Proteste în toată ţara

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 14 octombrie 2010

Proteste în toată ţara

Covasna

Peste o sută de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Covasna au declanşat, ieri, un protest spontan, timp de aproximativ o oră, nemulţumiţi de reducerea salariilor. Directorul Direcţiei Finanţelor Publice Covasna, Balint Bela, a declarat că cei peste o sută de angajaţi ai instituţiei au oprit lucrul în jurul orei 15.00 şi s-au adunat în faţa sediului instituţiei din municipiul Sfântu Gheorghe. Balint Bela a subliniat că reprezentanţii sindicatului nu au cerut să aibă o întrevedere cu el şi că înţelege nemulţumirea unor angajaţi având în vedere că unii au un venit lunar de doar circa 600 de lei.

Harghita

Cei aproximativ 500 de sindicalişti din cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Harghita au declanşat, ieri, un protest spontan, solidarizându-se cu acţiunea declanşată de cei de la ministerul de resort. "Am pierdut 70-75% din veniturile lunare încasate înainte de 1 iulie. Cu aceşti bani nu putem să trăim. Nu cerem decât să ni se acorde veniturile extrabugetare care provin din executări silite şi din stabilirea sumelor suplimentare aduse din evaziunile fiscale constatate în urma controalelor. Ţin să precizez că aceste sume nu sunt amenzi, ci sunt sume stabilite în urma controalelor la societăţile comerciale şi la persoanele fizice autorizate verificate", a declarat liderul sindicatului din Direcţia Finanţele Publice Harghita, Ferencz Katalin, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, veniturile lunare nete ale angajaţilor variază, în prezent, între 400 şi 1.800 de lei, acesta din urmă reprezentând salariul directorului executiv.

Alba

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba şi ai celor 11 administraţii financiare din judeţ au încheiat, ieri după-amiază, protestul spontan, însă ameninţă că ar putea relua acţiunea în zilele următoare. Reprezentanţii protestatarilor au declarat că la acţiunea de ieri au participat toţi angajaţii DGFP şi ai celor 11 administraţii financiare din judeţ, în total aproape 500 de persoane.

Suceava şi Neamţ

Angajaţii din DGFP Suceava au întrerupt lucrul, ieri, timp de două ore, iar peste 60 dintre aceştia au ieşit în faţa instituţiei, unde au protestat paşnic, iar peste o sută dintre salariaţii DGFP Neamţ au protestat în holul Trezoreriei Neamţ. Liderul sindical Silviu Onuţu a declarat că protestul este spontan, fără implicarea sindicatelor din instituţie.

Funcţionarii publici au declarat că nu mai pot trăi cu salarii care nu depăşesc 700 de lei, în condiţiile în care volumul de muncă este imens.

"Mai bine de jumătate dintre salariaţi primesc doar 600 de lei salariu, adică minimum pe economie. Ori cu asemenea salariu nu mai poţi face executare silită. Salariile noastre nu au scăzut cu 25 la sută aşa cum s-a spus, ci cu 65 la sută. Eu am un salariu de 700 de lei după o muncă de 19 ani în Finanţe. Suntem oameni care am absolvit facultăţi, iar acum murim de foame. Acest protest este unul spontan. Nu a mai contat cine este şi cine nu membru de sindicat, oamenii au venit aici la Trezorerie să protesteze", a declarat Cristi Aanei, salariat al Finanţelor şi vicepreşedinte al Alianţei Federative "Sed Lex", filiala Neamţ.

Bacău

Cei aproximativ 300 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bacău au întrerupt lucrul, ieri după-amiază, solidarizându-se cu angajaţii din sistem. Liderul de sindicat Iulian Cerbu a spus că cel mai mic salariu în instituţie a fost de 350 de lei, iar cel mai mare de 1.300 de lei. "Este a doua lună când primim aceste salarii, iar oamenii au rate mai mari decât câştigurile. Aşa ceva nu se mai poate", a afirmat liderul sindicatului Sed Lex Bacău, Iulian Cerbu.

Bihor

Toţi cei peste 300 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Bihor şi-au încetat activitatea, ieri, protestând faţă de faptul că Ministerul Finanţelor nu le-a plătit de două luni sporurile cuvenite. "A fost un protest spontan. Pe la ora 14.00, am văzut cum iese din birouri absolut toată lumea, toţi cei peste 300 de salariaţi, şi m-au chemat şi pe mine să cobor în hol. Am închis porţile, ca să nu intre publicul, am pus jandarmii să explice oamenilor ce se întâmplă,ă şi am protestat în acest fel faţă de faptul că de două luni nu ni s-a mai acordat sporul din veniturile suplimentare extrabugetare realizate. Supărarea oamenilor este perfect de înţeles. Avem salarii foarte mici, iar mulţi dintre colegi nu mai pot să îşi plătească ratele şi unii au primit chiar somaţii că vor fi evacuaţi din locuinţe", a declarat liderul Sindicatului din Finanţele bihorene, Dorin Micle. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Bihor, Vasile Farc, a declarat, la rândul său, că după 11 ani de vechime în această instituţie a ajuns să plece acasă, la ultimul salariu, cu 700 de lei.

Dâmboviţa

Peste o sută de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dâmboviţa au ieşit, ieri, în faţa instituţiei, raliindu-se protestului spontan declanşat de majoritatea colegilor lor din ţară. Protestatarii scandează "Jos guvernul", "Jos hoţii" şi "Vrem salarii decente".

"Este o acţiune spontană, apărută după ce am văzut nemulţumirile colegilor noştri din Bucureşti. Este o solidarizare cu aceştia. Cu asemenea salarii nu se poate trăi, iar dacă nu se vor respecta obligaţiile legale vom organiza şi alte acţiuni de protest", a declarat Maria Răduica, liderul Sed Lex Dâmboviţa. Şi salariaţii de la administraţiile publice din alte localităţi ale judeţului Dâmboviţa au declanşat proteste şi au oprit activitatea, inclusiv programul cu publicul.

Galaţi, Giurgiu şi Piteşti

Sute de angajaţi ai Direcţiilor de Finanţe Galaţi, Giurgiu şi Piteşti au oprit lucrul, ieri după-amiază, şi s-au raliat protestului spontan declanşat de majoritatea angajaţii din sistem, unii dintre aceştia ieşind în faţa sediilor instituţiilor.

Protestatarii sunt nemul-ţumiţi că au primit salariile pentru luna trecută diminuate şi fără sporuri şi susţin că vor relua lucrul atunci când se va reveni asupra deciziei care a dus la diminuarea veniturilor lor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGFP Galaţi, Geor-ge Marinescu, în instituţie activitatea a fost oprită com-plet ca urmare a protestului angajaţilor.

Peste 150 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Giurgiu au întrerupt activitatea şi s-au adunat în faţă instituţiei, protestând faţă de diminuarea salariilor şi solicitând să se renunţe la reducerea de 25% a acestora, să fie plătite stimulentele şi să se elimine incompatibilităţile pe care le au funcţionarii publici.

Funcţionarii au întrerupt lucrul, inclusiv programul cu publicul, şi şi-au manifestat zgomotos nemulţumirile strigând "Jos Guvernul", "Jos Băsescu" şi "Vrem salarii decente" şi fluierând. Potrivit lui Petre Pană, unul dintre liderii de sindicat, protestul este spontan şi se desfăşoară la Direcţia Finanţelor Giurgiu şi la Administraţiile Financiare din Bolintin Vale, Mihăilesti, Călugareni şi Hotarele.

Şi la Piteşti peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Argeş au oprit activitatea şi s-au adunat în holul mare al unităţii, protestând faţă de diminuarea salariilor şi cerând demisia ministrului de Finanţe.

Ei au huiduit şi au strigat "Jos Guvernul", "Daţi-ne banii" şi "Jos ministrul de Finanţe". Proteste similare au avut loc şi la administraţiile publice din judeţ.

Mureş

Aproximativ o sută de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Mureş au declanşat, ieri, un protest spontan, solidarizându-se cu acţiunea iniţiată de colegii lor din Ministerul de Finanţe. Aproximativ o sută de angajaţi de la toate compartimentele Direcţiei Finanţelor Publice Mureş - de la Trezorerie, Administrarea Veniturilor şi Control - au ieşit pe scările instituţiei şi în faţa clădirii, protestul fiind unul spontan.

Potrivit directorului Direcţiei Finanţelor Publice Mureş, Denes Iren, protestatarii l-au anunţat că se solidarizează cu acţiunea colegilor lor din Ministerul de Finanţe şi au aceleaşi revendicări.

"M-au anunţat că este un protest spontan, de solidarizare cu acţiunea celor din Bucureşti, acesta este scopul protestului. Sunt nemulţumiţi de acelaşi lucru, mi-au adus la cu-noş-tinţă că sunt de acord cu tot ce se doreş-te de către protestatarii de la Minis-terul de Finanţe", a spus Denes Iren.

Satu Mare

Aproximativ 250 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare au declanşat, ieri după-amiază, un protest spontan, ieşind în faţa instituţiei în semn de solidaritate cu colegii lor din Bucureşti şi din alte oraşe. Liderul sindicatului din cadrul DGFP Satu Mare, Darius Filip, a declarat că în acelaşi timp au declanşat un protest spontan şi angajaţii administraţiilor financiare din oraşele Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad.

Arad

Aproximativ 60 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Arad au declanşat, ieri, un protest spontan. Angajaţii s-au adunat, la ora 15.00, în holul instituţiei, oprind programul cu publicul şi celelalte activităţi.

Liderul sindical Ionică Trifa a declarat că angajaţii au dorit în acest fel să se solidarizeze cu angajaţii din celelalte administraţii financiare din ţară, susţinând toate revendicările formulate la nivel naţional.

Hunedoara

Peste 500 de angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Finanţe Publice Hunedoara şi-au întrerupt, ieri, activitatea, aceştia cerând acordarea drepturilor salariale care nu le-au mai fost date în ultimele două luni.

Protestatarii au acuzat că salariile lor s-au diminuat în mai multe etape. Pe de o parte, reducerea de 25% impusă de măsura anticriză şi, pe de alta, de două luni, nu au mai primit stimulentele financiare.

Astfel, angajaţii au ajuns la salarii de câteva sute de lei, cel mai mare venit fiind de 1.200 de lei la nivelul direcţiei judeţene. Protestatarii s-au plâns că în acest fel ratele lor la bănci depăşesc salariile câştigate. Conducerea Direcţiei Judeţene de Finanţe Publice Hunedoara susţine că este de acord că salariile oamenilor sunt foarte mici, însă nu acceptă faptul că o astfel de măsură extremă îngreunează activitatea instituţiilor publice.

Suceava şi Botoşani

O parte dintre angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au întrerupt activitatea, în jurul orei 14.30, peste 60 de salariaţi fiind adunaţi în holul de la intrarea în instituţie, iar sindicatul DGFP Botoşani a anunţat că susţine protestele din MFP. Ei sunt nemulţumiţi din cauza deciziei de a nu mai primi stimulentele financiare.

Sindicatul din DGFP Botoşani a întocmit o scrisoare prin care susţin acţiunea spontană a angajaţilor din MFP.

Cluj

Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Cluj au declanşat, ieri, un protest spontan şi au întrerupt lucrul, adunându-se în curtea instituţiei. Liderul sindicatului Sed Lex Cluj, Ilie Rostogol, a declarat că protestul este unul de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor de la Bucureşti. "Angajaţii Direcţiei de Finanţe Cluj au întrerupt activitatea într-un protest spontan. Este un protest de solidaritate cu colegii de la Bucureşti. Suntem în curtea instituţiei şi nu vom mai relua activitatea până ce probleme de la Ministerul Finanţelor nu se soluţionează", a spus Rostogol.

Buzău

Activitatea în Direcţia Generală a Finanţelor Publice Buzău a fost blocată, ieri, după ce angajaţii instituţiei au declanşat un protest spontan, acţiuni similare fiind organizate in toate administratiile financiare din judeţ. Potrivit liderului de sindicat al finanţiştilor buzoieni, Adrian Radu, peste o sută de angajaţi ai Direcţiei de Finanţe Buzău au aderat, ieri, la protestul spontan, din cauza reducerilor salariale şi a sărăciei în care sunt condamnaţi să trăiască.

Radu a explicat că finanţiştii din Buzău au de recuperat trei salarii, iar ultima remuneraţie a fost făcută cu o diminuare de 70 de procente, rezultată din scăderea salariilor cu 25 la sută, iar restul de neplata sporurilor.

Iaşi

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi au întrerupt activitatea, în jurul orei 14.00, aproximativ 200 de salariaţi fiind adunaţi în holul de la parterul instituţiei. "S-a întrerupt şi la noi activitatea. Acum se adună oamenii. Sunt deja 200 de salariaţi în holul de la parterul instituţii. Nu am putut ieşi afară, din cauza sărbătorilor Iaşiului, lângă clădirea instituţiei fiind organizate mai multe acţiuni. Se scandează < Hoţii >, sunt aceleaşi lozinci auzite şi la Bucureşti. E un gest de solidaritate cu colegii noştri de la Ministerul Finanţelor. Şi noi suntem în aceeaşi situaţie cu colegii din Capitală", a declarat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finaţelor Publice din Iaşi. Ea a spus că oamenii sunt extrem de supăraţi şi revoltaţi, din cauza deciziei de a nu mai primi stimulentele financiare.

Constanţa

Peste o sută de salariaţi ai Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice (DJFP) Constanţa au oprit lucrul, ieri la prânz, şi au ieşit în curtea instituţiei, într-un protest spontan declanşat faţă de reducerile salariale şi de pierderea stimulentelor.

Timiş

Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au declanşat, ieri, un protest spontan, în sediul instituţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de reducerea salariilor. Liderul sindicatului din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Timiş, Adrian Găvruţă, a declarat că protestul este unul spontan, cauzat de reducerea salariilor angajaţilor Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală şi structurilor subordonate.

Totodată, potrivit sursei citate, protestul a fost declanşat în semn de solidaritate cu angajaţii Ministerului Finanţelor de la Bucureşti.

Braşov

Aproximativ 300 dintre cei aproape 500 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov au protestat, ieri, faţă de salariile mici primite începând din luna iulie, după ce Guvernul a luat decizia de a reduce salariile bugetarilor cu 25% şi eliminarea stimulentelor. Ştefan Nicolae, liderul Sindicatului Finanţe Publice Sed Lex din DGFP Braşov, a declarat că "noi ne alăturăm astfel colegilor de la Bucureşti pentru că nu se mai poate trăi cu aceşti bani pe care îi primim lună de lună".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb