PSD: remaniere guvernamentală şi restructurarea partidului

Doru Ivanov
Ziarul BURSA #Politică / 12 iulie 2004

Cinci miniştri şi-au pierdut funcţiile

Delegaţia Permanentă s-a autosuspendat

Premierul susţine că măsurile nu i-au fost sugerate de preşedintele Iliescu

Năstase declară că, dacă PSD i-o va cere, atunci va candida la preşedinţie

Cutremurul din PSD continuă. Cinci miniştri şi-au pierdut funcţia, în urma discuţiior aprinse din interiorul partidului, de la sfîrşitul săptămînii trecute. Schimbările de cadre vor avea loc după cum urmează: ministrul muncii solidarităţii sociale şi familiei, Elena Dumitru, va fi înlocuită de Dan Mircea Popescu, ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Oprea va ceda poziţia lui Gheorghe Emacu, ministrul comunicaţiilor, tehnologiei şi informaţiilor, Dan Nica, îi va lăsa locul liber Adrianei Ţicău, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Ilie Sîrbu îi va pasa funcţia lui Petre Daea, iar ministrul delegat Marian Sîrbu va fi înlocuit de Bogdan Niculescu Duvăz.

Premierul Adrian Năstase a declarat într-o conferinţă de presă că remanierea nu a avut la bază ineficienţa celor înlocuiţi. Dimpotrivă, chiar. PSD i-a promovat la partid! Cu excepţia Elenei Dumitru, toţi ceilalţi demnitari vor conduce PSD, împreună cu preşedintele Adrian Năstase şi Octav Cozmîncă, preşedintele executiv, ca membri ai unei noi structuri- Biroul Coordonator. Noua structură va înlocui Delegaţia Permanentă, care s-a autosuspendat pînă la congresul extraordinar al PSD din august. Astfel, oameni din eşalonul doi sau trei al partidului au fost propulsaţi direct în conducerea lui, în detrimentul unor nume sonore ca Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea sau Viorel Hrebenciuc, Nicoale Văcăroiu, Dan Matei Agathon sau Alexandru Athanasiu.

Adrian Năstase a explicat că Delegaţia Permanentă a fost dizolvată, întrucît se putea întruni doar o singură zi pe săptămînă. Biroul Coordonator va lucra zilnic pentru rezolvarea unor probleme curente, care ţin de organizarea congresului de luna viitoare, modificarea statutului şi definitivarea strategiei pentru campania electorală din toamnă. Pe lîngă cei patru miniştri eliberaţi din funcţii, biroul îi va mai avea în componenţă şi pe Zamfir Dumitrescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Titus Corlăţean, purtătorul de cuvînt al PSD, Gheorghe Nechita, primarul Iaşiului, Rovana Plumb şi Ion Sasu din partea organizaţiei Bucureşti a partidului, Ioan Rus din Cluj, Ion Stan din Dîmboviţa, şi Cristian Diaconescu, ministrul justiţiei. Referitor la acesta din urmă, liderul PSD a ţinut să precizeze că nu a renunţat la funcţia din Guvern, datorită rolului pe care îl joacă în lupta anti-corupţie şi, în acelaşi timp, pentru a fi păstrat un liant între Biroul Coordonator şi Executiv.

Întrebat dacă doreşte sau nu să candideze în toamnă pentru funcţia de şef al statului, Adrian Năstase a evitat un răspuns direct: "Dacă partidul va dori acest lucru şi se va dovedi că este în interesul său şi al ţării, am să fac şi acest pas". Primul ministru a mai anunţat că în cursul săptămînii acesteia vor mai urma şi alte schimbări şi a precizat că hotărîrile sale nu i-au fost sugerate de preşedintele Ion Iliescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb