Protest în Ministerul Muncii

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 23 mai 2019

Protest în Ministerul Muncii

Lipsă gravă de personal în cadrul instituţiilor care aparţin de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale

3400 de angajaţi ai caselor de pensii au efectuat, în total, zeci de mii de ore suplimentare neplătite pentru recalcularea pensiilor privind grupele de muncă

Infrastructura informatică neactualizată duce la majorarea considerabilă a timpului de emitere a unei decizii de plată

Sute de angajaţi din instituţiile subordonate Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale au protestat spontan, ieri, în stradă, nemulţumiţi de faptul că oficialii ministerului de resort nu au răspuns solicitărilor lor şi nu au avut niciun dialog cu funcţionarii publici pentru a afla problemele cu care se confruntă aceştia.

Modificările legislative din ultimii ani privind sistemul public de pensii şi plata prestaţiilor sociale, precum şi a altor ajutoare financiare acordate din bugetul public persoanelor nevoiaşe, au perturbat activitatea în instituţiile subordonate Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Angajaţii caselor de pensii, inspectoratelor teritoriale de muncă, agenţiilor de prestaţii sociale, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă s-au trezit peste noapte cu creşterea considerabilă a activităţii depuse, fapt care a dus la pres-tarea de ore de muncă suplimentare, ce nu pot fi recuperate şi care, conform prevederilor OUG 114/2018 nici nu pot fi plătite. La toate acestea se adaugă şi starea jalnică în care se află infrastructura informatică, atât pe partea de software, cât şi pe partea de hardware din instituţiile respective.

Problemele au fost semnalate în ultimii doi ani către conducerea ministerului de resort, dar Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii susţine că nu a primit niciun răspuns din partea factorilor de decizie şi nici nu a fost invitată la dialog.

Mihaela Dună, preşedintele federaţiei sindicale şi Alexandru Adrian Ionică, vicepreşedinte, au susţinut, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că în acest moment marea problemă cu care se confruntă sistemul o reprezintă lipsa acută de personal. Deficitul de personal este foarte mare la casele judeţene de pensii care se confruntă cu un volum foarte mare de muncă odată cu intrarea în vigoa-re a legii 221/2018 privind recalcularea pensiilor pentru grupele de muncă, iar acest volum va creşte exponenţial şi odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Ei au declarat că recalcularea unei părţi dintre cele 100.000 de pensii pentru grupele de muncă a fost făcută în această primăvară pe repede înainte, sub presiunea ministrului Muncii, Marius Budăi, care ştia problemele cu care se confruntă angajaţii din sistem, dar a dorit ca măsura să fie aplicată imediat, deşi legea permitea ca această recalculare să fie finalizată până la 1 octombrie 2019. Angajaţii caselor judeţene de pensii au fost nevoiţi pentru pensiile privind grupele de muncă să lucreze în weekend, deoarece aplicaţia de software a fost trimisă pe 23 martie, sâmbăta. Din această cauză, funcţionarii caselor de pensii au început recalcularea grupelor de muncă, duminică, 24 martie, iar deciziile de plată au fost emise pe 27 martie, deoarece ministrul de resort a cerut ca primele pensii recalculate să fie plătite în luna aprilie. Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii susţine că este inadmisibil modul în care s-a trecut la aplicarea legii 221, ţinând cont de faptul că a intrat în vigoare în august 2018.

Mai mult, în momentul în care au fost emise deciziile de plată, aplicaţia s-a blocat, iar timpul de emitere al unei decizii a crescut de la 3-4 minute, la 30-40 de minute şi chiar la o oră în anumite case judeţene de pensii.

Reprezentanţii sindicatelor susţin că situaţia s-ar putea repeta şi ar deveni mult mai gravă în momentul în care vor fi recalculate, în baza noii legi a pensiilor, cele peste 5 milioane de pensii aflate în plată în acest moment. Pentru a rezolva această problemă ar fi necesar ca să fie angajaţi încă 2000 de funcţionari publici care să se alăture celor 3400 de salariaţi actuali ai Casei Naţionale de Pensii. Tot-odată, este necesar ca viitoarele aplicaţii să ajungă în teritoriu cu mult înainte de a se trece la recalcularea celor peste 5 milioane de pensii.

În acest moment, în toate instituţiile aflate în subordinea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale sunt angajaţi 9392 de funcţionari care gestionează peste 13 milioane de prestaţii sociale.

Dacă am compara situaţia cu aceea existentă la nivel european, în privinţa Casei Naţionale de Pensii, ţara noastră se situează foarte jos, ţinând cont că în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană există 15-20 de funcţionari care deservesc 10.000 de pensionari, iar în Româ-nia sunt 6 funcţionari pentru 10.000 de pensionari.

În privinţa lipsei de personal, sindicaliştii susţin că la agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale este un deficit mare pe zona de IT, că nu există informaticieni în acest sistem care gestionează baze de date pentru peste 7 milioane de prestaţii sociale.

De aceea, şi la casele judeţene de pensii, şi la agenţiile pentru prestaţii sociale, s-a înmulţit numărul orelor suplimentare prestate, nerecuperate şi neplătite, a cres-cut timpul de efectuare a lucrărilor, iar angajaţii reclamă că sunt suprasolicitaţi şi supraîncărcaţi în activitatea pe care o depun.

O altă problemă apărută în ultima vreme este întocmirea bugetelor instituţiilor respective. În cursul acestei luni, pe 15 mai, angajaţii agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă nu şi-au primit integral salariile, din cauza lipsei de fonduri. Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii susţine că au fost în teritoriu agenţii judeţene unde angajaţii au primit salariile abia pe 21 mai, după ce, cu acordul ministerului de resort, au fost mutaţi banii de la alte capitole pentru a se asigura plata funcţionarilor publici.

Sindicaliştii mai acuză că o situaţie delicată este şi acordarea voucherelor de vacanţă şi susţin că actualul regulament emis de ministerul de resort încalcă legis-laţia în vigoare.

Dacă toate problemele de mai sus nu vor fi rezolvate, Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii este decisă ca, după epuizarea tuturor formelor de protest prealabile prevăzute de legea dialogului sociale, să organizeze o grevă generală care ar paraliza activitatea în întregul sistem de prestaţii sociale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb