Mii de persoane au manifestat ieri la Skopie, la apelul naţionaliştilor, în semn de protest împotriva unui proiect de acord menit să rezolve disputa istorică cu Bulgaria care a blocat deschiderea negocierilor pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, informează astăzi AFP, conform G4Media.
Mitingul a fost susţinut de principalul partid de opoziţie VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă) al cărui lider Hristijan Mickoski a declarat:"Nu avem nevoie de Europa dacă asta înseamnă să fim asimilaţi!".
"Nu vreau să fac parte din Europa pentru că am dreptul să fiu macedonean, să vorbesc limba macedoneană şi să lupt pentru identitatea şi cultura mea", a adăugat el, adresându-se protestatarilor veniţi cu steaguri, pancarte pe care se putea citi "Nu, UE" sau "Partizani, nu negociaţi cu fasciştii!" şi care scandau "trădare".
Din 2020, Bulgaria împiedică lansarea negocierilor cu Skopie (capitala Macedoniei de Nord), dar şi cu Tirana (capitala Albaniei). Executivul de la Sofia şi-a ridicat în cele din urmă vetoul pe 24 iunie, cu anumite condiţii.
Conform compromisului convenit sub preşedinţia franceză a Consiliului UE care tocmai s-a încheiat, Skopje s-a angajat în special să îşi modifice Constituţia pentru a include bulgarii în grupurile etnice recunoscute şi să "pună în aplicare" un tratat de prietenie din 2017 ce vizează eradicarea discursului de instigare la ură.
Macedonia de Nord este, de asemenea, chemată să îşi revizuiască programele şcolare şi să deschidă arhivele poliţiei comuniste care ar trebui să arate relele tratamente rezervate bulgarilor în această fostă republică iugoslavă.
Problema limbii rămâne şi ea una foarte sensibilă, Sofia considerând limba macedoneană un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, evenimente şi figuri istorice, în principal moşteniri ale trecutului otoman.
Guvernul de la Skopje, a cărui demisie a fost cerută de protestatari, a respins o propunere anterioară a Franţei în iunie, înainte de a indica că este gata să accepte o alta. Consultările publice cu privire la conţinutul acestuia au început fără întârziere. Totuşi, potrivit specialiştilor locali în probleme europene şi conform opoziţiei, noul proiect de acord nu diferă foarte mult de primul.
Înainte de aceasta, parcursul spre UE al Macedoniei de Nord a fost blocat de Grecia din cauza unei dispute privind numele ţării, identic cu cel al unei regiuni din nordul Greciei.
Macedonia de Nord este membră a NATO din 2020.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2022, 11:25)
Sa vedeti la cate o sa mai renuntati