PSD vrea să conteste raportul MCV la CJUE

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 15 noiembrie 2018

Reprezentanţii Partidului Social Democrat au declarat că iau în calcul să conteste la Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene (CJUE) cel mai recent raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dat publicităţii marţi, de Comisia Europeană.

Florin Iordache, preşedintele comisiei care a modificat legile justiţiei, a susţinut în privinţa raportului MCV pe anul în curs că "partea juridică a acestuia nu stă în picioare".

Deputatul PSD a menţionat: "Analizăm. Putem discuta să vedem dacă atacăm sau nu atacăm acest raport la CJUE. (...) Că ei pot face declaraţii e una, dar când ei îmi spun mie că nu trebuie să fac legile, să le opresc sunt chestiuni... Nu am o problemă cu dezbaterea politică, dar partea juridică nu stă în picioare".

Cu acest punct de vedere nu sunt de acord cei de la ALDE, partenerii de coaliţie ai PSD. Preşedintele Senatului, Călin Popescu -Tăriceanu le-a transmis colegilor de coaliţie că nu pot contesta raportul MCV la CJUE. Principalul motiv invocat de Tăriceanu este că raportul nu este un act juridic, ci conţine nişte recomandări care trebuie discutate, dar nu poate fi atacat în justiţie.

Deputaţii opoziţiei consideră că un asemenea demers ar reprezenta un act de război al actualei coaliţii de guvernare PSD-ALDE împotriva Comisiei Europene şi chiar a Parlamentului European.

Raluca Turcan, liderul liberalilor din Camera Deputaţilor a declarat: "Contestarea raportului MCV ar însemna un război total al României cu partenerii noştri din UE, care oricum sunt într-o stare de dezamăgire şi descumpănire totală din cauza celor care astăzi guvernează România. Dacă până acum am avut doar o rezoluţie în Parlamentul European votată de către majoritatea deputaţilor europeni, inclusiv de parteneri din grupul socialiştilor şi ALDE, este foarte posibil să ajungem inclusiv la sancţiuni financiare împotriva României şi atunci dezastrul va fi complet".

De altfel, PNL solicită demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi a premierului Viorica Dăncilă, pentru că "este o ruşine pentru România". Raluca Turcan a mai precizat: "PNL solicită demisia lui Liviu Dragnea, ca să ne scutească de fiecare zi în care vom solicita revocarea sa din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Demisia Vioricăi Dăncilă, pentru că este o ruşine pentru România, este o ruşine pentru tot ce înseamnă poziţie a României în contextul european şi constituirea unui Guvern care să asigure României predictibilitate anul viitor, care este deosebit de important pentru fiecare român".

Referitor la demersul pe care PSD intenţionează să îl pună în aplicare, preşedintele USR, Dan Barna, a spus: "Ştiţi vecinul acela procesoman din aproape fiecare bloc? Vecinul acela care se ceartă cu toată lumea, acela care nu respectă pe nimeni şi din casa căruia ies, când deschide uşa, mirosuri pestilenţiale care împut casa scării şi care fură curent de la contor şi e restant la întreţinere? După rezoluţia dată de PE, MCV de la Comisia Europeană, raport GRECO, recomandări ale Comisiei de la Veneţia, scrisori de la Departamentul de Stat, mesaje ale ambasadelor, sute de mii de cetăţeni în stradă, izolare internaţională, aflăm că PSD vrea să dea în judecată Comisia Europeană pentru Raportul MCV".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că este necesară o discuţie serioasă în Parlament cu privire la recomandările din raportul MCV, recomandări ce ar trebui aplicate imediat, în opinia liderului maghiar. Hunor a declarat: "La MCV lucrurile sunt mai complicate. (...) Guvernul, Parlamentul, aici rămâne la decizia majorităţii ce decizie va lua, pentru că se pot transpune recomandările şi prin asumare din partea Executivului. De exemplu, pe legile justiţiei sau mai ales pe codul de procedură penală şi pe codul penal".

Liderul UDMR a menţionat că raportul MCV pe anul 2018 nu izolează România faţă de Bulgaria, dar vecinii de la sud au luat un mic avans faţă de noi, în drumul către ridicarea monitorizării pe acest mecanism. Cu toate acestea, Kelemen Hunor a precizat că este posibil ca MCV să rămâ-nă în vigoare până la sfârşitul anului 2019 şi chiar în anul 2020 în ce priveşte ţara noastră, ceea ce în opinia şefului UDMR reprezintă o adevărată problemă.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb