PSD, raşchetat la Parchet

CĂTĂLIN OPREA
Ziarul BURSA #Politică / 17 august 2005

Foştii demnitari PSD Rodica Stănoiu şi Florin Georgescu au fost puşi sub urmărire pentru fapte de corupţie, în dosarul stenogramelor

Săptămîna trecută, PNA a anunţat începerea cercetării fostului ministru al economiei, în dosarul "Electrica"

Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ieri începerea urmăririi penale a fostului ministru al justiţiei, Rodica Stănoiu, şi a lui Florin Georgescu, fost vicepreşedinte al PSD, în dosarul stenogramelor. Dosarul instrumentat de către procurori conţine denunţul mai multor ONG-uri privind fapte de corupţie care ar reieşi din şedinţele PSD, ale căror stenograme au ajuns în presă cu puţin timp înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale de anul trecut. Atunci PSD a negat vehement veridicitatea documentelor, calificîndu-le drept falsuri. Ulterior, după alegeri, anumiţi lideri au mărturisit totuşi că multe din dialogurile ajunse în presă se potrivesc destul de bine cu anumite discuţii din delegaţiile permanente ale partidului.

Biroul de Presă al Parchetului General a anunţat ieri că în dosarul penal 685/P/2005 au fost efectuate acte premergătoare începerii urmării penale, sub aspectul infracţiunii prevăzute şi pedepsite de articolul 13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Parchetul mai menţionează că, din cauza imposibilităţii soluţionării cauzei în această fază, lipsind suportul magnetic şi originalul stenogramelor- serviciul anchete speciale a apreciat că se impune începerea urmăririi penale ca să poată fi administrate toate probele în condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală în special probele testimoniale (n.r.- proba cu martori) care pot demonstra autenticitatea şi veridicitatea sau neautenticitatea materialelor care au stat la baza sesizării, dar şi eventualele expertize.

În stenogramele amintite, Rodica Stănoiu apare într-un dialog în care se arată indignată că nu a primit mînă liberă ca să fie anchetaţi Traian Băsescu şi alţi lideri ai opoziţiei de atunci, în timp ce Florin Georgescu se plîngea că şeful Curţii de Conturi nu mai ascultă de directivele PSD.

Parchetul General l-a audiat ieri, în acelaşi dosar şi pe fostul secretar general al PSD, Cozmin Guşă, care a declarat că atît timp cît a îndeplinit funcţia în PSD, nu au fost înregistrate oficial, dar că două din stenograme reproduc fidel două şedinţe la care a participat şi el.

Preşedintele PSD a declarat ieri că acţiunea Parchetului împotriva membrilor PSD face parte dintr-un şantaj murdar la adresa partidului de opoziţie. Şerban Mihăilescu, fostul secretar general al Guvernului, ne-a declarat că nu este posibilă punerea sub urmărire a colegilor săi, condiderînd că procurorii nu au o argumentare fundamentată a deciziei luate, neexistînd nici un element care să o justifice.

Săptămîna trecută, PNA Timiş a sesizat Parchetul General cu privire la implicarea fostului ministru al economiei Dan Ioan Popescu în dosarul "Electrica Banat", prin susţinerea din umbră a unor tranzacţii cu produse contrafăcute.

Ce li se impută demnitarilor PSD

"Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenţa sau autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani". (articolul 13, legea 78/2000 pentru sancţionarea faptelor de corupţie)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb