Magistraţii de la mai multe instanţe din ţară au protestat, vineri, nemulţumiţi de OUG 7/2018. În Bucureşti, magistraţii s-au strâns într-un protest mut pe treptele Palatului de Justiţie.
La Constanţa, protestul a avut loc pe treptele Judecătoriei, iar la Cluj-Napoca aproape două sute de procurori, judecători, avocaţi şi profesori de drept s-au strâns în faţa Palatului de Justiţie. În municipiul Sibiu, magistraţii au fost susţinuţi de comunitatea "Vă vedem din Sibiu" care a aplaudat minute în şir, strigând "Cinste lor, cinste magistraţilor".
Protestul mut al magistraţilor din Bucureşti a avut loc pe scările Palatului de Justiţie. Magistraţii protestează, astfel, faţă de prevederile OUG 7/ 2019, dar şi faţă de modul în care aceasta a fost adoptată.
La Constanţa, 50 de procurori şi judecători au protestat în faţa Judecătoriei, solicitând abrogarea ordonanţei.
Procurori de la parchetele constănţene şi judecători de la Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel au ieşit, vineri, în jurul prânzului pe treptele din faţa Judecătoriei Constanţa pentru a protesta faţă de modificările aduse la legile justiţiei prin OUG 7. A fost pentru prima oară de la declanşarea acestor manifestări când judecătorii s-au alăturat demersului procurorilor, până acum protestul desfăşurându-se în faţa sediului comun al Parchetului Judecătoriei Constanţa şi al Parchetului Tribunalului Constanţa.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Viorel Gabriel Teliceanu, a declarat că magistraţii doresc abrogarea OUG 7.
"Noi sperăm să fie abrogată minunata Ordonanţă 7. Sigur cu excepţia admiterii la INM, unde, da, presupunea nişte modificări, erau necesare. dar, în rest, trebuie abrogată toată. (...) Lumea trebuie să ştie, din partea unor profesionişti, care ştiu despre ce este vorba, că ce se întâmplă în justiţie nu este în regulă. Şi nu discutăm de drepturi ale magistraţilor, nu discutăm despre situaţii salariale sau alte categorii de beneficii, discutăm despre distrugerea fără discuţie a autorităţii judecătoreşti", a afirmat prim-procurorul Teliceanu.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Sadâc Zafer, a afirmat că activitatea instanţele nu a fost afectată de acest protest.
"Activitatea în ceea ce priveşte cazurile de urgenţă nu este afectată în nicio măsură. Dacă se va întâmpla să fie comisă o infracţiune de competenţa procurorilor, avem un procuror de serviciu care se va deplasa la faţa locului şi va desfăşura activităţile urgente şi va lua măsurile care se impun în astfel de situaţii. Avem colegi care participă la şedinţele de judecată în toate cazurile urgente, atunci când instanţa de judecată consideră că trebuie să fie ţinută şedinţa de judecată", a explicat Sadâc Zafer.