PROTESTE GENERATE DE PREŢUL COMBUSTIBILILOR: Fermierii şi şoferii au blocat străzile din Bruxelles

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iunie 2008

Fermierii şi şoferii au blocat străzile din Bruxelles

Sute de fermieri, şoferi de camioane şi taximetrişti au blocat ieri, străzile din Bruxelles, protestând faţă de creşterea puternică a preţului petrolului. Manifestarea a avut loc cu numai o zi înaintea summit-ului Uniunii Europene pe tema preţului mare al ţiţeiului.

Convoaiele de taxiuri şi camioane au blocat unele părţi ale şoselei de centură ale capitalei belgiene, provocând dificultăţi în trafic. Protestatarii - care continuă demonstraţiile ce au avut loc în ultimele zile în diferite ţări europene, susţin că preţurile ridicate ale carburanţilor le pun în pericol asigurarea mijloacelor de existenţă. Ei solicită guvernelor europene să le acorde subvenţii care să compenseze creşterea preţurilor.

În ultimul an, preţul petrolului s-a dublat, ajungând, la începutul acestei săptămâni, la un nou record maxim: 139,89 de dolari barilul. Aceas­tă majorare a generat un val de scumpiri la nivelul economiei belgiene.

"Este foarte, foarte greu", a declarat Paul Delestiene, membru al sindicatului şoferilor de camioane UPTR, adăugând că "motorina s-a scumpit cu circa 40%, lucru care are un impact foarte mare asupra salariilor".

Benoit Clement, fermier în regiunea Valonia, a menţionat: "După cum ştie toată lumea, situaţia din sectorul agricol nu este tocmai bună la ora actuală şi de aceea am venit la Bruxelles. De această dată, protestul este unul liniştit, însă data viitoare autorităţile ar trebui să aibă grijă, dacă nu ajung la un acord cu privire la acordarea ajutoarelor".

Un protest similar organizat în urmă cu două săptămâni în jurul instituţiilor UE, de către pescarii spanioli, francezi şi portughezi, a devenit violent, manifestanţii spărgând feres­tre şi răsturnând autovehicule.

Totuşi, este puţin probabil că protestatarii îi vor convinge pe liderii europeni, aceştia spunând că nu pot interveni în mod direct în această problemă.

Ferran Tarradellas, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru energie, a declarat că UE poate doar să promoveze adoptarea unor reforme pe termen lung pentru încurajarea folosirii combustibililor alternativi. "Nu este un lucru uşor, preţul ţiţeiului va rămâne ridicat, probabil că va mai creşte şi nu putem face mai nimic în această privinţă", a explicat oficialul de la Bruxelles.

Creşterea preţului petrolului: dezbatere la Parlamentul European

Preţurile mari la petrol au o cauză structurală, fiind nevoie de soluţii pe termen lung, a declarat ieri, Janez Lenarèiè, secretarul de stat pentru afaceri europene, afirmînd: "Consiliul este împotriva unor măsuri fiscale de distorsiune, dar este în favoarea eficienţei energetice şi a diversificării aprovizionării cu energie".

Comisia Europeană lucrează deja din 2005 la un plan bazat pe cinci teme: eficienţa energetică, autovehicule, calitatea combustibililor şi energia regenerabilă. Implementarea acestuia va conduce la o scăderea a consumului de petrol şi trecerea la surse energetice regenerabile şi mai eficiente. Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs a declarat: "Politicile noastre nu au eşuat: fără aceste măsuri situaţia actuală ar fi şi mai dificilă. Trebuie să accelerăm eforturile noastre. Pe termen scurt, ar trebui să se ia în considerate măsuri sociale, care se adresează grupurilor celor mai vulnerabile, dar trebuie să fim precauţi în ceea ce priveşte schimbările fiscale.

Acestea pot fi atractive din punct de vedere politic, însă pe termen lung ar putea crea dificultăţi".

În numele grupului PPE-DE, Jean-Pierre Audy (Franţa) a solicitat crearea unui instrument comunitar care să asigure stabilitatea anuală a preţului energiei, astfel încât "oamenii să poată planifica schimbări majore de preţuri la energie, fără a fi expuşi la fluctuaţiile zilnice datorate speculanţilor".

Hannes Swoboda (PSE, Austria) a criticat Comisia deoarece nu abordează speculaţia ca pe o cauză a recentelor creşteri ale preţului petrolului: "Prin votarea raportului Morgan (referitor la piaţa internă pentru energie electrică) noi dorim să protejăm drepturile consumatorilor, dar sunt necesare şi măsuri sociale. Cetăţenii, precum cei din Irlanda, sunt îngrijoraţi că preocupările lor nu sunt luate în considerare".

Marco Cappato (ALDE, Italia) a declarat că nu este nevoie de impunerea unor mecanisme de control a preţurilor, în schimb este nevoie de obiective mai ambiţioase pentru eficienţa energetică. "Dezbaterea cu privire la piaţa gazelor naturale arată că doar guvernele statelor membre se opun unei politici reale a concurenţei şi unui mix energetic adecvat. Să nu cerem Europei să rezolve problemele cauzate de politicienii naţionali", a mai declarat Marco Cappato.

În cadrul dezbaterii din plen, europarlamentarul român Theodor Stolojan (PPE) a propus "Comisiei Europene să reexamineze alocarea resurselor în perspectiva alocărilor financiare 2007 - 2013, mărind efortul pentru obţinerea de tehnologii noi şi investiţii în domeniul economisirii şi diversificării resurselor energetice. În caz contrar, va trebui să ne obişnuim cu ideea că vom cheltui mai mulţi bani pentru subvenţii în agricultură, pescuit, transport public, programe de asistenţa socială, iar standardul de viaţă al majorităţii cetăţenilor europeni va avea de suferit".

 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb