Judecătorii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat pe Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, la şapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi delapidare, dosarul fiind legat de vânzarea drepturilor de televiziune ale meciurilor din Liga 1. În plus, Dragomir este obligat să plătească 1.300.320 de lei despăgubire şi să achite 12.102.648 milioane de lei în solidar cu LPF şi restul inculpaţilor din dosar. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. Dragomir a declarat în direct la B1 TV că nu are absolut nicio vină şi că este victima unei campanii menite să-l distrugă: "Au vrut să mă cureţe. Sunt total nevinovat. Sunt băgat în toate felurile de procese nevinovat şi vor să mă bage la puşcărie. Nu este definitivă, vedem despre ce e vorba şi cu asta am terminat. O să văd motivaţia, avem dreptul la recurs... asta este".
În acest dosar au fost trimise în judecată nu mai puţin de 40 de persoane, pentru evaziune, delapidare şi spălare de bani, cu un prejudiciu de circa 5,4 milioane de euro. Potrivit procurorilor, reţeaua evazionistă vizată în acest dosar a funcţionat între 2009 şi 2014, fiind folosite 17 societăţi comerciale de tip "fantomă". În aprilie 2014, Dumitru Dragomir a fost reţinut pentru 24 de ore, într-o anchetă care viza Liga Profesionistă de Fotbal. La vremea respectivă, poliţiştii au efectuat 11 percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, inclusiv la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal şi la domiciliul fostului preşedinte al acestui for, Dumitru Dragomir, fiind vizate mai multe persoane suspectate de evaziune, delapidare şi spălare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ trei milioane euro. În centrul anchetei se aflau Liga Profesionistă şi firma Capital Properties, deţinută de Mihai Corbu, care a încasat un comision de 2,25 milioane de euro, pentru că a intermediat vânzarea drepturilor TV în 2011, cu toate că acest lucru a avut loc în urma unei licitaţii. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a făcut atunci unele precizări legate de caz: "Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că în perioada 2011 - 2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, în condiţiile în care vânzarea reală s-a realizat prin negociere directă (fără intermediari) între reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal şi reprezentanţii societăţii câştigătoare. De asemenea, sunt indicii rezonabile că suma de bani a fost spălată printr-un circuit fictiv în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale". Ulterior, după avansarea cercetărilor, anchetatorii au ajuns la concluzia că banii au fost daţi pentru servicii de intermediere care nu ar fi fost prestate niciodată, iar Dumitru Dragomir, tot în calitate de preşedinte al LPF, ar fi înregistrat în documentele contabile ale instituţiei pe care o conducea, precum şi în celelalte documente legale operaţiuni fictive, ce constau în achiziţii nereale de servicii în valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cauzând un prejudiciu estimat bugetului de stat în cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentând TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.
Săptămâna trecută, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, foştii şefi ai Federaţiei Române de Fotbal respectiv Ligii Profesioniste, au fost condamnaţi de magistraţii Tribunalului Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare şi plata unor amenzi penale în dosarul legat de dezafilierea clubului Universitatea Craiova.
1. De la cauza la efect
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2016, 23:27)
Mitica la mititica.
Gasim rime si pentru ceilalti, asteptam sa le vina randul.
Deaia merge asa bine fotbalul romanesc.