• Update 17:27 Auchan: "Nu împiedicăm viaţa sindicală"
Reprezentanţii lanţului de hypermarketuri Auchan transmit că nu împiedică viaţa sindicală, ci respect legea, fiind "buni parteneri de dialog social" şi bucurându-se să aibă "relaţii cordiale" cu toţi reprezentanţii salariaţilor.
"Pentru Auchan, proiectul uman este fundamental, iar ascultarea, formarea, dezvoltarea, recompensarea şi valorizarea angajaţilor noştri reprezintă priorităţi permanente în cadrul acestuia. (...) În niciun caz şi în nicio ţară din lume nu împiedicăm viaţa sindicală; din contra: suntem buni parteneri de dialog social şi respectăm legea. Şi în România ne bucurăm să avem relaţii cordiale cu toţi reprezentanţii salariaţilor, prezenţi în toate magazinele noastre, printre care se înscriu şi sindicatele", se arată în comunicat.
Potrivit documentului, începând cu anul trecut, pe lângă preluarea întregului personal Real (peste 5 mii de angajaţi), Auchan a creat încă 1 mie de locuri de muncă, a asigurat peste 125 de mii de ore de formare şi a investit peste 2 milioane de euro în remodelarea fiecărui magazin, inclusiv în renovarea spaţiilor de lucru şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
Reprezentanţii lanţului comercial mai transmit că menţin o comunicare continuă cu cei 11 mii de colaboratori din toate magazinele, atât în mod direct, cât şi prin grupurile interne de dialog Agora, respectiv prin întâlnirile cu reprezentanţii salariaţilor liber aleşi de ei în fiecare magazin, potrivit prevederilor legale.
"20% dintre colaboratorii Auchan sunt înscrişi astăzi într-un sindicat şi, încă de la început, ne-am bucurat să avem un nivel foarte bun de informare, dialog social şi colaborare şi cu reprezentanţii acestora", conchide comunicatul.
---
Federaţia Sindicatelor din Comerţ organizează astăzi, între orele 08:00 şi 10:00, pichetarea sediului Auchan România, acţiune prin care revendică recunoaşterea oficială a Sindicatului Naţional "Realitatea" şi respectarea dreptului angajaţilor Auchan de a adera la sindicat. Organizaţia sindicală are peste 2.000 de membri, mişcarea reprezentând iniţial interesele salariaţilor Real Hypermarket, preluat toamna trecută de lanţul de magazine Auchan.
Odată cu preluarea, mişcarea sindicală şi-a pierdut reprezentativitatea necesară recunoaşterii oficiale, respectiv 50% din angajaţi. Potrivit domnului Vasile Gogescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Comerţ, conducerea Auchan le interzice sindicaliştilor contactul cu ceilalţi salariaţi ai lanţului de magazine. "Avem o relaţie bună cu conducerea Auchan, cu excepţia acestui aspect. Reprezentanţii companiei nu vor să ne lase să discutăm cu niciun angajat Auchan în vederea cooptării în sindicat", ne-a spus domnia sa. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Auchan nu au putut fi contactaţi.
Federaţia Sindicatelor din Comerţ organizează acest protest ca urmare a acţiunilor desfăşurate de conducerea Auchan în urma preluării Real, respectiv, presiuni asupra membrilor de sindicat pentru a se retrage din sindicat şi nerecunoaşterea oficială a acestuia.
La protest vor participa 300 de membri ai federaţiei, iar acţiunea de astăzi urmează să fie urmată în perioada următoare de alte acţiuni concertate.
Federaţia Sindicatelor din Comerţ, membră a CNS "Cartel ALFA" şi UNI GlobalUnion, are peste 15.000 de membri în sindicate reprezentative din companiile multinaţionale din comerţ.
• Sindicaliştii vor cere sprijin internaţional
Sindicaliştii urmează să aibă, la începutul lunii aprilie, întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor Auchan şi Real din Europa pentru a le cere sprijinul, potrivit domnului Vasile Gogescu. Domnia sa ne-a spus că se bazează deja pe sprijinul sindicaliştilor din Ungaria şi Franţa. "Cei din Ungaria ne-au promis că vor veni să participe la următoarea acţiune de protest a noastră, iar sindicaliştii din Franţa vor protesta la sediul Auchan din Lille pentru a ne sprijini", susţine reprezentantul sindical.
Totodată, domnia sa susţine că vinovaţi de astfel de situaţii se fac guvernanţii care au adoptat o legislaţie care favorizează mai mult organizarea sindicală a bugetarilor şi mai puţin pe cea a salariaţilor din mediul privat. "Este foarte greu să construieşti un sindicat în mediul privat. Trebuie să convingi membrii să adere şi să plătească cotizaţie pentru ca abia când întruneşti numărul necesar de sindicalişti să poţi fi recunoscut, iar asta durează câţiva ani", ne-a explicat domnia sa.
În ultimul an, mai mulţi reprezentanţi sindicali au ridicat problema legii dialogului social, care, în opinia lor, afectează stabilitatea socială a angajaţilor români şi duce la descompunerea mişcărilor sindicale.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), ne declara, la sfârşitul anului trecut: "În multe cazuri, patronii companiilor multinaţionale îi determină - prin diverse mijloace - pe salariaţi să se retragă din sindicat, astfel încât numărul total de membri de sindicat să fie mai mic de 15. În acest moment, conducerea firmei poate cere şi obţine în instanţă desfiinţarea sindicatului".
Şi preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, arăta că sindicatele sunt pe cale de dispariţie, întrucât nu mai există interes comun care să le lege şi nu mai au de ce să se asocieze.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adi în data de 25.03.2014, 08:15)
pai ce vreti sa nu mai dea salarii de 150E pe luna si munca duminica, noaptea si de revelion, paste si craciun?puteti sa-i contactati numai dupa ce ii dau ei afara!