Protest împotriva modificării Legii Minelor printr-o ordonanţă de urgenţă

AT
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 ianuarie 2008

Initiaţiva de modificare a legii minelor, care aparţine Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi a fost lansată în decembrie, este aspru criticată de Fundaţia Soros România. Reprezentanţii fundaţiei susţin că modificarea propusă de ANRM este inacceptabilă întrucât aprobarea licenţelor miniere nu poate fi de competenţa exclusivă a unei agenţii guvernamentale.

Modificarea adusă prin ordonanţă prevede ca licenţele de explorare şi licenţele de exploatare a resurselor minerale utile, altele decât metalele radioactive şi cărbuni, vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului preşedintelui ANRM. Procedura va fi, astfel, simplificată, întrucât până acum aprobarea acestor licenţe se făcea prin Hotărâre de Guvern, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Adoptarea unui act normativ care să modifice o lege de o importanţă deosebită, din domeniul exploatării resurselor minerale ale ţării, precum este Legea Minelor, sub forma unei ordonanţe de urgenţă este nejustificată, în opinia specialiştilor Fundaţiei Soros. Preambulul ordonanţei, precum şi nota de fundamentare a acesteia, ce iau în considerare motive legate de întârzierea foarte mare a aprobării actelor de concesiune pentru exploatare, datorate schimbării conducătorilor ministerelor avizatoare, nu întrunesc condiţiile unei situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată.

În privinţa simplificării procedurilor de aprobare a licenţelor de concesiune pentru exploatare, nu este câtuşi de puţin cazul ca aceasta să fie introdusă printr-o ordonanţă de urgenţă, întrucât o simplificare nu are caracterul unei situaţii extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Sursa citată arată că adoptarea unui astfel de act normativ este ilegală, din cel puţin alte două motive, conform răspunsului primit de către Fundaţia Soros, din partea Ministerului Justiţiei. Astfel, măsurile de natura celor cuprinse în proiectul Ordonanţei de Urgenţă nu au fost cuprinse în Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, cu modificările ulterioare, stabileşte că administrarea proprietăţii publice şi private a statului aparţine Guvernului României, iar resursele minerale fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român. Coroborând aceste prevederi legale, Fundaţia Soros concluzionează că Guvernul este singurul titular al dreptului de administrare a resurselor minerale ale statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb