Angajaţii "Airbus" SAS de pe teritoriul Franţei au declanşat ieri o mişcare grevistă, protestând faţă de planul conducerii privind eliminarea a 10.000 de locuri de muncă la nivel european, respectiv înstrăinarea unor fabrici, în vederea redresării financiare a celui mai mare producător mondial de aparate de zbor comerciale. Ieri au încetat lucrul angajaţii fabricilor din Toulouse, Meaulte, Saint Nazaire şi Nantes. Aceştia au ieşit în stradă, unde au manifestat, iar mişcarea lor urmează protestelor declanşate săptămâna trecută de salariaţii "Airbus" de pe teritoriul Germaniei.
Directorul executiv al companiei, Louis Gallois, a făcut public planul de restructurare la data de 28 februarie. Acesta presupune reducerea pierderilor prin realizarea de economii de 5 miliarde de euro (6,56 miliarde de dolari) anual până în 2010, respectiv de 2,1 miliarde de euro anual după acel moment.
"Franţa a decis, în numele său, să oprească lucrul la fabricile
"European Aeronautic, Defence & Space" Co. (EADS), deţinătorul "Airbus", aşteaptă pierderi de 4,8 miliarde de euro până în 2010, din cauza întârzierii cu doi ani a lansării aparatelor de zbor A380.
Planul de reorganizare a "Airbus", denumit Power8, vine într-un moment în care "Airbus" va raporta primele sale pierderi anuale, din cauza costurilor pentru A380, care au urcat la 18 miliarde de dolari, de la 12 miliarde.
Premierul francez Dominique de Villepin a anunţat, săptămâna trecută, că guvernul de la Paris este pregătit să aloce un sprijin financiar de 100 de milioane de euro (132 milioane de dolari) companiei "Airbus", chiar dacă autorităţile UE nu salută intervenţia statului în acest caz. Statul francez deţine 15% din EADS, compania-mamă a "Airbus". Producătorul de avioane vrea să elimine 4.300 de locuri de muncă în Franţa, 3.700 în Germania, 1.600 în Marea Britanie şi 400 în Spania. "Airbus" numără 56.400 de salariaţi în 17 uzine din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania.