PSD, între temerile baronilor şi necesitatea reformării

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2019

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă

Momentul adevărului pentru guvernul Dăncilă, când PSD va afla dacă rămâne un partid mare sau se transformă într-unul de duzină, va fi consemnat, astăzi, la orele serii, când vom afla rezultatul votului privind moţiunea de cenzură. Opoziţia are nevoie de 233 de voturi pentru ca întreg cabinetul social-democrat să plece din Palatul Victoria. După ultimele mişcări din tabăra condusă de Dăncilă, lucrurile nu mai par atât de simple, aşa cum se configurau în urmă cu o săptămână.

Premierul a promis că va arunca 1,7 miliarde de lei înspre primarii social-democraţi pentru rezolvarea necesităţilor locale şi că va plăti 1,4 miliarde de lei cu titlu de subvenţii agricole. Nesigură că aleşii locali şi judeţeni vor pune presiune pe deputaţii şi senatorii PSD care încă nu s-au hotărât cum se vor situa la votul de astăzi, Viorica Dăncilă i-a convocat, ieri, pe parlamentarii social-democraţi la Vila Lac 2 pentru a spăla rufele în familie şi pentru a le rezolva problemele cu care se confruntă aceştia. O parte din temerile lor şi ale baronilor locali le-a reînviat cu prilejul unei alte şedinţe, în care Dăncilă a afirmat că votarea moţiunii de cenzură echivalează cu desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi cu noi dosare penale pe numele unor lideri ai PSD.

Conform înregistrărilor apărute în mass-media, Viorica Dăncilă le-a spus parlamentarilor PSD: "Miza (n.r.- moţiunii de cenzură) nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Sunt legate de dosare, de Secţia Specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreţi să ne întoarcem... şi mulţi din această sală ştiu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginaţi că au ca şi miză ocuparea unor posturi de miniştri pentru care nu au nici un program".

Din aceste ameninţări reiese că Secţia Specială a avut un singur rol: de a pune presiune pe procurori, de a intimida activitatea acestora şi impicit de a proteja politicienii care ajungeau să intre în atenţia procurorilor.

Dăncilă nu spune că miza moţiunii este funcţia ei de premier sau pierderea guvernării. Ea se referă direct la controlul asupra justiţiei, pe care social-democraţii au încercat să îl impună în ultimii trei ani pentru a scăpa de problemele penale cu care cei mai mulţi dintre ei se confruntă.

Declaraţiile lui Dăncilă au creat nemulţumire în rândul Opoziţiei politice. Liderul USR, Dan Barna, spune că, după apariţia în presă a înregistrărilor cu Viorica Dăncilă care le vorbeşte colegilor de partid despre miza justiţiei pentru rămânerea la guvernare, aceasta nu poate să rămână premier. Barna spune că Dăncilă nu e "doamna naivă, din Videle, pe care a folosit-o odiosul Liviu Dragnea, este însuşi sistemul profund corupt care, de 30 de ani, condamnă milioane de români la o viaţă departe de copiii lor".

La rândul său, Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL a spus: "PSD este guvernat de gena corupţiei, a fărădelegii, a abuzurilor şi şantajului în fiecare dintre acţiunile politice pe care le întreprinde.

Prim-ministrul României a confirmat explicit şi direct acest lucru, când a recunoscut în sfârşit că mizele guvernării au fost, pentru PSD, «dosarele, secţia specială, numirea procurorilor». Viorica Dăncilă tocmai a spus clar că prioritatea ei de guvernare a fost protejarea infractorilor, că deciziile ei de prim-ministru au avut drept scop principal să salveze clanul corupţilor de puşcărie. (...)

Având în vedere gravitatea afirmaţiilor prim-ministrului Dăncilă, solicităm instituţiilor statului să intervină şi să sancţioneze aceste fapte".

Prin discursul său, Dăncilă se erijează în salvatoarea liderilor din teritoriu, baronilor, politicienilor social-democraţi care au intrat în atenţia procurorilor sau care au probleme penale nerezolvate. Funcţionarea unei justiţii independente reprezintă o ameninţare la adresa liderilor PSD, este lucrul care îi sperie cel mai tare şi care i-a determinat să fie uniţi în jurul celui care îi conduce, indiferent că acesta a fost Adrian Năstase, Victor Ponta, Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă.

Pesediştii au o teamă faţă de justiţie şi tocmai acest lucru a fost speculat de Viorica Dăncilă care, ieri, anunţa triumfătoare, că moţiunea de cenzură nu va trece.

Problema lui Dăncilă o reprezintă calculul aritmetic. Pentru ca moţiunea depusă de Opoziţie să treacă şi să ducă la demiterea guvernului sunt necesare 233 de voturi. Moţiunea a fost semnată de 237 de senatori şi deputaţi. Acest lucru înseamnă că la cei 232 de parlamentari ai PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România şi ALDE se adaugă cinci de la minorităţile naţionale sau, de ce nu, chiar de la PSD. Cinci semnatari din totalul de opt pro-moţiune aşa cum anunţa liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Nu mai contează că din cei care ar vota în plus, peste 233 sau 237, moţiunea, o parte s-au întors, ieri, în PSD. Este vorba despre doi social-democraţi clujeni - Horia Nasra şi Cornel Itu - cărora Dăncilă le-a propus funcţii de conducere în structura judeţeană a PSD. Ar mai fi vorba şi despre reîntoarcerea lui Sorin Bota, eternul candidat fără şanse la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Cu privire la aceştia, preşedintele Pro România, Victor Ponta a declarat că Nasra şi Itu nu fac parte dintre cei 237 de semnatari şi votanţi sigur ai moţiunii, că el le-a oferit o şansă să iasă din minciuna în care ei îşi desfăşoară activitatea, însă aceştia au ales promisiunile concrete privind funcţiile oferite de premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, că Opoziţia are voturile necesare pentru ca moţiunea de cenzură să treacă la votul de astăzi. Orban a spus: "Nu am pierdut nici un vot la moţiune. Toate informaţiile false care circulă acum despre eşecul moţiunii sunt aruncate de PSD pentru demobilizare". El a precizat că din cei 237 de semnatari, un singur parlamentar nu va vota - "din motive de sănătate foarte obiective", iar asupra altor doi "mai există dubii". În plus faţă de cei 237, Orban a spus că "avem angajament din partea a cel puţin alţi 10 deputaţi, care vor garanta succesul moţiunii".

Referitor la situaţia lui Sorin Bota, deputat PSD, semnatar al moţiunii şi care a anunţat că s-ar putea răzgândi, Orban a spus: "Nu cred că e atât de naiv să-şi închipuie că va ajunge preşedinte ASF. Cum ar putea să-l susţină PSD care mai are sub 200 de parlamentari?".

Şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este sigur de succesul moţiunii de cenzură înainte de votul programat pentru astăzi în şedinţa de plen a celor două Camere ale Parlamentului.

Tăriceanu spune că Viorica Dăncilă este foarte disperată că moţiunea de cenzură ar putea trece şi încearcă "să fâlfâie" tot felul de ameninţări asupra parlamentarilor PSD în cazul în care aceştia vor vota moţiunea.

Preşedintele ALDE a mai spus: "Calculele sunt făcute, însă după cum vedeţi fiecare pare să aibă calculul lui. (...) Dincolo de faptul că în momentul de faţă raportul majoritate-opoziţie s-a schimbat, adică opoziţia este mai numeroasă - dacă numărăm strict voturile din opoziţie, există şi această intenţie manifestată a unor parlamentari PSD care sunt conştienţi de faptul că guvernarea s-a epuizat, să voteze moţiunea de cenzură".

El a declarat că moţiunea va trece, spunând că se bazează pe susţinerea a 20 de parlamentari ALDE, cei care au semnat documentul.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că, dacă trece moţiunea de cenzură, Viorica Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD. Ponta susţine că "doamna Dăncilă nu va mai fi nimic şi ăsta este un lucru bun chiar şi pentru PSD pentru că e o ghiulea de picioarele PSD".

Singurii lideri ai opoziţiei care nu par siguri de succesul moţiunii sunt cei ai UDMR şi USR. Dan Barna, preşedintele USR, a spus că nu bagă mâna în foc că moţiunea de cenzură va trece, motivând că "una se promite şi alta se votează".

De partea opusă, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, dă asigurări că moţiunea de cenzură nu va trece, el afirmând că inclusiv parlamentari ai PNL vor vota "împotrivă", în timp ce de la PSD nu vor fi trădări, pentru că aceia "care au avut de trădat, au trădat deja". Fifor a mai spus: "PNL este campionul moţiunilor eşuate. Toate moţiunile lor au primit mai puţine voturi decât numărul semnatarilor. În istoria României, singurele moţiuni de cenzură adoptate au fost cele susţinute de PSD. Concluzie: Staţi liniştiţi! Moţiunea nu va trece!",

Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", va fi dezbătută şi votată astăzi, începând cu ora 10:00, în Parlament. Pentru a fi înlăturat Guvernul este nevoie de 233 de voturi pentru moţiunea de cenzură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb