Proteste la Napoli: "Eliberaţi-ne de BCE!"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2014

Alfonso De Vita, unul dintre liderii protestatarilor, a declarat: "Nu ar trebui să vă temeţi de noi, ci de preşedintele BCE, Mario Draghi".

Alfonso De Vita, unul dintre liderii protestatarilor, a declarat: "Nu ar trebui să vă temeţi de noi, ci de preşedintele BCE, Mario Draghi".

Banca Centrală Europeană va lansa achiziţiile de obligaţiuni luna aceasta

Instituţia menţine dobânda cheie la 0,05%

Reuniunea de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), care a avut loc ieri, în oraşul italian Napoli, s-a derulat pe fondul unor proteste masive. Mii de manifestanţi au ieşit în stradă, strigând: "Avem nesiguranţa locurilor de muncă, sărăcie, şomaj, speculaţii. Eliberaţi-ne de BCE!"

Marşul de ieri a fost organizat sub sloganul "NU pentru BCE, NU pentru austeritate - case şi venituri pentru toţi".

Poliţia a intervenit cu tunuri de apă, în timp ce unii protestatari aruncau cu pietre. Potrivit organizatorilor, la manifestaţie au participat 4.000 de persoane.

Alfonso De Vita, unul dintre liderii protestatarilor, a declarat: "Nu ar trebui să vă temeţi de noi, ci de preşedintele BCE, Mario Draghi, şi de alte persoane din Palatul Capodimonte". Menţionăm că în acest palat s-a desfăşurat reuniunea BCE.

Italianul Mario Draghi a afirmat că înţelge "motivele care au stat în spatele protestelor", însă a adăugat: "ceea ce trebuie corectat este percepţia potrivit căreia BCE este, cumva, vinovată sau ar sta la originea acestei situaţii".

În opinia sa, BCE "a salvat zona euro de la o criză de proporţii sistemice, în 2012, a făcut multe eforturi de stimulare în ultimele luni, reducând dobânzile şi alimentând economia cu lichidităţi fără precedent".

Conform celor decise ieri în reuniunea BCE, instituţia va începe să cumpere obligaţiuni garantate şi titluri de valoare garantate cu active (ABS) de la mijlocul acestei luni, încercând, astfel, să impulsioneze economia zonei euro.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că instituţia va cumpăra de la mijlocul acestei luni obligaţiuni de la bănci, iar în ultimul trimestru din 2014 va lansa achiziţiile de ABS-uri. Draghi speră că aceste achiziţii de active, care se vor întinde pe o perioadă de cel puţin doi ani, vor stimula piaţa şi vor sprijini creditarea firmelor mici şi mijlocii.

"După ce toate măsurile noastre îşi vor face simţite efectele în economie, vor contribui la revenirea inflaţiei la un nivel apropiat de obiectivul nostru", a spus Draghi.

Potrivit estimărilor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 0,3% în luna septembrie 2014, acesta fiind cel mai redus nivel înregistrat după octombrie 2009.

Draghi nu a oferit o cifră precisă pentru programele de achiziţii de active, însă analiştii se tem că piaţa relativ mică de profil din Europa, de până la 250 de miliarde de euro, nu va putea juca un rol decisiv în relansarea creditării în zona euro.

În plus, pentru ca planul de achiziţie a ABS-urilor să se aplice la toate ţările din zona euro, inclusiv în state precum Grecia şi Cipru, este nevoie ca BCE să-şi relaxeze standardele privind ratingul minim solicitat pentru garanţiile care trebuie oferite de cei ce doresc să beneficieze de operaţiunile de finanţare. Germania, cea mai mare economie din zona euro, se opune acestei relaxări.

Tot ieri, BCE a hotărât să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipată de analişti. BCE a redus, la începutul lunii septembrie, dobânda de politică monetară la 0,05%, de la 0,15%.

BCE a hotărât să menţină dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipată de analişti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Italienii au inventat bancile, iar acum vor sa le "ingroape"...

    1. Vroiam sa ma duc la Pompei si sa vad vulcanul Vezuviu, acum am renuntat... Vor italienii socialism sa-l pupe-n coccis pe Putin ! Cica Berlusconi era de dreapta, dar sta la agape verile cu Putin prin Sardinia...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb