Fostul ministru al agriculturii Ilie Sârbu a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că PSD a acceptat varianta acordării subvenţiilor pentru înfiinţarea culturilor din această toamnă, într-o primă etapă, la o valoare de 6,55 milioane de lei. Sârbu a precizat că această variantă a fost acceptată în urma unei discuţii cu ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş. Varianta PSD, prevăzută în moţiunea simplă pe agricultură, votată de Parlament, prevedea acordarea sumei de 4 milioane de lei pe hectar, la care se adăugau componentele necesare plus cota de finanţare directă de la Uniunea Europeană şi cota complementară de la buget. "Până în prezent nu s-a emis nicio hotărâre de guvern în acest sens, s-a aprobat într-una dintre şedinţele guvernului suma de 1,9 miliarde de lei pentru agricultură, dar nimeni n-a mai zis ce direcţie au luat banii", a arătat Sârbu, citat de Rompres. El a adăugat că a discutat cu ministrul muncii, Paul Păcuraru, despre majorarea pensiilor pentru agricultori, prevăzută în proiectul de lege privind majorarea punctului de pensie.
"Propunerea PSD era dublarea pensiilor pentru agricultori, dar ministrul muncii ne-a explicat că nu este posibil acest lucru de la 1 septembrie, ci de la 1 ianuarie. Noi rămânem fermi pe poziţie, legea a trecut", a arătat el.
Vicepreşedintele PSD a criticat faptul că, până la această dată, guvernul nu a prezentat o situaţie reală a stocurilor de grâu, mai ales dacă vor exista importuri în actualele condiţii de secetă.
"Cert este că se acreditează ideea majorării procentului de scumpire a pâinii de la 30 % - care a fost lansat iniţial - la 45 %", a adăugat Sârbu.
Fostul ministru al agriculturii şi-a exprimat îngrijorarea faţă de asigurarea eficienţei sistemului de irigaţii în condiţii de secetă, a asigurării furajelor pentru sectorul zootehnic. El a atras atenţia guvernului şi ministrului agriculturii "să se gândească acum la aceste situaţii, nu după ce mor de foame animalele din gospodării". Ilie Sârbu a susţinut că, pe baza unor informaţii pe care le deţine din MAA, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe baza căruia vin fondurile europene, "s-a amânat în mod cert până în 2008, în luna martie". El a subliniat că aceasta nu este vina actualului ministru al agriculturii, care a trebuit să gestioneze "uşurinţa de a negocia" a predecesorului său, Gheorghe Flutur.