare de 1.750 de lei brut, mai arată sursele. Acestea mai precizează că, de la 1 mai, compania a inclus în salariile de bază individuale sporul de vechime în muncă, sporul pentru muncă în condiţii grele, sporul pentru muncă în condiţii periculoas şi sporul de vechime în petrol.

---

Update 12:18 BNS îi cere lui Ponta să nu laude OMV Petrom

Blocul Naţional Sindical (BNS) îi cere premierului Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă, să nu îşi exprime public aprecierea faţă de OMV Petrom, acuzând compania că "săvârşeşte în prezent abuzuri fără precedent împotriva propriilor angajaţi".

"Nu venim cu < jalba în proţap > să rezolvaţi dumneavoastră situaţia, ci, din contră, v-am fi foarte recunoscători dacă v-aţi feri în intervenţiile publice pe care le aveţi să vă exprimaţi aprecierea faţă de compania OMV Petrom. Probabil că nu sunteţi la curent cu faptul că această companie săvârşeşte în prezent abuzuri fără precedent împotriva propriilor angajaţi, dar, chiar şi în absenţa unor informaţii clare şi complete, este nefiresc ca un lider de stânga şi şef de Guvern totodată să îşi asocieze imaginea cu cea a unei companii private", transmit reprezentanţii BNS.

Sindicaliştii îşi exprimă speranţa că Ponta se va delimita de OMV Petrom România, "o companie care face profituri-record în timp ce îşi bate joc de lucrători".

BNS mai transmite că, la începutul lunii mai, administraţia OMV Petrom a încheiat un contract colectiv de muncă cu Sindicatul Naţional Petrom, pe care îl califică drept "un aşa-zis sindicat - o organizaţie cu 23 de membri a cărei existenţă nu este recunoscută încă de justiţie - care şi-a pus semnătura şi parafa pe cea mai mare ciuntire de drepturi ale lucrătorilor din istoria acestei companii".

"Vă transmitem această scrisoare în formă deschisă pentru că este generată de un subiect de interes public, cu un impact extrem de puternic asupra unui număr de aproximativ 18 mii de lucrători români şi a familiilor acestora. Fără să vă aducem vreo acuzaţie, facem un demers public şi transparent către dumneavoastră cu speranţa că în acest fel, prin intermediul mass-media şi cu vocea comună a opiniei publice, vom reuşi să ne facem auziţi şi văzuţi şi să rezolvăm o situaţie care în prezent distruge vieţile a mii de lucrători din OMV Petrom România", sunt de părere sindicaliştii.

Blocul Naţional Sindical, Federaţia "Energetica" şi alte sindicate din Petrom au acţionat deja în judecată compania şi Sindicatul Naţional Petrom pentru contractul încheiat, se mai arată în scrisoarea deschisă. Până la soluţionarea cauzei, "efectele acestui document sunt devastatoare pentru cei circa 18 mii de lucrători şi familiile lor", scriu sindicaliştii.

Ei dau ca exemplu faptul că, prin noul contract de muncă, au fost eliminate toate condiţiile care restricţionau unitatea să rezilieze un contract individual, "dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac".

"De asemenea, începând cu luna mai 2014, mii de lucrători din companie se apropie de statutul de sclav", opinează BNS.

Prin negocierea dintre Sindicatul Naţional Petrom şi administraţie, s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă, mai precizează textul scrisorii.

"Au fost eliminate aceste obligativităţi iar administraţia va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului, implicit al salariatului. Cu semnătura SNP pe contractul colectiv de muncă, creşterea salarială pentru anul viitor va fi de aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adică puţin peste 12 euro. Totodată ajutorul de deces s-a redus cu 50%", transmite BNS.

Totodată, amintesc sindicaliştii, numeroase responsabilităţi ale OMV Petrom au fost eliminate. Astfel, susţine BNS, angajatorul nu mai are obligaţiile: de a reangaja pe acelaşi post persoana care revine din concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani; să ia măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi să le discute în Comisia de Sănătate şi Securitate în Muncă; să asigure participarea salariaţilor la cursuri de formare în domeniul relaţiilor de muncă şi activităţilor sindicale; de a păstra timp de 3 luni salariul angajatului care beneficiază de schimbarea locului de muncă din motive medicale; de a plăti integral biletele de tratament şi transport angajaţilor care sunt nevoiţi să trateze boli profesionale; să coreleze ajutorul de casatorie / naştere / adopţie cu nivelul salariului minim pe companie.

"Lupta pentru oprirea acestor abuzuri va fi grea, fără îndoială, însă avem convingerea că vom reuşi să oprim nedreptăţile săvârşite de administraţie la adresa lucrătorilor. Pe dumneavoastră vă rugăm să vă delimitaţi public de această companie sau cel puţin să nu aveţi intervenţii de susţinere şi apreciere la adresa managementului sau societăţii în general. Justiţia trebuie să îşi urmeze cursul departe de orice influenţe politice, pe de o parte, iar asocierea dintre un lider de stânga şi o companie cu apucături de capitalism sălbatic este nefirească. În plus, funcţia de Prim-ministru pe care o deţineţi este incompatibilă cu transferul de imagine care se produce în urma unei susţineri publice din partea dumneavoastră", conchide Blocul Naţional Sindical în scrisoarea deschisă adresată prim-ministrului Victor Ponta.

---

Update 08:39 OMV Petrom: "Protestele, iniţiate de membri ai unor sindicate nereprezentative"

OMV Petrom precizează, într-un comunicat trimis redacţiei, că protestele anunţate pentru astăzi, în Viena, au fost organizate de membri ai unor sindicate care nu sunt reprezentative la nivelul companiei.

La negocierile pentru noul contract colectiv de muncă al OMV Petrom, angajaţii au fost reprezentaţi, conform legii, de sindicatul reprezentativ la nivelul firmei, mai transmite sursa citată.

"Negocierile s-au desfăşurat cu respectarea tuturor normelor şi predeverilor legale în vigoare, într-o manieră constructivă care să asigure reflectarea voinţei partenerilor, finalizându-se cu un pachet financiar format din majorări salariale şi prime acordate salariaţilor, superior nivelului pieţei", se arată în comunicat.

Pentru noul contract colectiv de muncă la nivelul OMV Petrom, s-a avut în vedere, în principal, eliminarea unor prevederi ce dublau reglementări legale existente şi a unor dispoziţii care nu îşi mai găseau aplicabilitatea în contextul actual şi care birocratizau excesiv relaţia de muncă cu angajaţii, mai transmite compania.

"Noul contract colectiv de muncă la nivelul OMV Petrom reprezintă un instrument de lucru flexibil, inspirat din bunele practici europene, centrat pe beneficiile pentru salariaţi, menit să aducă un echilibru între încurajarea performanţei şi o protecţie socială adecvată", conchide comunicatul.

Acţiunile OMV Petrom (simbol: SNP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în scădere cu 0,24%, până la preţul unitar de 0,4211 lei. La acest nivel, capitalizarea societăţii este de 23.852.834.019,87 lei.

Tot ieri, a fost realizată o tranzacţie de tip Deal cu 1,05 milioane titluri SNP, pentru 446.250 lei. Volumul reprezintă aproximativ 0,02% din totalul de 56.644.108.335 acţiuni ale societăţii.

---

O sută de reprezentanţi ai angajaţilor din compania Petrom vor protesta astăzi în faţa sediului OMV din Viena. Ei vor să-i înmâneze directorului general al OMV o scrisoare şi să-l informeze că salariaţii sunt abuzaţi de administraţia OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Naţional Petrom, arată un comunicat remis redacţiei.

Protestatarii afirmă că Sindicatul Naţional Petrom este o organizaţie a cărei existenţă nu este încă certificată de justiţie. Ei mai afirmă: "Directorul general al companiei OMV va primi din partea lucrătorilor români o scrisoare în care îi va fi prezentată situaţia de batjocură din România, o situaţie care a fost agravată la începutul lunii mai de un contract colectiv de muncă semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiaţi ai reprezentanţilor administraţiei), fără ştiinţa membrilor celorlaltor structuri sindicale. Semnarea actualului contract este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucrătorilor dusă de OMV Petrom România şi Sindicatul Naţional Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români".

Angajaţii care vor protesta azi la Viena acuză că, prin noul contract de muncă, au fost eliminate, printre altele, toate condiţiile care restricţionau unitatea să rezilieze un contract individual, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac.

"De asemenea, începând cu luna mai 2014, mii de lucrători din companie se apropie de statutul de sclav. Prin negocierea dintre sindicatul galben şi administraţie s-a convenit să nu mai existe o negociere anuală care să reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă. Au fost eliminate aceste obligativităţi, iar administraţia va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fără acordul sindicatului, implicit al salariatului", mai arată sursa citată.

Salariaţii mai spun că majorarea salarială pentru anul viitor va fi de aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adică puţin peste 12 euro. Totodată ajutorul de deces s-a redus cu 50%, facţiunea principală de concediu de odihnă a scăzut de la 15 zile la 10 zile şi o sumedenie de responsabilităţi au fost tăiate din dreptul companiei, potrivit comunicatului.

Pichetul de la Viena este organizat de Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găieşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar.

Sindicatele organizatoare ale acţiunii de la Viena au anunţat că au deschis deja acţiuni în instanţă împotriva companiei OMV Petrom şi împotriva Sindicatului Naţional Petrom şi au anunţat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziţie pentru a apăra drepturile celor circa 18.000 de lucrători pe care îi reprezintă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atata timp cat justitia romana si autoritatile statului lasa in libertate un infractor gen Liviu Luca(vezi dosar 12095/299/2009-jud Sector 1 BUCURESTI)iar acesta mai mult decat atat mai si ...negociaza salariile petrolistilor si CCM-ul nimic nu trebuie sa ne mai mire.O tara cu resursele solului si subsolului vandute de tradatori cu oameni a caror resursa de munca a fost si ea vanduta! Este normal ca romanii,petrolisti sau nu,sunt umiliti, batjocoriti si nedreptatiti!Unde esti tu Tepes Doamne,ca vazandu-i tu pe ei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb