Un set controversat de proiecte de lege care ar slăbi independenţa sistemului judiciar israelian a trecut de prima lectură în Knesset, parlamentul israelian, la primele ore ale dimineţii de marţi dimineaţă, informează news.ro.
Ambele proiecte de lege au trecut cu 63 la 47. Guvernul de coaliţie al prim-ministrului Benjamin Netanyahu are 64 de locuri în această cameră de 120 de membri. Un proiect de lege trebuie să treacă de trei lecturi în Knesset pentru a deveni lege.
Aliaţii lui Netanyahu au insistat asupra legislaţiei, în pofida faptului că zeci de mii de israelieni au manifestat împotriva modificărilor în ultimele şapte săptămâni.
Luni, protestatarii au blocat drumuri în oraşe din Israel în timpul demonstraţiilor împotriva reformelor judiciare planificate de Netanyahu.
Demonstranţii din Ierusalim au transformat străzile din jurul Curţii Supreme şi Knesset într-o mare de steaguri israeliene, pe care organizatorii le împărţeau înainte de începerea evenimentului. printre protestatari se aflau câteva zeci de femei îmbrăcate în rochii lungi roşii şi cu acoperiri albe pe cap, precum servitoarele din romanul "Povestea slujitoarei" de Margaret Atwood, alături de toboşari, claxoane şi cel puţin un jongler care ţinea în echilibru pe nas un catarg cu un steag israelian.
Demonstraţia de la Ierusalim a fost vizibil mai mică decât una desfăşurată în aceeaşi locaţie cu o săptămână mai devreme, dar tot părea să numere aproximativ 75.000 de persoane la o oră şi un sfert după ce a fost programată să înceapă, a declarat pentru CNN expertul în controlul mulţimilor Ofer Grinboim Liron. Liron este directorul general al Crowd Solutions, o companie specializată în dinamica mulţimii la evenimente şi locaţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 21:07)
De fapt, de ce protestau ?.Care era problema ?. Ce ii deranja la noua legislatie ?