Protestatarii din Piaţa Universităţii nu sunt de acord cu "agora" Primăriei Capitalei

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 20 martie 2012

Proiectul "Piaţa Universităţii-agora", lansat la iniţiativa Pro-Democraţia, al cărei preşedinte este Cristian Pârvulescu, a prilejuit, ieri, discuţii aprinse între reprezentanţii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi protestatarii din Piaţa Universităţii.

Septimius Pârvu, directorul executiv al Pro-Democraţia, a subliniat, în cadrul şedinţei de lucru dintre cele două tabere, că proiectul propus iniţial a suferit modificări consistente şi că respinge forma sa actuală, care aparţine Consiliului General.

Concret, Consiliul General propune ca numărul maxim de participanţi la dezbaterile publice din Piaţa Universităţii să fie de 250 (100 de persoane în zona Piaţa 21 Decembrie 1989, res-pectiv 150 de persoane, în faţa Teatrului Naţional) şi să fie amenajată o tribună de la care o singură persoană poate vorbi maximum 30 de minute. În plus, cetăţenii care doresc să participe la dezbatere trebuie să informeze în scris, cu minimum 24 de ore înainte, Secretarul General al Municipiului Bucureşti, precizând tema şi ziua dezbaterii, respectiv durata luării de cuvânt.

Majoritatea protestatarilor din Piaţa Universităţii respinge vehement regulamentul propus de CGMB, motivând că libertatea mitingurilor şi a exprimării este consfinţită prin Constituţie, dar şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Nicolae Rădulescu Dobrogea, Eco -Civica: "Nu mai fabricaţi regulamente stând în birou, mergeţi pe teren"

Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco -Civica, este de părere că noul regulament este absurd: "Mi se pare ridicolă limitarea numărului de persoane. Dacă se depăşeşte numărul de 250 de persoane la Piaţa Universităţii, ce facem? Vine duba? Dacă un jadarm l-a bătut pe loc pe un coleg de-al meu, trebuie să obţin aprobare să reacţionez? Este ridicol. Nu mai fabricaţi regulamente stând la birou, mergeţi pe teren. Piaţa Universităţii este un loc viu, inventează unu` o lozincă, alţii o preiau... Regulamentul nu pomeneşte nimic de lozinci. Înseamnă că nu poţi să scandezi pentru că asta nu este prevăzut în regulament?".

Preşedintele Eco-Civica a adăugat că nu este nevoie de amenajarea unui spaţiu special pentru dezbateri în Piaţa Universităţii, de bănci, iluminat sau WC-uri publice, aşa cum propune CGMB, pentru proteste care durează doar 2 ore pe zi. "Curăţenia ne priveşte pe toţi. Noi am spart gheaţa şi am luat zăpada din Piaţa Universităţii, nu Primăria", a punctat Nicolae Rădulescu.

Mihai Preoteasa, protestatar: "Dumneavoastră, politicieni din toate taberele, vreţi să scăpaţi de proteste"

Mihai Preoteasa, protestatar în Piaţa Universităţii, a declarat: "Oamenii s-au săturat de actualul regim. Este cel mai lung protest din România post-decembristă. Cea mai abuzivă prevedere din regulamentul acesta mi se pare paragraful care spune că nerespectarea prezentului regulament atrage îndepărtarea persoanei din spaţiul de dezbatere publică. Adică libertatea mea la întrunire este încălcată de prevederile unei hotărâri a Consiliului General".

Pe de altă parte, tânărul se declară indignat de limita orară propusă de CGMB pentru adunările publice din Piaţa Universităţii (ora 21), în condiţiile în care legea 60/1991 privind întrunirile publice limitează adunările publice până la ora 23: "Din câte văd, proiectul acesta este înaintat de colegii din PSD, cu susţinerea unui consilier PDL. Dumneavoastră v-aţi gândit să ne mai puneţi un pic pumnul în gură. Politicienilor, indiferent de tabără, nu le place ce le spunem noi în Piaţa Universităţii. Jandarmeria, care este braţul opresiv al actualului regim, aplică în mod abuziv prevederile articolului 1 din legea 60 (care prevede că mitingurile trebuie declarate-nr. red), uitând de prevederile art. 3 din legea 60 (nu trebuie declarate adunările publice care se desfăşoară în incinta sau în exteriorul imobilelor de interes public sau privat-nr. red-, protestatarul făcând aluzie la incidentele din faţa Ministerului Mediului şi al Economiei, de acum câteva zile, când

mai multe persoane au fost luate forţat cu duba jandarmeriei şi duse la secţiile de poliţie)".

Claudia Ţapardel, consilier CGMB: Dacă protestatarii resping propunerea CGMB, regulamentul va fi retras din dezbaterea publică

Claudia Ţapardel, consilier CGMB, ne-a declarat că, în condiţiile de faţă, regulamentul în discuţie va fi retras de pe ordinea de zi a consiliului şi, drept urmare, nu va mai fi aprobat.

Domnia sa ne-a mărturisit că intenţia CGMB a fost de a respecta democraţia şi, pornind de la iniţiativa Pro-Democraţia, a înaintat proiectul în dezbatere publică, pentru ca, mai apoi, să-i invite la discuţii libere pe cei din Piaţa Universităţii. Totodată, Claudia Ţapardel consideră că intervenţiile Jandarmeriei şi conducerea la secţiile de poliţie a unor protestatari paşnici constituie un abuz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb