Partidul de guvernămînt este nemulţumit de campania electorală pe care a desfăşurat-o în oraşe, campanie ce nu i-a adus rezultatele dorite. Vicepreşedintele PSD, Viorel Hrebenciuc, a recunoscut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că imaginea partidului s-a erodat în mediul urban. Una din concluziile trase de viceliderul PSD a fost că partidul său a obţinut cu 25.000 de voturi mai puţin decît estimase iniţial.
PSD spera să cîştige 53 de municipii din cele 105 existente, însă scorul realizat este de numai 39. Mai mult, PSD a reuşit să piardă şase municipii reşedinţă de judeţ pe care le avea din 2000. Din totalul celor 3.131 de localităţi din România, PSD a obţinut victoria în 1.711, faţă de 1.074 de oraşe sau comune cît a cîştigat în 2000.
Strategia pentru alegerile generale a PSD prevede drept obiectiv obţinerea a 3,5 milioane de voturi, ceea ce le-ar permite social-democraţilor formarea unui nou guvern. Însă, la alegerile locale, PSD nu a reuşit să atragă decît voturile a 2.975.000 dintre români, procent insuficient pentru cîştigarea alegerilor. Viorel Hrebenciuc speră ca diferenţa de 500.000 să vină din creşterea prezenţei la vot şi din convingerea mai multor alegători.
La alegerile din 2000, PSD a obţinut 4 milioane de voturi din cele 11 milioane valabil exprimate, reprezentînd 37,6%, însă, în urma redistribuirii a aproape 20 de procente, PSD a obţinut 45% din mandatele de parlamentari.
Situaţia se înrăutăţeşte pentru PSD pentru că, anul acesta, puţine forţe politice vor reuşi să rupă din voturile opoziţiei (cum au făcut-o ApR şi PNŢCD în 2000) şi să nu intre în Parlament.
Datorită polarizării luptei politice, doar partide ca PRM, UDMR şi PUR au şanse să atingă pragul electoral de 5%, lupta principală fiind dusă între Alianţa PNL-PD şi PSD.