PROTESTE Lipsă acută de personal şi neplata orelor suplimentare, problemele actuale ale sistemului penitenciar

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 februarie 2021

Organizaţiile sindicale din Poliţia Penitenciară, reprezen­tând 85% din totalul personalului, declanşează, astăzi, un şir de proteste, cauzate de faptul că Stelian Ion, noul ministru al Justiţiei nu a răspuns solicitărilor angajaţilor cu privire la rezolvarea problemei plăţii orelor suplimentare şi a celei privind lipsa de personal cu care se confruntă locurile de detenţie din ţara noastră.

Prima acţiune de protest aeste programată astăzi, 8 februarie 2021, la sediul Ministerului Justiţiei, începând cu ora 11, şi va fi urmată joi de mitinguri organizate la penitenciarele Craiova, Botoşani şi Deva.

Reprezentanţii angajaţilor din Poliţia Penitenciară arată că în cadrul instituţiei nu este acordată majorarea legală de 75% părinţilor cărora le-a fost interzis prin lege sa rămână cu copiii acasă pe durata închiderii şcolilor. De asemenea, instituţia respectivă este singura din cadrul structurii de apărare naţională care nu acordă titlul de specialist de clasă prevăzut de lege. Mai mult, sindicaliştii reclamă faptul că în anul 2021, în cazul subdimensionării bugetului destinat funcţionării, instituţia se va confruntă cu o acută lipsă de personal, lipsă care se face simţită de mai mulţi ani şi care se regăseşte în cele un milion de ore suplimentare de muncă prestate anual de actualii angajaţi.

De aceea, organizaţiile sindicale ale poliţiştilor din penitenciare solicită ministrului de Justiţie şi Guvernului să asigure fondurile necesare pentru ocuparea, în cursul anului 2021, a unui număr suplimentar de 2000 posturi faţă de situaţia din luna ianuarie 2020. De asemenea, ei doresc modificarea actelor normative în vederea acordării titlului de specialist de clasă pentru poliţiştii de penitenciare, similar poliţiştilor.

Angajaţii din penitenciare mai solicită indexarea pensiilor poliţiştilor de penitenciare trecuţi în rezervă, cel puţin cu valoarea inflaţiei, acordarea suplimentului de risc Covid-19 pentru personalul implicat în activităţi generatoare de riscuri pe această linie, semnarea şi publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorării de 75% pentru poliţiştii de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevăzute pentru părinţi, în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice.

Reprezentanţii poliţiştilor din penitenciare cer ministrului Stelian Ion să aplice de îndată decizia ÎCCJ nr. 51/2019 privind plata corectă a salariului şi decizia ÎCCJ nr. 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.

Ei arată că pe întreaga durata a protes­telor, mitingurile anunţate pot fi completate şi cu alte acţiuni: excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activităţi, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acţiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau chiar blocarea activităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb