Protestul poliţiştilor rupe lanţurile în PDL

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2010

Protestul poliţiştilor rupe lanţurile în PDL

Gestul preşedintelui de a renunţa la serviciile Poliţiei a dus ieri la un adevărat lanţ al demisiilor în Ministerul de Interne

Cutremurul de la Interne, care a culminat prin demisia inclusiv a ministrului Blaga, a avut replici în PD-L

Garda veche i-a cerut premierului Boc să-i respingă demisia lui Blaga, iar aripa Udrea a scos deja un nou nume la Interne, Traian Igaş, un apropiat al lui Gheorghe Falcă, primar al Aradului şi finul lui Traian Băsescu

Manifestaţia salariaţilor MAI din faţa Palatului Cotroceni a bulversat relaţiile instituţiei cu Guvernul şi Preşedinţia. Toate acţiunile şi deciziile în acest caz au o puternică încărcătură emoţională, unele dintre măsuri fiind din start în contradicţie cu prevederile legale. Prima urmare a protestului de vineri a fost că preşedintele Traian Băsescu a renunţat la serviciile MAI, decizia fiind copiată instantaneu de premierul Emil Boc. Bulgărele s-a rostogolit şi au apărut probleme mult mai mari decât se anticipau.

Demisia ministrului Vasile Blaga a ridicat o problemă spinoasă. Liderii opoziţiei şi conducerea UDMR au apreciat că aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, programată pentru martie 2011, poate fi compromisă din cauza acestei demisii, ultimii insistând pentru menţinerea lui Blaga în funcţie. Vizita evaluatorilor Schengen era programată în luna noiembrie, dar a fost amânată, la cererea Bulgariei, pentru luna decembrie. Este extrem de important ca în fruntea ministerului să existe continuitate în vederea aderării Româ-niei la spaţiul Schengen. Şedinţa CSAT, convocată de pe 13 septembrie, care va avea loc în această săptămână, va stabili, printre altele, care vor fi relaţiile dintre Guvern, Preşedinţie şi MAI, mai ales că vor urma câteva vizite oficiale, la nivel înalt, la care prezenţa poliţiştilor alături de coloanele oficiale este indispensabilă, dar va stabili şi modul cum vor colabora în continuare toate instituţiile care lucrează pentru respectarea calendarului aderării la spaţiul Schengen. Mai ales că pe 7 octombrie, adică peste doar două săptămâni, este aşteptată vizita Cancelarului german, Angela Merkel.

Ministrul de interne, Vasile Blaga, nu a fost de acord cu modul în care care s-a aruncat anatema peste cei aproape 150.000 de angajaţi ai aces-tei structuri. Pe acest fond a venit demisia de onoare a ministrului. Alţi şefi din MAI, de la Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, generalul Olimpiodor Antonescu, şeful Jandarmeriei, ches-torul Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, Ştefan Popa, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Mihai Bretan, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră, şi-au scris demisiile de la prima oră, noul ministru urmând să decidă cu cine mai colaborează sau nu. Toţi aceştia au mers la Cotroceni alături de Vasile Blaga pentru o discuţie cu preşedintele, una de peste două ore. Ilegalitatea respectivei manifestaţii nu a fost stabilită în proporţie de 100%, o parte din răspuns aflându-se la primarul general Sorin Oprescu, care neagă că ar fi aprobat verbal această acţiune, aşa cum susţin liderii sindicaliştilor. Sorin Oprescu a venit ieri cu precizări, afirmând că nu putea interzice un marş spontan, afirmând că sindicaliştii l-au informat telefonic că se vor deplasa de la Piaţa Victoriei la Palatul Cotroceni pentru a depune un protest. Primarul a cerut celor implicaţi să nu-l implice în dispute politice, mai ales că în următoarele zile în Bucureşti vor avea loc mai multe mitinguri. Un alt lucru imputat poliţiştilor-manifestanţi este acela că şi-au aruncat caschetele, care conţineau însemne naţionale, iar unii dintre ei erau înarmaţi. Sloganul importat din folclorul stadioanelor "Ieşi afară, javră ordinară!", a dinamitat orice punte de dialog, lucru dovedit de deciziile ulterioare ale preşedintelui Băsescu, care a uitat de rolul său de mediator. Şi cealaltă parte pune în discuţie legalitatea. Preşedintele Federaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marian Gruia, susţine că preşedintele încalcă legea prin renunţarea la serviciile Poliţiei Rutiere. Potrivit protocoalelor legale, Administraţia Prezidenţială este deservită de Jandarmerie, Poliţia Rutieră şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii aflate în subordinea Ministerului Adminis-traţiei şi Internelor.

Este cert, toţi cetăţenii care în ultimele 24 de ore au interacţionat cu poliţişti sau jandarmi, au colaborat cu aceştia ori au respectat deciziile lor, în spiritul şi litera legii, au demonstrat că nu sunt dispuşi să urmeze aceeaşi cale cu preşedintele, acordând în continuare credit instituţiei Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Atât Traian Băsescu, cât şi Emil Boc au folosit primul prilej pentru a demonstra că nu mai au nevoie de serviciile poliţiştilor. Preşedintele a şi fost văzut, luni dimineaţă, în Capitală conducându-şi autoturismul Logan şi oprind la semafoare, în timp ce premierul, mai puţin temerar, a parcurs drumul dintre locuinţă şi sediul Guvernului escortat de maşini ale Serviciului de Protecţie şi Pază. Poliţiştii care fluidizează traficul au ieşit pe acest traseu abia după trecerea coloanei oficiale.

Scandalul se mută în PDL

Scoaterea din Guvern al lui Vasile Blaga, unul dintre cei mai influenţi lideri ai PDL, este de aşteptat să aprindă şi mai mult luptele interne care macină acest partid, de la începutul acestui an. Blaga a fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai Elenei Udrea, cea care i-a succedat la ministerul Dezvoltării. Imediat după demisia din Guvern a lui Blaga, mai mulţi lideri din garda veche a partidului i-au cerut premierului Boc să-l determine pe Blaga să revină asupra deciziei. Dar în ciuda unor dis-cuţii lungi la Cotroceni, chiar cu preşedintele Băsescu, acesta din urmă a semnat decretul pentru numirea unui nou ministru la Interne, în persoana lui Traian Constantin Igaş, senator PDL de Arad, în vârstă de 42 de ani, cunoscut ca un apropiat al lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului şi finul lui Traian Băsescu. Ceea ce arată că protestul poliţiştilor le-a convenit de minune celor care contes-tă garda veche a PDL şi încearcă să-şi impună o nouă conducere al nivelul partidului. Unul dintre numele vehiculate pentru a prelua şefia partidului este chiar al lui Gheorghe Falcă

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Au demisionat exact acei care conduceau, organizau si gestionau contrabanda! Cumparati tigari mai ieftine, de contrabanda, in piata mara a orasului Piatra Neamt! Tarabagii de aici vind "marfurile" apartinind politistilor pentru "ceva%". Tarabagii, rimini si alogeni, au cite2-3 apartamente, vile "de vacanta", 2-3 masini performante. Politistii trebuie ca au mult mai mult. Sa nu se omita fapul ca acesti imbecili in uniforma cistiga bani si din alte matrapazlicuri infractionale. Statul ar trebui sa nu le dea salarii deloc! Este indeajuns dreptul lor de a purta uniforma!

    Igas e celebru in zona Aradului, a ajuns Dl. Goe la MAI. Acesta e un Boc la puterea a doua, ca obedienta.

    Pana nu ajunge Udrea premier, Basescu nu se potoleste. Blaga ii incurca rau. Nu ca Blaga e un iluminat.

    Octombrie - motiune de cenzura.

    Noiembrie/Decembrie - suspendarea presedintelui. 

    Ianuarie - referendum.

    Mai - alegeri  

    1. MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.MAKE PRESEDINTE.

      Make zvonistul n-are moaca si nici tartacuta nici pentru roluri mai mici .... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb