Un grup de activişti de mediu şi localnici din comuna Pungeşti au intrat în greva foamei marţi, anunţând că vor menţine protestul până când compania Chevron va opri activităţile de explorare a gazelor de şist în zonă, iar interdicţia de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti va fi ridicată.
Un număr de 19 persoane, din care cinci activişti de mediu şi 14 localnici din comuna Pungeşti, au intrat în greva foamei, pe termen nelimitat, arată sursele de presă.
Manifestanţii spun că vor protesta astfel până când Chevron va opri activităţile de explorare a gazelor de şist în zonă, şi până când va fi ridicată interdicţia de circulaţie pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti.
"Am decis să intrăm în greva foamei în semn de nemulţumire faţă de activităţile desfăşurate în zonă de Chevron. Suntem hotărâţi să nu renunţăm până când compania petrolieră nu va renunţa la activitatea de explorare din zonă. De asemenea, protestăm şi faţă de măsura luată de Poliţie, de restricţionare a traficului pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti", a spus Alexandru Lupe, unul dintre cei cinci activişti de mediu care au intrat în greva foamei.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui declarau, marţi, că protestatarii au anunţat instituţia că au intrat în greva foamei, pe perioadă nedeterminată.
Circa 400 de persoane au protestat pe 7 decembrie, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia companiei Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. Manifestanţii au dărâmat atunci gardurile companiei petroliere şi au aruncat cu pietre în camioanele firmei angajate de către Chevron.
Protestele localnicilor din Pungeşti au început la jumătatea lunii octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna. Activişti de mediu, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile au declarat că exploatarea ulterioară a gazelor de şist se va face prin folosirea unor metode neconvenţionale, periculoase pentru mediu şi pentru locuitori.