PSD: Puterea de cumpărare a românilor se reduce considerabil

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 6 august 2008

PSD: Puterea de cumpărare a românilor se reduce considerabil

Adoptarea euro va deveni un obiectiv din ce în ce mai îndepărtat fără consolidarea procesului dezinflaţionist, creş­terea competitivităţii exporturilor româneşti pentru limitarea adâncirii deficitului de cont curent, creşterea predictibilităţii şi performanţelor politicii fiscale pe termen mediu, absorbţia ridicată a fondurilor europene şi consolidarea reformelor structurale, consideră Parttidul Social Democrat (PSD).

PSD consideră că respectarea prevederilor Programului de Convergenţă privind aderarea României la EuroZone ar reprezenta o "împăcare" posibilă între atingerea convergenţei nominale şi a celei reale, potrivit unui comunicat al PSD.

PSD consideră că în abordarea Băncii Naţionale a Româ­niei există inconsistenţe de logică macroeconomică. Partidul vorbeşte despre afirmaţia guvernatorului Mugur Isăres­cu cum că economia româneas­că este supraîncălzită, şi că ţara noastră are o creştere a PIB-ului efectiv peste nivelul potenţial, care generează un exces de cerere agregată şi presiuni inflaţioniste puternice. Pe de altă parte, Mugur Isăres­cu prezintă o prognoză de creştere economică a Româ­niei de 8 - 9%, inducând ideea că aceasta este o performanţă macroeconomică deosebită, remarcă cei de la PSD. Cei de la PSD explică: "Guvernatorul nu spune nimic despre faptul că această creştere economică este nesustenabilă, fiind bazată într-o mare măsură pe consum şi pe avansul înregistrat de construcţii, motoare volatile de creştere".

Unul din principalele partide din ţara noastră aflate la opoziţie critică şi prezentarea Raportului asupra inflaţiei pe luna august, care nu specifică "în mod clar şi apăsat" cauzele structurale ale revenirii procesului inflaţionist în România. "Nu se spune că în condiţii de ţintire a inflaţiei şi pe măsură ce ne apropiem de zona euro, politica fiscal-bugetară şi reformele structurale devin piese din ce în ce mai importante", adaugă PSD. Reprezentan­ţii partidului consideră că Banca Naţională ar fi trebuit să vorbească mai mult despre politica bugetară: "De ce raportul BNR nu spune clar că politica bugetară este inconsecventă, fiind caracterizată printr-un raport asimetric între cheltuielile curente (mari) şi cele de capital (mici) şi repartizarea neuniformă a cheltuirii banilor publici de-a lungul anului? De ce nu se arată că în condiţiile existenţei a câte 3-4 rectificări bugetare pe an şi a câte 3% din PIB cheltuiţi în luna decembrie a fiecărui an, Guvernul demonstrează lipsa acută de fundamentare a bugetului public? De ce nu se vorbeşte despre faptul că adâncirea deficitului de cont curent (până la 15% din PIB, dublu faţă de nivelul sustenabil calculat de FMI pentru a nu conduce la explozia datoriei externe) şi reducerea gradului de finanţare sustenabilă a acestuia prin ISD-uri (de la 91% în 2006 la 42% în 2007) accentuează îngrijorările privind evoluţia viitoare a economiei româneşti?"

În ultima parte PSD vorbeşte despre scăderea puterii de cumpărare în ţara noastră precizând că în ultimul an, preţul la pâine a crescut cu 50%, la ulei comestibil cu 100%, la mezeluri cu 20% etc. Puterea de cumpărare a persoanelor cu venituri mici şi medii s-a diminuat substanţial. În plus, creşterea tarifelor la energie electrică, energie termică, gaze naturale şi apă, canal şi salubritate din ultimul an au condus la situaţia dezas­truoasă în care 50% dintre gos­podăriile din România s-au aflat în imposibilitatea plăţii facturilor la utilităţi iarna trecută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb