Partidul Social Democrat solicită instituţiilor abilitate ale statului, în speţă Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, desecretizarea de urgenţă a contractului încheiat de autorităţile de la Bucureşti privind achiziţionarea celor două fregate britanice, a anunţat ieri preşedintele formaţiunii, Mircea Geoană.
Social-democraţii doresc astfel să elimine orice suspiciune legată de contractul încheiat cu Marea Britanie, solicitând declasificarea acelor elemente care sunt confidenţiale potrivit legislaţiei româneşti, între care cele legate de clauzele tehnice şi financiare. "PSD solicită instituţiilor statului clarificarea neîntârziată a tuturor aspectelor legate de această tranzacţie. Păstrarea acestei confuzii şi acestor speculaţii dăunează atât intereselor instituţiilor statului românesc, cât şi relaţiei cu Marea Britanie şi României în general şi credem că actualele autorităţi au obligaţia de a elucida toate aspectele de o manieră neîntârziată şi neechivocă", a subliniat Mircea Geoană, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, citat de Rompres. În primul rând, social-democraţii solicită actualei puteri să facă o serie de precizări cu privire la oportunitatea şi derularea acestui contract. Preşedintele PSD a arătat că apar tot felul de discuţii cu privire la calitatea navelor achiziţionate, şi, de un an şi jumătate, noul guvern de la Bucureşti a continuat derularea acestui contract."Dorim să ştim dacă acest contract este considerat în continuare a fi util şi valid pentru partea română. Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt extrem de clare, există elemente dincolo de litera legii, dacă sunt descoperite să fie pedepsiţi cei care eventual sunt prinşi. Dar, în orice caz, perpetuarea acestei stări de confuzie şi de speculaţii în toate direcţiile dăunează interesului general al României", a spus Geoană.
Preşedintele PSD a subliniat că partidul se va pronunţa doar atunci când vor exista elemente clare împotriva anumitor persoane în justiţie. Până atunci, el a făcut un apel la clarificarea neîntârziată a tuturor acestor aspecte care, în lipsa unor dovezi sau indicii mai clare, dăunează interesului general al ţării.
"Există, în mod cert, o decizie care a fost luată la momentul respectiv, care a fost conştientă, colegială, luată la nivelul guvernului şi sunt absolut convins că nu există nici un fel de element de litera legii la colegii care au făcut parte din guvernul nostru. Toată lumea vorbeşte în toate direcţiile, că sunt nave care nu fac două parale, că sunt comisioane nu ştiu unde, haideţi să vedem dacă există vreun indiciu în această direcţie şi declasificarea acestui contract cu toate elementele sale în care sunt implicate două guverne şi inclusiv partea comercială trebuie făcută neîntârziat", a menţionat Mircea Geoană. Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a subliniat că subiectul fregatelor comportă în realitate două componente diferite: achiziţia navelor şi utilitatea contractelor, precum şi acuzaţiile vehiculate în presă. Referitor la primul aspect, Miron Mitrea consideră că atât fosta cât şi actuala guvernare trebuie să dea o serie de explicaţii în privinţa utilităţii contractului, în condiţiile în care acesta a continuat. În ceea ce priveşte acuzaţiile privind existenţa unor comisioane, Mitrea a evidenţiat necesitatea desecretizării cât mai urgente a contractului, în integra-litatea sa, şi să se facă publice numele celor implicaţi.
Fostul ministru al transporturilor a afirmat că nu are informaţii despre persoane care au luat mită şi că au luat cunoştinţă despre acest aspect doar din presă. "Singura soluţie ca să aflăm este desecretizarea de urgenţă a contractului pentru a afla dacă există sau nu asemenea elemente sau dacă cineva are informaţii, indiferent dacă este vorba despre procuratură sau poliţie, să le facă publice urgent. Şi noi ne arătăm toată disponibilitatea de a sprijini o asemenea anchetă", a spus Mitrea.
În opinia sa, amănunte despre contractul cu Marea Britanie au cei care îl au acum în administrare, în timp ce autorităţile responsabile de execuţia acestuia pot răspunde de utilitatea sa. "De partea cealaltă am răspuns, cerem CSAT desecretizarea urgentă a întregului contract să vedem dacă există comisioane sau dacă există informaţii şi să fie date urgent publicităţii", a adăugat el.
Secretarul general al PSD nu exclude o discuţie între foşti membri ai guvernului şi conducerea partidului. "În mod cert au fost chemaţi (n.r. la conducerea partidului). Eu nu am discutat cu nimeni", a spus el.