PROTEST ÎN VALEA JIULUI Minerii de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran

Ziarul BURSA #Companii / 29 octombrie 2019

Minerii de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran

Minerii de la exploatările de cărbune Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, au declanşat, ieri, un protest spontan şi o sută dintre ei s-au autoblocat în subteran, ameninţând că vor intra în greva foamei.

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor, când cele două mine ar urma să fie închise.

Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.

"La mina Paroşeni sunt 50 de mineri care protestează în subteran, iar alţi 35 au coborât în mina Uricani şi protestează acolo. Oamenii sunt disperaţi pentru că minele Uricani şi Paroşeni se închid definitiv, iar 300 dintre angajaţii acestor mine urmează să fie disponibilizaţi, în condiţiile în care Ordonanţa 36, care asigura plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani, nu a fost prelungită de Guvern. În luna august a fost discutat un asemenea act normativ, dar a primit aviz negativ de la Ministerul de Finanţe, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos.

Conform acestuia, starea de îngrijorare în rândurile oamenilor este ridicată, deoarece mai sunt două luni până la sfârşitul anului, iar în cazul închiderii minelor Paroşeni şi Uricani, angajaţii care vor fi disponibilizaţi ar urma să primească, la 1 decembrie, preavizele de încetare a raporturilor de muncă.

Administraţia Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi liderul sindical au discutat cu protestatarii, însă minerii solicită garanţii din partea ministerului de resort că solicitările lor vor fi rezolvate favorabil.

În ceea ce priveşte angajările la CEH pentru minerii care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, liderul sindical a spus că a vorbit, luni, cu reprezentantul Consiliului de Administraţie al companiei, care a dat asigurări că 60 dintre aceştia vor fi încadraţi la minele care compun această societate.

"Mi s-a spus că nici nu se pune problema ca 60 de mineri să nu fie preluaţi de către CEH, dar vom mai aborda acest aspect după şedinţa CA al CEH, care are loc astăzi (n.r, ieri)", a precizat Domokos.

SNIMVJ şi reprezentanţii sindicatului vor prezenta problemele apărute la cele două exploatări de cărbune în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, care va avea loc, astăzi, la sediul Prefecturii Hunedoara.

În condiţiile în care Ordonanţa 36 a expirat în decembrie 2018 şi un act normativ similar nu a mai fost emis de Guvern, liderul sindical a apreciat că soluţia pentru minerii care au mai rămas la cele două exploatări ar fi aprobarea, cât mai curând posibil, a unei noi ordonanţe care să prevadă aceleaşi drepturi pentru cei care se disponibilizează.

La rândul său, directorul SNIMVJ, Petru Drăgoescu, a declarat că nemulţumirea minerilor pleacă de la incertitudinea care s-a instalat în rândurile angajaţilor, care nu mai ştiu ce se va întâmpla cu ei, la finele acestui an.

"Dacă până anul trecut am fost beneficiarii unei ordonanţe de urgenţă care reglementa venitul în completare şi stagiul de cotizare în grupa respectivă de muncă, iată că de data aceasta Ordonanţa 36 şi-a încetat aplicabilitatea la data de 31 decembrie 2018, iar anul acesta nu a fost elaborat un alt act normativ, cu aceleaşi prevederi, care să creeze o protecţie socială şi pentru cei care vor pleca din sistem în anul acesta şi în anul viitor", a spus Drăgoescu.

În opinia sa, actualul guvern demis nu ar mai putea emite o ordonanţă de urgenţă, context în care viitorul Executiv ar trebui să găsească o cale cât mai scurtă pentru un act normativ similar Ordonanţei 36.

La SNIMVJ, circa 280 de oameni se află în situaţia de a fi disponibilizaţi de la 1 ianuarie 2020 şi pentru care ar fi nevoie de venituri de completare şi recunoaşterea vechimii în muncă.

Între CEH şi SNIMVJ a fost încheiat, anul acesta, un protocol prin care minerii de la Paroşeni şi Uricani puteau fi preluaţi de complex, în urma unui interviu de angajare.

Minele Paroşeni şi Uricani au intrat, de la sfârşitul lunii decembrie 2017, în program de închidere şi ecologizare, în 2018 şi 2019 aici efectuându-se lucrări de punere în siguranţă a zăcămintelor de cărbune şi de drenaj al apei din galerii. Din anul 2020 ar trebui oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Problematica legată de sustinerea prin ajutor de stat a închiderii minelor neviabile este abordata prin Decizia nr. 787/2010 a Consiliului Uniunii Europene. Se vorbeşte deopotriva de problemele sociale dar si despre atenuarea impactului adus asupra mediului prin producția de huilă din unitățile de producție cărora le-a fost acordat un ajutor pentru închidere. Criteriile de incadrare a minelor din Valea Jiului sunt susceptibile a fi subiective, deoarece se bazează pe condiţiile de zăcământ şi productivitatea unităţilor miniere la momentul de timp respectiv.

    Totodata, pe langa impactul cu caracter profund social pentru zona miniera.... se pierde din vedere esentialul: închiderea minelor pare sa fie ilegala si sa contravina interesului naţional, dupa cum poate, la fel de bine, sa fie catalogată drept blocare a accesului la resursele naţionale ale României.  

    Conform modificarilor si completarilor aduse la Legea nr. 51/1991 privind securitatea natională a României, modificată prin Legea nr. 2/2016 ce completează art. 3, lit. m) cu un număr suplimentar de acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor ce pot fi catalogate drept ameninţări la adresa securităţii naţionale, se vor avea în vedere următoarele:  

    „Constituie amenințări la adresa securității naționale a României următoarele: (…) m) orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional”. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb