PUCIUL EŞUAT DIN TURCIA / DUPĂ ÎNCERCAREA DE LOVITURĂ DE STAT Bursa din Istanbul a pierdut peste 8%

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 iulie 2016

Bursa din Istanbul a pierdut peste 8%

Declin major în rândul companiilor din turism

Lira se apreciază

Bursa din Istanbul s-a înscris pe un curs descendent ieri, indicele major al acesteia pierzând peste 8% în urma încercării de lovitură de stat care a avut loc vineri seara, în Turcia.

Cele mai afectate acţiuni au fost ale companiilor din sectorul turismului, incluse în indicele Borsa Istanbul 100, care s-a depreciat cu 8,6%, la 75,733.44 puncte, la ora locală 17.00. Titlurile operatorului aeroportuar "TAV Havalimanlari Holding" AS au coborât cu 20%, la 10,66 lire, iar cele ale companiei aeriene "Turkish Airlines" - cu 17%, la 4,92 lire. Acţiunile "Turk Telekomunikasyon" AS au pierdut 5,5%, atingând 6,21 lire.

De menţionat că, de la începutul anului până vineri, înainte să se producă încercarea de lovitură de stat, indicele Borsa Istanbul 100 crescuse cu aproape 15%.

În prezent există temeri că evenimentele recente ar putea afecta pe viitor industria turismului din Turcia, care este crucială pentru economie, conform BBC. Agenţia britanică precizează că deja, în luna mai, numărul vizitatorilor din Turcia era cu 35% mai mic decât în perioada similară a lui 2015, în urma unor incidente de securitate.

Salman Ahmed, strateg-şef la administratorul elveţian de active "Lombard Odier", declară: "Dată fiind creşterea bruscă a instabilităţii politice şi profilul extern extrem de vulnerabil al Turciei, care pare că se va înrăutăţi în condiţiile în care turismul va fi afectat pe viitor, credem că activele turceşti vor rămâne sub presiune". Ahmed a subliniat că, deja, Turcia este considerată o piaţă vulnerabilă în rândul economiilor emergente.

Conform Băncii Mondiale, economia Turciei va creşte cu 3,5% în 2016, comparativ cu 4,5% anul anterior.

Deficitul de cont curent al ţării este o problemă, notează BBC. În 2015, acesta a fost de peste 32 de miliarde de dolari, respectiv 4,5% din PIB, şi va continua să se deterioreze din cauza declinului aşteptat în turism.

Lira a urcat cu peste 2%

Lira turcească s-a apreciat ieri în raport cu dolarul american, pe măsură ce guvernul turc a reluat controlul asupra ţării, după eşecul tentativei de lovitură de stat. Astfel, îngrijorările investitorilor faţă de incertitudinea politică şi riscurile geopolitice s-au mai atenuat.

În plus, banca centrală a Turciei s-a angajat, în weekend, să furnizeze lichidităţi nelimitate pentru ca băncile comerciale turceşti să poată să îi liniştească pe investitori cu privire la soliditatea sistemului bancar.

Lira s-a apreciat cu peste 2% în prima parte a zilei, la 2,9575 unităţi/dolar, după ce vineri a înregistrat o cădere de aproape 5%, cea mai mare din octombrie 2008 până acum. Mai târziu (ieri), lira a avut un curs de 2,9811 unităţi/dolar, cu 1,2% mai mare decât vineri.

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a apreciat, ieri, că impactul tentativei de lovitură de stat asupra economiei Turciei va fi temporar, date fiind fundamentele macroeconomice solide.

Turcia suspendă temporar activităţile "Bank Asya"

Autorităţile turce au suspendat ieri, temporar, activităţile "Bank Asya", specializată în finanţarea islamică, după ce licitaţia pentru vânzarea instituţiei nu a atras niciun cumpărător, transmite Reuters.

Reprezentanţii Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare din Turcia au precizat că, la licitaţia organizată vineri, în vederea vânzării unui pachet de minimum 183,6 milioane de acţiuni clasa A, reprezentând 51% din capitalul "Bank Asya", nu s-a prezentat niciun cumpărător, potrivit Agerpres.

Înfiinţată de partizanii predicatorului Fethullah Gulen, care trăieşte în exil şi este un opozant al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, "Bank Asya" face parte dintre cele peste 20 de companii vizate de autorităţile turce după tentativa de lovitură de stat de vineri seara.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Banca sa participe indirect la lovitura de stat nu ma asteptam.

    Atunci Erdogan are dreptate si cu implicarea Sua in lovitura de stat.

    Daca Erdogan pica Gulen mergea in Turcia si banca nu se mai vindea. Locuind in Sua poate a discutat una alta si cu niste bancheri influenti de acolo. 

    1. minciuni

      Pune intr-un tabel informatiile care sunt publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb