PROTESTE MASIVE ÎN ŢARĂ ÎMPOTRIVA MODIFICĂRII LEGISLAŢIEI PENALE Aproximativ 50.000 de oameni au protestat în Capitală, în faţa Guvernului

Andrei Stan
Miscellanea / 29 ianuarie 2017



Protestul din Bucureşti (Sursa foto: captură Youtube)

Protestul din Bucureşti (Sursa foto: captură Youtube)



Actualizare 21:40 Demonstranţii au plecat din Piaţa Victoriei

Zeci de mii de oameni au ajuns în faţa sediului Guvernului, în această seară, pentru a protesta faţă de proiectele Executivului vizând graţierea şi modificarea Codurilor penale, după un marş pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii - Calea Victoriei - Bulevardul Magheru - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei.

Demonstranţii au cerut demisia Guvernului şi au scandat "Cu ordonanţa ne fură speranţa". La această oră, manifestanţii au părăsit Piaţa Victoriei, relatează News.ro.

Protestatarii au mai scandat: "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi", "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", "Jos Guvernul", "Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura", "Hoţii", "Iliescu lângă Vişinescu", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "La închisoare, nu la guvernare", "DNA să vină să vă ia".

Manifestanţii, al căror număr depăşea la un moment dat 40.000, s-au îndreptat spre sediul Guvernului, după un marş care a urmat traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Unirii - sediul CNA - Ministerul Justiţiei - Calea Victoriei - sediul Avocatului Poporului - din nou Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei.

-----------

Actualizare 21:27 Protestul din Braşov s-a încheiat, peste 3.000 de oameni au ieşit în stradă

Protestul din municipiul Braşov s-a încheiat, în jurul orei 21.00, la acţiune participând aproximativ 3.000 de oameni, dublu faţă de numărul celor adunaţi iniţial în faţa Prefecturii.

Protestul de la Braşov a început în jurul orei 18.00, în faţa Prefecturii, unde s-au adunat aproximativ 1.500 de oameni, potrivit News.ro.

Manifestanţii au pornit de la Prefectură în marş pe Strada Republicii, iar când au ajuns în Piaţa Sfatului numărul acestora depăşea 3.000.

Oamenii au scandat: "PSD Ciuma Roşie!", "DNA să vină să vă ia!", "Jos Corupţia!", "Drepturi pentru toţi, nu doar pentru hoţi!" sau "În democraţie hoţii stau la puşcărie!" sau "Informare, nu manipulare!".

În jurul orei 19.30, potestatarii s-au întors la Prefectură, de unde au plecat la sediul DNA. Braşovenii ieşiţi în stradă au cerut demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, şi a avocatului poporului, Victor Ciorbea.

"Ceea ce vor ei să facă este un atac la justiţie. Practic ne spun că este în regulă să furăm pentru că vom fi eliberaţi, adică practic pedeapsa nu mai există", a spus un protestatar.

"Am ieşit în stradă pentru că încă mai cred că ţara asta are un viitor, că încă mai putem schimba ceva. Nu putem permite să fim manipulaţi pentru interesele personale ale unor hoţi", a afirmat un alt protestatar.

O altă persoană a afirmat: "Nu este normal ce se întâmplă. Se calcă peste sistemul de justiţie. Nu le pasă lor de omul de rând care a furat o găină, ci de ei de sus care au furat milioane".

Protestul s-a încheiat la ora 21.00.

-----------

Actualizare 21:20 Protestatarii încep să părăsească Piaţa Victoriei

Oamenii au început să plece din faţa sediului Guvernului, după mai bine de patru ore de protest.

Bogdan Chireac a afirmat la Antena 3, potrivit Hotnews.ro: "În stradă au fost 15.000, dar cred că la mall erau mai mulţi".

De asemenea, Mugur Ciuvică a spus: "Sînt la proteste nişte piţipoance de la ONG-urile lui Soros".

-----------

Actualizare 21:15 Protest din Timişoara s-a încheiat

Peste 6.000 de oameni au participat, în această seară, la protestul din Timişoara faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, acţiunea încheindu-se în jurul orei 20.00.

Protestul de la Timişoara, la care iniţial s-au adunat circa 2.000 de oameni, a început după ora 18.00, în Piaţa Victoriei, iar pe parcurs numărul protestatarilor a crescut, ajungând la peste 6.000, potrivit jandarmilor.

Oamenii adunati pe platoul din faţa Operei Române din Timişoara au decis să transmită mesajul lor atât în faţa Tribunalului Timiş, în faţa DNA Timişoara, cât şi în faţa Prefecturii Timiş, relatează News.ro. Ei au pornit în marş spre aceste instituţii, iar la final s-au întors în Piaţa Victoriei, unde au anunţat că un nou protest ar putea avea loc duminica viitoare, la aceeaşi oră.

Protestatarii au purtat pancarte pe care au scris mesaje ca "Spunem nu graţierii", "Corupţia ucide, dar şi sărăcia ucide", "Grindene, cu trupa ta faci de râs Timişoara", "CNA, fă-ţi datoria" şi au strigat lozinci precum "Fără ordonanţe!", "Timişoara cere fără graţiere!", "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!" şi "Ole, ole, du-te Ciorbea, lasă-ne!".

-----------

Actualizare 21:11 Protestatarii din faţa Guvernului scandează "Jos Ciordache!"

-----------

Actualizare 21:08 Protestul din Cluj-Napoca s-a încheiat, peste 10.000 de oameni au mărşăluit prin oraş

Protestul din Cluj-Napoca faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale, la care au participat peste 10.000 de oameni, s-a încheiat fără incidente.

Protestatarii au început să vină în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în jurul orei 17.00, iniţial adunându-se în jur de o mie de oameni, relatează News.ro.

Majoritatea persoanelor au adus pancarte cu mesaje ca "Amnistie pentru voi, doar în viaţa de apoi", "PSD, ciuma roşie", "Respect pentru statul de drept", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Ei graţiaţi, noi furaţi".

Oamenii au avut şi o staţie de amplificare, cu o portavoce şi au luat pe rând cuvântul, iar după ce numărul lor a crescut au plecat în marş prin oraş.

Ei au pornit din Piaţa Unirii, pe Bulevardul Eroilor, Calea Dorobanţilor, Piaţa Mărăşti, Bulevardul 21 Decembrie, Strada Memorandumului, au ajuns în faţa Primăriei, apoi au mers pe Strada Petru Maior, la Casa de Cultură a Studenţilor, Strada Napoca şi s-au întors apoi în Piaţa Unirii după ora 20.00.

Pe durata protestului numărul manifestanţilor a ajuns la peste 10.000.

În jurul orei 20.30, protestatarii au plecat spre casă.

----------

Actualizare 21:01

Numărul protestatarilor din Bucureşti a ajuns la 50.000, potrivit estimărilor Digi24 şi ale unor surse din poliţie citate de Reuters.

Piaţa Victoriei este plină şi în continuare ajung oameni în faţa Guvernului.

----------

Actualizare 20:58 Manifestanţii au blocat circulaţia în Piaţa Victoriei şi scandează "Jos Guvernul"

Protestatarii din Piaţa Victoriei au blocat circulaţia în faţa sediului Guvernului.

Demonstranţii solicită demisia Executivului şi scandează: "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi" şi "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", potrivit News.ro.

Demonstranţii scandează: "Jos Guvernul", "Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura", "Hoţii", "Iliescu lângă Vişinescu", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "La închisoare, nu la guvernare", "DNA să vină să vă ia".

----------

Actualizare 20:50 Protestul din Sibiu, la care au participat peste 5.000 de oameni, s-a încheiat fără incidente

Protestul din municipiul Sibiu, la care au participat peste 5.000 de oameni, s-a încheiat în jurul orei 20.00, fără incidente.

Oamenii au scandat lozinci precum "Dragnea nu uita, România nu-i a ta", "DNA să vină să vă ia!", exprimându-şi susţinerea pentru Klaus Iohannis, DNA şi Codruţa Kovesi, potrivit News.ro.

Protestul a început la ora 17.00, în Piaţa Mare, cu doar câteva sute de participanţi, dar sibienii au continuat să se alăture protestatarilor, astfel încât, la ora 18.00, când oamenii au pornit în marş, erau deja peste 5.000 de participanţi.

Oamenii au înconjurat Piaţa Mare a oraşului scandând "Dragnea nu uita, România nu-i a ta!", "DNA să vină să vă ia!", "Hoţii!", "PSD, ciuma roşie!", dar şi lozinci la adresa CNA.

Imediat după ora 18.00, protestatarii au pornit în marş pe arterele principale ale oraşului.

După ce au traversat zona pietonală din centrul municipiului Sibiu, protestatarii au trecut prin faţa Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi apoi şi-au continuat drumul până pe Bulevardul Mihai Viteazul, la aproximativ doi kilometri distanţă de centrul oraşului.

Zeci de copii au participat la protest alături de părinţii lor, conducând marşul prin oraş.

Pe Bulevardul Mihai Viteazul, protestatarii s-au deplasat pe un sens de mers, blocându-l. Pe lungimea acestui traseu, de aproximativ 800 - 1.000 de metri, forţele de ordine estimează că au fost aproximativ 8.000 de oameni, alăturându-se protestatari din cartier celor care au venit în marş din centrul oraşului.

După ce au străbătut Bulevardul Mihai Viteazu, protestatarii s-au întors în centrul oraşului, numărul lor scăzând de la un minut la altul.

În Piaţa Mare, protestatarii au scandat numele preşedintelui Klaus Iohannis şi au intonat imnul.

Pe toata durata manifestării au continuat scandările la adresa liderului PSD Liviu Dragnea, a PSD şi a miniştrilor din Cabinetul Grindeanu.

Protestul de la Sibiu a fost autorizat şi s-a încheiat imediat după ora 20.00, fără a fi înregistrate incidente.

-----------

Actualizare 20:37

Coloana de manifestanţi a ajuns în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului.

Protestatarii scandează "PSD şi ALDE, aceeaşi mizerie".

----------

Actualizare 20:21 Numărul protestatarilor din Bucureşti a ajuns la 40.000

Protestatarii din Capitală au ajuns acum la Piaţa Romană, iar numărul acestora a crescut la 40.000, potrivit estimărilor Hotnews.ro.

Bulevardele Magheru şi Lascăr Catargiu sunt pline de oameni.

Coloana de manifestanţi se întinde între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei, transmite Digi24, care estimează că numărul protestatarilor este de 50.000.

Oamenii scandează "Jos Guvernul", "Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura", "Hoţii", "Iliescu lângă Vişinescu", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "La închisoare, nu la guvernare", "DNA să vină să vă ia".

-----------

Actualizare 20:18 Grindeanu despre graţiere: "Aşteptăm concluziile Ministerului Justiţiei şi adoptăm soluţia cea mai bună"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat în această seară că i-a cerut ministrului Justiţiei să prezinte concluziile care se vor desprinde după dezbaterea publică legată de graţiere şi modificarea Codurilor penale, astfel încât, după aceea, "asumat", să se meargă înainte şi să fie adoptată "soluţia cea mai bună".

Grindeanu a afirmat, citat de Agerpres: "Mâine are loc o dezbatere publică. I-am cerut ministrului Justiţiei să îmi prezinte concluziile ministerului şi calea pe care o să urmăm în perioada următoare, pentru că e absolut necesar să ştiu poziţia titularului de filă astfel încât, asumat înainte mergem şi adoptăm soluţia cea mai bună. Deocamdată, toată aceste lucruri sunt la Ministerul Justiţiei care are datoria în perioada următoare să vină cu ceea ce înseamnă măsuri din acest punct de vedere, graţiere şi nu doar graţiere".

El a precizat, la Antena 3, că pe acest subiect va fi luată "o decizie fermă".

Premierul a adăugat: "Aştept propunerile din partea Ministerului Justiţiei, nu vreau să mă antepronunţ. Aceste propuneri, sper să vină în următoarele zile astfel încât să luăm o decizie fermă în ceea ce priveşte acest subiect".

Grindeanu a susţinut că modalitatea în care vor fi adoptate măsurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale va fi fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin asumarea răspunderii Guvernului, fie prin proiect de lege.

"Toate aceste trei modalităţi sunt absolut legale", a afirmat şeful Executivului.

Potrivit premierului, nu doar graţierea rezolvă problemele din penitenciare, ci este nevoie şi de alte măsuri.

Grindeanu a subliniat: "Am prevăzut în bugetul pe anul acesta la Ministerul Justiţiei sume de bani astfel încât să se dubleze alocaţia pentru hrană. Ştiu că ministrul Justiţiei în aceste zile a făcut un tur (...) în foarte multe penitenciare pentru a vedea condiţiile. (...) Mai trebuie să facem măsuri alternative. (...) Şi graţierea face parte din măsurile pe care trebuie să le luăm, împreună cu celelalte. Aştept de la Ministerul Jsutiţiei, ca şi prim-ministru, pentru că până în acest moment (...) nu-mi este foarte clar ce vor propune, dar e dreptul Ministerului Justiţiei, ca şi titular, să vină cu propunerea pe care o consideră cea mai potrivită din acest punct de vedere şi o vor face".

Prim-ministrul a subliniat, în context, că Guvernul trebuie să fie foarte atent "nu neapărat pe conţinut", ci "pe proceduri".

-----------

Actualizare 20:01 Coloana de manifestanţi din Capitală se apropie de Piaţa Romană. Oamenii scandează "Dragnea nu uita, te aşteaptă Laura".

-----------

Actualizare 19:53 Grindeanu, despre proteste: "Multe dintre opinii sunt distorsionate, sunt anumite lucruri clar politice acolo"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, în această seară, la Antena 3, că susţine libera exprimare în mod paşnic şi a precizat că a observat la protestele din ultima săptămână opinii "distorsionate", însoţite de mesaje jignitoare. Premierul a adăugat că există "lucruri clar politice" în aceste manifestaţii.

El a criticat şi prezenţa de săptămâna trecută a lui Klaus Iohannis la proteste, afirmând că a fost o "surpriză neplăcută".

Sorin Grindeanu a afirmat, citat de News.ro: "Respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România, atâta timp cât o faci paşnic şi nu deranjezi pe alţii, pentru că dacă se depăşeşte acestă limită intrăm într-o cu totul altă zonă.(...) Am văzut şi am urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit din aceste mitinguri. Multe dintre ele pot să le cataloghez că au avut poate distorsiuni. A contat sursa sau modul în care au fost prezentate".

Premierul a subliniat că el crede în libertatea de exprimare, dar aceasta "trebuie să fie însoţită de bun-simţ".

Grindeanu a precizat: "Eu cred în libertatea de expresie, dar această libertate de expresie (...) cred că trebuie să fie însoţită de bun-simţ. Nu cred (...) foarte mult în jigniri (...). De o perioadă de timp, şi nu neapărat în ultimele luni, parcă în România argumentul tonalităţii e mai important decât argumentul în sine (...). Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în agresivitatea cuvântului".

Prim-ministrul a mai spus că există "semnale" că protestele au fost politizate. El a adăugat: "Am urmărit tot ceea ce s-a întâmplat, şi ceea ce s-a strigat, şi sunt semnale, sunt anumite lucruri clare politic în aceste întâlniri, cum sunt oameni care sunt veniţi în piaţă fără de culoare politică, dar în urmă cu şase săptămâni noi am avut alegeri. Cele mai bune sondaje, păreri, modul în care te exprimi într-o ţară democratică se fac prin alegeri, iar noi am câştigat aceste alegeri".

Întrebat dacă se aştepta ca preşedintele Klaus Iohannis să devină un oponent în această situaţie, Grindeanu a afirmat că a avut o "surpriză neplăcută".

"Pentru mine, a fost o surpriză neplăcută prezenţa preşedintelui în stradă săptămâna trecută. Eu am încercat în această perioadă să am o relaţie instituţională corectă cu Administraţia Prezidenţală. Ba chiar poate de multe ori am lăsat de la mine anumite lucruri, tocmai pentru a avea dialog (...) şi de a ne ocupa de administrarea ţării", a mai afirmat premierul.

-----------

Actualizare 19:43 Aproximativ 2.000 de oameni în stradă, la Braşov: "Informare, nu manipulare" / "În democraţie, hoţii stau la puşcărie"

Aproximativ 2.000 de persoane, au ieşit în stradă, această seară, în municipiul Braşov, pentru a protesta faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. Oamenii scandează lozinci precum "Informare, nu manipulare!" şi "În democraţie, hoţii stau la puşcărie!".

Protestatarii din Braşov s-au adunat în faţa Prefecturii, începând cu ora 18.00, potrivit News.ro.

Cei aproximativ 2.000 de oameni scandează "DNA, să vină să vă ia!", "PSD, ciuma roşie!", "Vrem justiţie, nu corupţie!", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie!", "Drepturi pentru toţi, nu doar pentru hoţi!" şi "Informare, nu manipulare!"

Oamenii au plecat în marş pe Strada Republicii şi apoi au mers în Piaţa Sfatului, unde este sediul PSD, strigând "Dragnea, să ajungi îmbrăcat în dungi!" şi "PSD, ciuma roşie!"

Oamenii se îndreaptau, în jurul orei 19.30, din nou înspre Prefectură.

-----------

Actualizare 19:35 Peste 30.000 de protestatari în Capitală

Numărul prostatarilor din Bucureşti a crescut la peste 30.000, potrivit Digi24 şi Realitatea TV.

Coloana de manifestanţi a plecat de la Ministerul Justiţiei şi se îndreaptă acum spre sediul Guvernului, pe Calea Victoriei.

-----------

Actualizare 19:31 Peste 4.000 de protestatari în Timişoara

Peste 4.000 de oameni protestează, în această seară, în Timişoara depăşeşte 4.000, aceştia aflându-se în marş spre Prefectură.

Ei au pornit în marş din Piaţa Victoriei spre Tribunalul Timiş, apoi în faţa sediului DNA, iar acum se îndreaptă spre Prefectură, urmând ca apoi să se întoarcă în Piaţa Victoriei, unde se va încheia protestul, relatează News.ro.

Manifestaţia este autorizată să de desfăşoare până la ora 21.00.

Protestatarii au început să se adune în Piaţa Victoriei din Timişoara după ora 17.00.

Oamenii au pancarte pe care au scris mesaje ca "Spunem nu graţierii", "Corupţia ucide, dar şi sărăcia ucide", "Grindene, cu trupa ta faci de râs Timişoara", "CNA, fă-ţi datoria" şi strigă lozinci precum "Fără ordonanţe!", "Timişoara cere fără graţiere!", "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!" şi "Ole, ole, du-te Ciorbea, lasă-ne!".

Acţiunea este una paşnică, oamenii fiind supravegheaţi de jandarmi.

-----------

Actualizare 19:26 Numărul protestatarilor din Sibiu a depăşit 5.000

Numărul persoanelor care protestează la Sibiu împotriva modificării legislaţiei penale a depăşit 5.000, la acest moment.

Protestatarii scandează lozinci precum "Vrem Guvern normal, nu unul penal" şi îşi arată susţinerea faţă de preşedintele Klaus Iohannis, DNA şi Codruţa Kovesi, potrivit News.ro.

Imediat după ora 18.00, protestatarii au început să mărşăluiască, initial prin Piaţa Mare, apoi pe bulevardele oraşului şi au ajuns pe bulevardul Mihai Viteazu, la peste doi kilometri de locul de pornire.

Oamenii scandează "Hoţii", "Vrem Guvern normal, nu unul penal", PSD, ciuma roşie", "Afară cu PSD din ţară".

Sibienii participanţi la protest afirmă ca au ieşit în stradă pentru viitorul copiilor lor. De altfel, zeci de copii sunt prezenţi la protest şi scandează împreună cu părinţii.

Unul dintre participanţi a declarat: "Protestez pentru că vreau ca fiul meu să aibă un viitor bun aici în România, să îşi cunoască ţara dinăuntrul ei şi să nu fiu forţat să îl duc în străinătate ca să aibă un viitor. Vreau să fie o ţară corectă, să nu ne temem şi să nu mai fie atâta bătaie de joc. Pentru asta, o să mă lupt până la final".

Oamenii au început să se adune în Piaţa Mare din Sibiu în jurul orei 17.00, protestul fiind autorizat până la ora 19.00.

-----------

Actualizare 19:18 Manifestanţii, la Ministerul Justiţiei: "Jos Iordache", "Demisia", "Hoţii"

Coloana celor peste 20.000 de manifestanţi care a pornit în urmă cu aproximativ o oră din Piaţa Universităţii a ajuns la sediul Ministerului Justiţiei. Demonstranţii scandează "Jos Iordache" şi "Demisia".

Protestatarii au ajuns în marş, de la Piaţa Universităţii la Piaţa Unirii, apoi în faţa sediului Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), unde au scandat: "Aţi minţit poporul cu televizorul".

Ei nu au stat prea mult în faţa intrării în sediul CNA, păzită de opt jandarmi, şi şi-au continuat drumul spre Ministerul Justiţiei, relatează News.ro.

Odată ajunşi la sediul ministerului, manifestanţii au cerut demisia lui Florin Iordache.

Ei poartă pancarte pe care scrie: "De la Casa Albă la Poarta Albă, "Dragnea distruge democraţia", "Acasă e cald şi bine/Dar eu strig şi pentru tine".

-----------

Actualizare 19:03 Peste 20.000 de oameni protestează în Capitală la acest moment

Mulţimea de protestatari a ajuns la sediul Ministerului Justiţiei, după ce a trecut prin faţa CNA, relatează Digi24. Circulaţia este blocată în zona centrală a Capitalei.

În faţa sediului Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), protestatarii au scandat "Aţi minţit poporul cu televizorul", potrivit News.ro.

Manifestanţii au mai scandat: "România cere: Fără graţiere!", "România, trezeşte-te", "Justiţie, nu corupţie", "Ne-am săturat de ei, câinii să-i mănânce", "Atenţie foarte mare, se fură din buzunare, avem hoţi la guvernare!", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie","Jos Iordache!".

Ei au poartă pancarte pe care scrie: "Dragnea distruge democraţia", "Acasă e cald şi bine/Dar eu strig şi pentru tine".

-----------

Actualizare 18:58 Mai mulţi arădeni şi-au adus câinii de companie la protest; aproximativ 250 de persoane au ieşit în stradă

Aproximativ 250 de arădeni s-au adunat, în această seară, în Piaţa Revoluţiei din oraş pentru a protesta împotriva graţierii, mulţi dintre aceştia aducându-şi câinii de companie.

Oamenii spun că este un gest de ironie la adresa celor care au lansat ideea că manifestanţii sunt plătiţi şi pentru animalele pe care le aduc la acţiuni, relatează News.ro.

Cei mai mulţi dintre protestatarii adunaţi în faţa Platului Administrativ din Arad sun tineri care s-au organizat şi de această dată pe reţelele de socializare, fără să deţină o autorizaţie de la Primărie pentru acţiune, însă jandarmii spun că nu-i vor sancţiona pentru că oamenii sunt paşnici şi nu tulbură liniştea publică.

O parte dintre cei aproximativ 250 de manifestanţi poartă pancarte cu diverse mesaje precum "Nu minciunii şi hoţiei", "Nu vrem ca furtul şi prostia să devină sporturi naţionale" sau "În democraţie, locul hoţilor e la puşcărie".

Mai mulţi dintre participanţi şi-au adus câinii la protest, spunând că gestul lor este o ironie la adresa celor care au lansat ideea că manifestanţii sunt plătiţi inclusiv pentru animalele de companie pe care le scot în stradă.

"L-am adus pe Azorel să mai sugem nişte bani de la Soros, că ne dă câte 30 de lei pentru fiecare căţel. Văd că-i place aglomeraţia de-aici, aşa că o să-l scot şi la următoarele proteste", a spus o femeie.

De asemenea, mulţi dintre protestatari au venit cu copiii, inclusiv cu bebeluşi în cărucioare, şi au spus că întenţionează să revină în stradă "până când se înţelege că de justiţie n-au voie să se atingă".

Acţiunea este programată să dureze până în jurul orei 20.00, iar participanţii sunt supravegheaţi de poliţişti şi jandarmi.

-----------

Actualizare 18:52 Manifestanţii din Capitală au ajuns în Piaţa Unirii, mulţimea se întinde până la Universitate

Coloana de aproximativ 15.000 de protestatari din Capitală a ajuns în Piaţa Unirii şi se îndreaptă acum spre sediul CNA.

Protestatarii scandează: "DNA să vină să vă ia", Ţara cere/Fără graţiere!", "PSD, ciuma roşie", "Jos Iordache!" şi poartă pancarte pe care scrie: "Dragnea distruge democraţia", "Acasă e cald şi bine/Dar eu strig şi pentru tine".

Printre demonstranţi se află şi vicepreşedintele USR Clotilde Armand şi soţul său, Sergiu Moroianu, dar şi fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu, relatează News.ro.

Manifestanţii vor urma traseul: sediul CNA - Ministerul Justiţiei - sediul Avocatului Poporului - Piaţa Victoriei, aşa cum a fost anunţat pe Facebook.

-----------

Actualizare 18:47 Protest cu peste 1.500 de persoane la Iaşi: "Nu vă fie frică, Liviu Dragnea pică!"

Peste 1.500 de persoane protestează la Iaşi, faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Oamenii au pancarte cu mesaje ca "Nu graţiem infractorii politici" şi scandează lozinci precum "Nu vă fie frică, Liviu Dragnea pică!", relatează News.ro.

Ieşenii au venit în Piaţa Unirii în jurul orei 17.00, cu pancarte pe care afişează mesaje precum "Nu graţiem infractorii politici", "Dragnea şi ai lui, trădădorii neamului", "Nu vrem amnistie şi nici graţiere", "PSD, ciuma roşie", "Hoţii la închisoare, nu la guvernare".

Cei mai mulţi dintre protestatari sunt tineri, unii dintre ei având copii.

Oamenii scandează lozinci precum "Nu vă fie frică, Liviu Dragnea pică!", "Vrem referendum!", "DNA, să vină să vă ia!", "PSD, partid de hoţi, ticăloşi şi mafioţi!"

Mai multe persoane au ţinut discursuri, participanţii huiduind când au auzit numele lui Liviu Dragnea, al lui Victor Ciorbea, dar şi când s-a vorbit despre Guvern sau PSD.

Oamenii poartă lanterne şi steaguri şi vor să plece în marş spre Prefectură.

-----------

Actualizare 18:42 Numărul protestatarilor depăşeşte 10.000 la Cluj-Napoca

Numărul oamenilor care protestează faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale, la Cluj-Napoca, a depăşit 10.000, aceştia plecând în marş prin oraş.

Peste 10.000 de persoane protestează la Cluj-Napoca, la acest moment, potrivit News.ro. Oamenii au pornit în marş pe Strada Calea Dorobanţilor, spre cartierul Mărăşti, urmând să se întoarcă în Piaţa Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie.

Protestartarii se deplasează pe carosabil şi au ocupat trei benzi din cele patru de pe stradă, circulaţia fiind dirijată de poliţişti.

Majoritatea persoanelor adunate sunt tineri, iar cei mai mulţi dintre ei au adus pancarte cu mesaje ca "Amnistie pentru voi, doar în viaţa de apoi", "PSD, ciuma roşie", "Respect pentru statul de drept", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Ei graţiaţi, noi furaţi".

Tinerii au o staţie de amplificare şi o portavoce şi iau pe rând cuvântul.

-----------

Actualizare 18:35 Peste 15.000 de persoane, la protestul din Bucureşti

Peste 15.000 de oameni protestează la acest moment în Bucureşti, potrivit Hotnews.ro şi Digi24. Ei se deplasează, în marş, către sediul CNA şi Ministerul Justiţiei.

Ei scandează: "Romania, trezeşte-te!", "România cere: fără graţiere!", "Demisia!", "Justiţie, nu corupţie", "Antena 3, nişte derbedei", "PSD, ciuma roşie", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă", "Jos Iordache", "Jos penalii", "Referendum", "Ciorbea, nu uita, România nu te vrea!", "DNA să vină să vă ia", "Ciorbea şi CNA apără corupţia".

-----------

Actualizare 18:20

Protestatarii au plecat în marş către Ministerul Justiţiei şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Potrivit Digi24, sunt peste 10.000 de oameni care participă la protestul din Bucureşti.

Manifestanţii scandează "La închisoare, nu la guvernare", "Ţara cere/Fără graţiere!", "PSD, ciuma roşie","Jos Iordache!", "Nu ne furaţi viitorul" şi poartă pancarte pe care scrie: "Dragnea distruge democraţia", "Acasă e cald şi bine/Dar eu strig şi pentru tine", potrivit News.ro.

-----------

Actualizare 18:05 Aproximativ 6.000 de oameni au blocat traficul la Universitate

Aproximativ 6.000 de oameni s-au adunat deja în Piaţa Universităţii din Capitală, estimeată Hotnews.ro. Piaţa a fost blocată, iar traficul a fost oprit.

Spaţiul de la fântână este plin de oameni, trotuarul este ocupat de la Metrou până la Librăria Eminescu, iar la Teatrul Naţional sunt masate alte 2.000 de persoane.

În Piaţa Universităţii se scandează "O lege pentru toţi, nu lege pentru hoţi!", "Jos penalii din guvern!", "Antena 3 şi RTV, aceeaşi mizerie!"

De asemenea, s-a scandat împotriva CNA şi împotriva lui Victor Ciorbea, Avocatul poporului.

România TV susţine că protestul a fost pregatit după "manuale de diversiune".

În Cluj sunt, la acest moment, 6.000 de protestatari, iar în Timişoara sunt peste 2.000, potrivit Digi24. Peste 1.000 sunt în Iaşi şi Sibiu. De asemenea, sute de oameni protestează în Craiova, Arad sau Galaţi.

------------

Actualizare 17:49 Peste 1.000 de persoane protestează la Cluj-Napoca

Peste 1.000 de persoane protestează la Cluj-Napoca faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, numărul acestora fiind în creştere.

Protestatarii au început să vină în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în jurul orei 17.00, relatează News.ro. Majoritatea persoanelor adunate sunt tineri, iar cei mai mulţi dintre ei au adus pancarte cu mesaje precum: "Amnistie pentru voi, doar în viaţa de apoi", "PSD, ciuma roşie", "Respect pentru statul de drept", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Ei graţiaţi, noi furaţi".

Tinerii au o staţie de amplificare şi o portavoce şi iau pe rând cuvântul.

Numărul protestatarilor este în creştere, în piaţă ajungând tot mai multe grupuri de persoane la acest moment.

Oamenii spun că vor să pornească în marş prin centrul oraşului.

Duminica trecută, peste 5.000 de persoane au participat la un protest similar în Cluj-Napoca.

----------

Actualizare 17:41

Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală.

Şi în Piaţa Unirii din Iaşi protestează circa 2.000 de oameni, potrivit Hotnews.ro.

----------

Actualizare 17:28 Protestele au început în Bucureşti şi în restul ţării

Aproape o mie de protestatari au ajuns în Piaţa Universităţii din centrul Capitalei.

Oamenii scandează "Justiţie, nu corupţie!" şi "Ţara cere fără graţiere!".

Manifestaţiile au început şi în celelalte oraşe, transmite Digi24. La Sibiu, o mie de oameni s-au strâns în Piaţa Mare, iar în jurul orei 18:00 vor merge în marş prin oraş.

Şi în Cluj, Iaşi sau Timişoara sunt deja câteva sute de persoane.

----------

Actualizare 17:20

Aproximativ 500 de protestatari s-au adunat la fântâna de la Facultatea de Arhitectură din Piaţa Universităţii.

Câteva zeci de oameni se află pe partea cealaltă a bulevardului, în faţa Teatrului Naţional, relatează Hotnews.ro. Dinspre staţia de metrou Universitate continuă să vină valuri de protestatari.

----------

Actualizare 17:15

Peste 100 de persoane s-au strâns deja în Piaţa Universităţii din Bucureşti pentru a protesta împotriva proiectelor de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, transmit televiziunile de ştiri.

-----------

Actualizare 17:10

În Paris, câteva zeci de persoane protestează faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

Ei au pancarte pe care scrie "Nu amnistiei şi graţiere" şi "Vrem dreptate. Nu uităm şi nu iertăm", transmite Digi24.

-----------

Mai multe proteste faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt anunţate, astăzi, în Capitală şi în alte 19 localităţi din ţară, precum şi în şapte oraşe din diaspora, printre care Paris, Londra sau Bruxelles, cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor respective.

Manifestanţii au anunţat că vor să "viziteze" Guvernul, Ministerul Justiţiei, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi sediul Avocatului Poporului, scrie News.ro.

Într-un anunţ postat pe Facebook, organizatorii au precizat: "Ne strângem la Universitate duminică începând cu ora 17.00. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. Îl vrem plecat. La final, mergem la guvern".

Până la această oră, peste 10.000 de oameni şi-au anunţat intenţia de a protesta, atât în Capitală, cât şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Alexandria, Turda şi Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Londra, Paris, Bruxelles, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg şi Zurich.

Protestul va avea loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale.

Ministrul Justiţiei a anunţat că la dezbaterea de mâine, programată să înceapă la ora 10.00, sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii. Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere, deşi iniţial Ministerul Justiţiei a decis ca aceştia să participe doar la o declaraţie de presă după eveniment.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Proteste au avut loc şi duminică trecută, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

La protestul din Bucureşti au participat peste 20.000 de oameni, care au mers în marş din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.





Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Vreau ca IOHANNIS dupa ce scapa de PENALUL DRAGNEA sa-l numeasca PREMIER pe d-nul BOC 'cel CINSTIT' care sa va TAIE Salarii, Pensii , sa DESFIINTEZE Scoli, Spitale sa inchida Sectii de POLITIE--->asta MERITATI!

    1. Mah Ioane si tu ai dreptate dar acu sa curga dreptate nunma pe-o parte ? [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Mai bine spuneai cum incepe o bataie intre hoti in parlament, mah cinstitule ! 

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    _RALUCA PRUNA: 'Drepturile OMULUI sunt un lux TEORETIC!_UNul dintre voi a indemnat la Lovitura de stat--->sa vina Iohannis cu tancurile sa desfiinteze Parlamentul--->Eu zic sa-l puna pe BOC PREMIER!

    1. ? sa-l puna sau sa-l Pruna pe Boc premier; aceasta este intrebarea! 

    _SASUL are 6 KASE

    _LUATE CU acte FALSE 

    _nu voi PROTESTA de LOC 

    _daca-O lua VREUNA FOC!

    ...de necaz ca PENALII au TAIAT 50% de la ADMINISTRATIA Prezidentiala LEBADA MUTA-[MUTUL de la COTROCENI] s-a facut GASCA si a inceput sa GAGAIE si la BRUXELLES ca nu se RESPECTA STATUL de DREPT uitand ca si EL are 6 KASE pe care le IUBESTE ca pe COPIII LUI si pe care le-a LUAT cu ACTE FALSE! --dar El INCA nu-i PENAL e GARANTUL CONSTITUTIEI!

    __LULUTZO, vezi ca te astept langa PORTITA de la DNA sa-ti dau NISTE CASETE! 

    ...Sus in deal la COTROCENI canta....CUCUVEAUA= FUHRER-ul ROMANIEI scolit de FRAU SS [ STASI-KGB] MERKEL.

    Foarte bine ca protesteaza. Desi habar nu au de ce sau platiti cu 10 lei sa stea in frig. ...maacr 2-3 sa intreleaga..Dar vreau sa iasa si pentru un sistem de educatie normal..pentru un sistem de sanatate normal...

    ...Mai MEDIATA mai se TELEPORTA o CASA printr-o asa-numita GAURA-de-VIERME sau o GAURA NEAGRA dintr-un Univers PARALEL cu BUNUL-SIMT si

    RESPECTAREA VOINTEI MAJORITATII, a DREPTULUI de Vot al MAJORITATII care s-a DUS la VOT si si-a exprimat DREPTUL de VOT!...DIN CAUZA UNOR interese financiare meschine! 

    1. vorbti de administratia prezidentiala si casele presedintelui...gasile-ar toti dracii!

      decat sa intorc celalat obraz eu voi intoarce si celelalte lumanari: negre si verzi! 

    NU EXISTA INGERI in POLITICA...fiecare cu INTERESELE lui FINANCIARE..sa si le Apere cum POATE!...sa nu VA VAITATI mai tarziu!

    Iohannis si PDL=aceeeasi MIZERIE!

    1. Cu PARASUTELE la INAINTARE)))))

    _Renuntati la Gratiere, nu vedeti ca dati PDL APA la Moara , PROSTILOR FACETI JOCUL MUTULUI si al lui MERKEL. _VEDETI-va de BUGET!

    Am vazut stirile si interviurile luate unor demonstranti in fara la CNA... niste retarzi. 90% dintre ei sunt retarzi.

    1. Am vazut si eu. Unii dintre demonstranti au aruncat cu lei moldovenesti la picioarele unui reporter RTV. Asta spune totul. Sunt cateva mii de basarabeni de la studii adusi la miting. Foarte curios... ce faceti moldovenilor cu leii vostri in Romania? De ce nu-i lasati acasa sa veniti cu valuta liber convertibila?

      Chiar și Banciu a spus în seara asta, la ora 23:13 că este adevărat că demonstranții care sunt întrebați de reporteri arată că habar nu au de ce sunt în piață. Banciu consideră că poate emoțiile interviului, dar mie îmi este clar că sunt dezinformați.

    WoooW

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb