PSD îşi va selecta candidaţii pentru Parlament prin vot electronic

L.C.
Ziarul BURSA #Politică / 27 iulie 2004

Biroul de Coordonare al Partidului Social Democrat a luat ieri în discuţie modalitatea în care se vor desfăşura alegerile preliminare din partid pentru listele parlamentare. "Toţi membrii PSD vor putea participa printr-un vot secret, direct şi liber la procesul de selecţie al candidaţilor pe listele partidului pentru alegerile parlamentare", a declarat, într-o conferinţă de presă, Dan Nica, fostul ministru al comunicaţiilor, actualmente persoana responsabilă de crearea sistemului de vot. Conducerea partidului aşteaptă ca la vot să participe cel puţin 40% din cei peste 600.000 de membri ai PSD, bazîndu-se pe experienţa altor partide social-democrate occidentale.

Pesediştii vor organiza o campanie electorală în interiorul partidului, care va dura 18 zile, iar ziua alegerilor va fi pe 5 septembrie. Campania se va reduce doar la întîlniri şi discuţii între candidaţi şi membri ai partidului. "Toţi cei care vor apela la cadouri, campanie prin telefon sau alte metode neaprobate de partid, vor fi descalificaţi din cursă", a precizat Dan Nica. PSD speră că introducerea acestor alegeri preliminare în partid va duce la reînnoirea clasei politice şi la selecţia celor mai buni candidaţi.

Ideea alegerilor preliminare a fost lansată de preşedintele Adrian Năstase, ca soluţie de redresare a partidului după înfrîngerea din alegerile locale, cînd o mare parte din candidaţi au fost selectaţi de la centru.

Totuşi, conducerea centrală va numi după bunul plac un procent de 10% din numărul total al candidaţilor. Mai mult, în această cursă a alegerilor preliminare din partid nu vor intra nici preşedintele Adrian Năstase, nici fostul preşedinte Ion Iliescu sau consilierii acestuia de la Cotroceni. Dan Nica nu a ezitat să sublinieze că PSD este primul partid care apelează la alegerile preliminare, asigurînd transparenţa selecţiei candidaţilor. "Acest sistem va elimina aranjamentele de culise şi vînzarea locurilor, aşa cum am văzut că practică Alianţa PNL-PD", a acuzat Dan Nica, negînd că astfel de practici ar fi existat vreodată în PSD.

Printre criteriile de selecţie ale pesediştilor vor figura cunoaşterea limbilor străine, rezultatele pe plan local şi "cinstea". Dan Nica a dat garanţii că orice membru implicat în scandaluri de presă legate de corupţie nu va fi selectat pentru listele parlamentare. Rămîne de văzut, pe 5 septembrie, dacă această selecţie îi va elimina pe baronii locali ai PSD din viaţa politică.

Dan Nica a fost propus de Biroul de Coordonare pentru funcţia de şef de campanie al PSD, propunere care urmează să fie aprobată de Biroul Executiv Central. Fostul ministru al comunicaţiilor nu ştie sigur dacă partidul va avea două campanii distincte pentru alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale. "Cred că partidul va avea o singură campanie pentru alegerile din toamnă", a opinat Dan Nica.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb