Desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Magistratură (SIIJ) va fi solicitată, astăzi, minis-trului justiţiei Ana Birchall, de mai mulţi cetăţeni care au semnat o petiţie în acest sens.
Cu acest prilej, începând cu ora 12:30, în faţa ministerului de resort, va avea loc un protest organizat de Asociaţia Declic.
Reprezentanţii acesteia îi vor înmâna ministrului Ana Birchall o petiţie semnată de peste 17.000 de persoane prin care se cere desfiinţarea SIIJ.
Într-un comunicat trans-mis de Declic se arată: "Într-un moment în care era cu adevărat nevoie de investigarea procurorilor şi judecătorilor care nu şi-au făcut treaba în cazul uciderii Alexandrei, Secţia Specială şi-a dovedit ineficienţa. Nu am văzut decât un comunicat că s-au sesizat din oficiu. Apoi, la fel ca în cazul de la Caracal, procurorii Secţiei Speciale şi-au luat liber în weekend.
În cazuri similare investigaţiile se derulau şi peste weekend, pentru că infractorii nu au zile libere, aşa că nici anchetatorii nu pot avea, în situaţii de urgenţă. De aceea, e momentul să ne vedem miercuri, 31 iulie, la ora 12.30, să îi cerem personal ministrului Justiţiei, Ana Birchall, desfiinţarea Secţiei de Anchetare a Magistraţilor. Îi vom duce un mandat de 30 de zile, din partea semnatarilor petiţiei «Desfiinţaţi urgent Secţia Specială pentru magistraţi». Nu este emis de o instanţă, ci de cetă-ţeni. Îi dăm suficient timp pentru a găsi soluţia legală de a închide acest parchet. Vrem ca această secţie să dispară, pentru ca procurorii şi judecătorii care greşesc să fie anchetaţi urgent de un parchet responsabil. Această secţie se grăbeşte când trebuie să scoată din joc procurori incomozi, dar când are un caz grav de anchetat îşi ia liber în weekend. Suntem peste 17.000 de cetăţeni care au semnat petiţia prin care solicită închiderea secţiei de şantaj!".
Secţia Specială de investigare a magistraţilor a fost înfiinţată anul trecut, la iniţiatiiva PSD şi cu voturile parlamentarilor ALDE şi UDMR. Ea a fost operaţionalizată în toamna lui 2018, prin OUG 90/2018, şi i s-au dat noi atribuţii prin OUG 7/2019 şi OUG 12/2019.
De la înfiinţare şi până acum, noua secţie s-a ocupat strict de investigarea unor magistraţi indezirabili, care au fost linşaţi mediatic în presa din jurul coaliţiei PSD-ALDE, precum şi la anchetarea, în scopul dis-trugerii imaginii externe, a fostului procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.
În timp ce în cazul Kovesi, termenele acordate de cei de la SIIJ, în perioada în care fosta şefă a DNA susţinea interviuri în faţa instituţiilor europene pentru func-ţia de procuror şef al Parchetului European, erau destul de strânse, pentru tragedia petrecută la Caracal procurorii secţiei speciale au considerat ca investigaţiile să fie demarate abia la începutul acestei săptămâni.
Amintim că procurorii aceleeaşi secţii au luat ilegal măsura controlului judiciar cu privire la Laura Codruţa Kovesi, măsură anulată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi că s-au implicat în anchetarea unui caz de adopţie internaţională, adopţie pe care mai multe instanţe din ţară au considerat-o ca fiind legală.
Desfiinţarea SIIJ a fost solicitată şi de Comisia Europeană, în raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 13 noiembrie 2018, de Comisia de la Veneţia - în opiniile din octombrie 2018 şi de raportul GRECO din iunie 2019.
1. # OTOVA PLITIZAT!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2019, 17:13)
ÎN JUSTIȚIE TOT E POLITIZAT : ORICUM O DAI VORBA LUI STALIN, RESTUL FARISEISM CÂT CUPRINDE UNIVERSUL......