Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a vorbit într-o emisiune a postului TV din Republica Moldova - Unimedia, despre deschiderea Biroului de legătură NATO la Chişinău, precizând că oficiul nu va fi o bază militară sau de profil militar, ci o reprezentanţă dimplomatică civilă.
Oana Lungescu a afirmat: "Oficiul de legătură NATO la Chişinău este o reprezentanţă diplomatică civilă. Nu este este o bază militară sau de profil militar. Este un birou pur civil, diplomatic. De asemenea, nu este ceva impus Republicii Moldova, dar este rezultatul unei cereri formulate de guvernul RM. Personalul este pur civil. În afară de şefa Biroului, care este de origine lituaniană, toţi angajaţii vor fi din R. Moldova. Sperăm să fie deschis acest birou undeva pe la jumătatea anului".
Purtătoarea de cuvânt a NATO spune că cele mai multe beneficii în urma deschiderii Oficiului de legătură NATO la Chişinău le vor avea cetăţenii Republicii Moldova, transmite Unimedia.
Birourile reprezintă nişte punţi de legătură între cele 28 de ţări membre NATO şi ţările partenere. Avem peste 40 de ţări partenere în toată lumea, iar unele dintre ele sunt ţări neutre. Beneficiarii sunt în primul rând cetăţenii Republicii Moldova, prin proiectele pe care le desfăşoară NATO. Există o serie de programe, de expertiză, de asistenţă care răspund direct cerinţelor Republicii Moldova.
Întrebată de ce, în pofida proiectelor realizate în R. Moldova cu suportul NATO, Alianţa Nord-Atlantică are o imagine negativă în ţara noastră, purtătoarea de cuvânt NATO a explicat acest fapt.
Oana Lungescu a declarat: "Percepţiile ţin de foarte mulţi factori. Există un deficit istoric de imagine în R. Moldova şi poate mulţi moldoveni au în minte un NATO din timpul războiului rece. NATO este o alianţă de ţări democratice, care a evoluat foarte mult. În NATO nicio ţară nu este târâtă să adere. Fiecare ţară face o cerere de aderare şi trebuie să facă foarte multe reforme. Fiecare ţară decide ce cale să urmeze. Este dreptul R. Moldova să decidă pe ce drum să meargă. Din acest punct de vedere, NATO respectă deciziile cetăţenilor Republicii Moldova".