PSD: Reforma lui Nicolăescu - lipsită de consistenţă

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 20 octombrie 2005

Ovidiu Brînzan: "Reforma sănătăţii este un exerciţiu de imagine"

PSD ar putea depune o moţiune de cenzură pe această temă

Deputatul PSD Ovidiu Brînzan, fost ministru al sănătăţii în guvernul Năstase, consideră că noile legi în domeniu sînt elaborate în pripă şi reprezintă doar un exerciţiu de imagine al actualului deţinător al portofoliului, Eugen Nicolăes-cu. PSD intenţionează să depună o moţiune de cenzură privind refoma în sănătate, în cazul în care pachetul de legi amintit va fi promovat prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. "Dacă vor insista pentru promovarea pachetului de legi prin ignorarea dezbaterilor parlamentare, vom promova o moţiune de cenzură la momentul potrivit", a spus Brînzan, anunţînd că, mai întîi, ar putea fi depusă o moţiune simplă.

Fostul ministru al sănătăţii a adus o serie de critici pachetului legislativ, afirmînd că aces-ta nu se adresează bolnavilor, ci celor care au bani şi care conduc interesele în sistemul sanitar. Brînzan mai susţine că reglementările propuse sînt inconsistente şi cuprind o serie de "aberaţii", printre care introducerea conceptului de solidaritate în sănătate şi unificarea legii farmaciştilor cu legea farmaciilor. Deputatul PSD este de părere că în sectorul farmaceutic s-a investit cel mai mult, nu există un monopol şi, dacă vor fi desfiinţate unele unităţi, inves-titorii străini se vor teme să mai vină în ţara noastră.

Ovidiu Brînzan mai consideră că pachetul de legi privind reforma în sănătate este promovat fără o strategie, declarînd în acest sens că "în unele cazuri sînt reluate legi vechi sub alte titluri, iar programele anuale de sănătate nu spun nimic, nu au nici un obiect de activitate".

Potrivit spuselor lui Brînzan, autorităţile vor să stopeze procesul de descentralizare din sănătate şi să revină la un sistem centralizat, "de tip ceauşist".

Amintim că Eugen Nicolăescu a prezentat, în această săptămînă, pachetul legislativ privind reforma în sănătate, care cuprinde 14 acte normative ce reglementează cadrul instituţional în domeniu şi serviciile medicale. "Sistemul de sănătate nu va mai fi patronat de jocul de interese, iar reforma va avea în vedere omul, care aşteaptă să fie tratat corespunzător", a menţionat ministrul sănătăţii, subliniind că, timp de o lună, aceste legi vor fi popularizate.

Directorii de spitale, la rîndul lor nemulţumiţi

Proiectul legii spitalelor, care propune ca directorii acestor unităţi să nu mai poată desfăşura nici o altă activitate decît cea de manager, este criticat de cei vizaţi. Prof. dr. Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", director al Spitalului "Sf. Pantelimon" şi preşedinte al Asociaţiei Spitalelor, a declarat că noile reglementări sînt exagerate. Domnia sa a menţionat: "În ceea ce mă priveşte, pot renunţa oricînd la funcţia de director al spitalului, dar mă întreb de ce un inginer poate conduce o unitate industrială, un economist o societate comercială, un preot o biserică, iar un medic nu poate conduce un spital. Aceste reglementări sînt puţin exagerate. Consider că un medic poate să conducă o unitate sanitară".

Prof. Florian Popa consideră că legea va fi modificată doar dacă vor avea loc consultări corecte aspura proiectului.

La rîndul său, prof. dr. Alexandru Ciocîlteu, director al Spitalului "Sf. Ioan", speră ca proiectul să fie modificat, întrucît a fost făcut "pe criterii politice". Domnia sa nu vede cum vor putea fi înlocuiţi cei 400 de directori-medici care conduc în prezent spitalele.

La rîndul său, senatorul Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar şi al Spitalului Elias, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, a declarat că a trimis proiectul Legii spitalelor directorilor de spital, precum şi Colegiului Medicilor din România, Colegiului Farmaciştilor şi Colegiului Medicilor Dentişti, ca să fie analizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb