Un scandal bancar legat de trecutul de primar al Hamburgului al actualului cancelar social-democrat german Olaf Scholz îl pune pe acesta în dificultate, în urma unor noi relatări apărute ieri în presa germană, inclusiv în săptămânalul Der Spiegel, dar şeful guvernului a respins astăzi la o conferinţă de presă că ar fi exercitat vreun fel de ''influenţă politică'' în acel caz, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
În centrul polemicii se află descoperirea unei sume cash de 214.000 de euro în seiful unui fost deputat al Partidului Social-Democrat german (SPD), Johannes Kahrs, care conducea filiala locală a acestei formaţiuni la Hamburg în 2016, când Scholz era primar acolo.
Conform presei germane, această sumă de bani ar putea avea o conexiune cu scandalul legat de banca Warburg, caz investigat de peste doi ani de o comisie parlamentară a landului Hamburg şi în care rolul actualului cancelar nu a fost încă elucidat.
În anul 2016, după o serie de întâlniri între persoane din managementul acelei bănci şi înalţi responsabili ai SPD, autorităţile fiscale ale oraşului Hamburg au renunţat la încasarea unei sume de 47 de milioane de euro obţinute de banca Warburg prin tranzacţii neregulamentare.
În ce-l priveşte, Olaf Scholz neagă că ar fi influenţat, din funcţia de primar, decizia fiscului şi spune că nu-şi aminteşte mare parte din conţinutul discuţiilor la care a participat atunci.
Potrivit Der Spiegel, nu a fost găsită deocamdată nicio probă conform căreia banii din seiful lui Johannes Kahrs ar avea legătură cu scandalul băncii Warburg. Totuşi, adaugă aceeaşi publicaţie, a ieşit la lumină faptul că banca a donat căre SPD Hamburg cel puţin 45.500 de euro, în principal grupării conduse de Kahrs şi în parte prin filiale ale băncii şi companii asociate cu acesta.
Conform unor note dintr-un jurnal al proprietarului băncii, Christian Olearius, Kahrs este cel care s-a ocupat în 2016 şi 2017 de organizarea întâlnirilor cu primarul de atunci al Hamburgului şi în prezent cancelar.
Johannes Kahrs nu a vorbit deocamdată despre provenienţa acelei sume, iar un purtător de cuvânt al actualului guvern a spus săptămâna aceasta că Scholz nu avea cunoştinţă de existenţa ei.
Cancelarul german urmează pe 19 august să fie audiat în acest caz pentru a doua oară de comisia de anchetă a parlamentului local din Hamburg.
Vorbind astăzi la prima sa conferinţă de presă după întoarcerea din vacanţa de vară, Olaf Scholz a primit întrebări insistente din partea jurnaliştilor pe acest subiect.
''În cei doi ani de când se investighează acest caz nu a apărut niciodată nici cel mai mic indiciu de influenţă politică'', a răspuns cancelarul. ''Puteţi avea încredere că nu mă număr printre persoanele care fac aşa ceva'', a adăugat.
La remarca unui jurnalist care a spus că respectivei bănci i s-a permis să rămână ''cu banii furaţi'', Scholz a avut o reacţie dezaprobatoare şi l-a îndemnat pe acel ziarist ''să reflecteze'' înainte de a formula ''aserţiuni pe care nu le va putea demonstra, în cazul în care va trebui să o facă''.
Alte mass-media germane semnalează că procuratura din oraşul Koln, care participă la investigarea scandalului "CumEx Files", referitor la o schemă de optimizare fiscală concepută de bănci, printre care şi banca Warburg, a dispus în luna martie o verificare a contului de mesagerie electronică folosit de Scholz când era primar la Hamburg.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 19:07)
Demisia.... Sa vina Gerhard Schroeder.