Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a declarat ieri că şeful statului aşteaptă ca Guvernul să facă public planul privind avizele de funcţionare ale şcolilor.
"Mâine (astăzi, n.r.) preşedintele va participa la deschiderea anului şcolar la un liceu din Capitală", a precizat Mădălina Puşcalău-Dobrovolschi, potrivit Mediafax. În acest context, ea a subliniat că şeful statului aşteaptă ca Guvernul să facă public planul care să facă posibil ca până în anul 2018 să nu mai existe nicio şcoală care să înceapă anul fără avizele de funcţionare necesare.
Mădălina Dobrovolschi a declarat: "Important şi în centrul discuţiilor de săptămâna viitoare (...) este faptul că va fi deschiderea de an şcolar. Preşedintele României acordă un foarte mare interes acestui subiect, educaţia. Administraţia Prezidenţială a avut două întâlniri importante cu reprezentanţi ai ministerelor care au în atribuţii lucruri care ţin de organizarea anului şcolar şi cred că vă amintiţi ultima dintre aceste discuţii a avut loc pe data de 15 iulie, moment în care au fost nişte promisiuni foarte concrete care se referă la mobilizarea unui grup interministerial care să centralizeze informaţii despre nevoile de investiţii în infrastructură la nivel local şi care să şi controleze, să verifice modul în care sunt investiţi aceşti bani în lucrări care în de obţinerea avizelor în domeniul sanitar, de obţinerea avizelor ISU, în toate acele lucrări care sunt necesare în zona de infrastructură. Ne aşteptăm să facă Guvernul public acest plan, un plan foarte important şi pentru că presupune colaborarea strânsă între autoritatea locală şi centrală".
Aceasta a subliniat că siguranţa în şcoli este esenţială, precizând că "activitatea şcolară, în viaţa şcolii sunt implicaţi peste 4 milioane de oameni".
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a mai spus: "Siguranţa copiilor este esenţială, să ne gândim că în activitatea şcolară, în viaţa şcolii sunt implicaţi peste 4 milioane de oameni, asta înseamnă nu doar copii, ci şi părinţi şi profesori, iar toţi aceştia trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre pentru că până la urmă siguranţa în şcoli trebuie să fie ceva esenţial aşadar aşteptăm în continuare ca planul acesta să fie făcut public, mai ales şi în contextul în care preşedintele şi în contextul anului şcolar trecut a vorbit despre necesitatea ca Guvernul să aibă un astfel de plan care să facă posibil ca până în anul 2018 să nu mai existe nicio şcoală care să înceapă anul având aceste avize".
Dobrovolschi a mai precizat că dezbaterile regionale referitoare la proiectul România Educată continuă:1000 de persoane au participat până acum activ la aceste consultări regionale şi urmează ca în Constanţa să fie abordată tema ''Evaluarea rezultatelor învăţării în sistemul preunivesitar''.
Întrebată cum apreciază preşedintele că a funcţionat acest grup interministerial în condiţiile în care date ale Ministerului Educaţiei arată că sunt 4200 de şcoli care nu au aviz de la ISU şi autorităţile sanitare, purtătorul de cuvânt a afirmat că dialogul cerut de Klaus Iohannis a scos la iveală "lucruri care nu sunt în ordine".
"Important este de spus că acest dialog pe care l-a cerut preşedintele (...) a scos la iveală foarte multe lucruri care nu sunt în ordine pentru că nu ţine de normalitate să existe la începutul unui an şcolar astfel de probleme, să discutăm în continuare în anul 2016 despre lipsa unor avize. (...) Sunt foarte multe instituţii implicate, sunt chestiuni care trebuie abordate la nivelul armonizării bazelor de date (...) trebuie să se înţeleagă că autoritatea locală trebuie să colaboreze cu autoritatea centrală", a explicat ea.