• Modificarea Legii 215/2001, izvor de şantaj în opinia UNCJR
• Decizia UNCJR nu poate însă afecta voinţa politică a Alianţei
Reprezentanţii a 37 de consilii judeţene, din cele 41 de la nivelul întregii ţări, au adoptat, cu unanimitate de voturi, indiferent de culoarea politică, un document de poziţie faţă de intenţia Guvernului de a modifica Legea administraţiei publice locale (215/2001).
Ei îşi exprimă dezacordul faţă de propunerea privind revocarea preşedinţilor şi a vicepreşedinţilor de consilii judeţene, precum şi a viceprimarilor cu votul majorităţii simple a consilierilor. La întîlnirea membrilor Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), desfăşurată la finele săptămînii trecute, preşedinţii de consilii judeţene au căzut de acord să solicite autorităţilor centrale ca proiectul de modificare a Legii administraţiei publice locale să intre în dezbaterea Parlamentului cu respectarea procedurii de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, iar prevederile cu privire la condiţiile de eligibilitate şi revocare să producă efecte începînd cu anul 2008, după viitoarele alegeri locale. De asemenea, UNCJR a propus ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot direct, uninominal, prin armonizarea, pe cale de consecinţă, a legislaţiei. Preşedintele UNCJR, Liviu Drag-nea (PSD), a declarat în acest sens că, dacă se va accepta revocarea, fără motivare, în consiliile judeţene şi locale va fi o instabilitate continuă. "În cel mult două-trei luni, chiar şi preşedinţii actualei coaliţii guvernamentale se vor trezi că sînt schimbaţi din funcţii, în condiţiile în care consilierii vor căpăta o importanţă nefirească şi, mai mult ca sigur, şantajul va deveni o practică uzuală, la care se vor adăuga şi presiunile ce vor fi exercitate de cei aflaţi la putere. Preşedinţii, vicepreşedinţii şi viceprimarii vor deveni simple marionete", a mai afirmat preşedintele UNCJR.
În unele consilii judeţene, unde nu este o diferenţă mare între numărul de consilieri ai Puterii şi cei ai Opoziţiei, este suficient un vot pentru ca preşedintele să fie schimbat.
Toţi membrii UNCJR consideră că revocarea, fără motivare, a preşedinţilor şi a vicepreşedinţilor de consilii judeţene va avea ca efect crearea unui climat general de instabilitate în administraţia locală.
Potrivit preşedintelui UNCJR, Liviu Dragnea, documentul adoptat de reprezentanţii consiliilor judeţene va fi înaintat Parlamentului, Guvernului şi Comisiei Europene de la Bruxelles.
Liderii Coaliţiei guvernamentale au fost luaţi prin surprindere de decizia UNCJR şi, mai ales, de votul membrilor PNL şi PD, care s-au pronunţat la rîndul lor împotriva proiectului de lege iniţiat de Vasile Blaga, Ministrul Administraţiei şi Internelor.
Senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa ne-a declarat în acest sens că membrii UNCJR au făcut o mare greşeală politică, "au dovedit încă o dată că în ţara noas-tră reforma se doreşte însă numai să nu se înceapă cu persoanele în cauză. Decizia lor nu poa-te să afecteze această voinţă politică a Alianţei".
Totodată, Nicolae V. Popa a ţinut să precizeze următoarele: "Partidele Coaliţiei de guvernămînt vor trebui să ia anumite măsuri care să împiedice colaboraţionismul cu PSD. Reforma în administraţia locală este necesară integrării europene, iar reglementările ce vor fi adoptate trebuie să nu mai producă baroni locali."
• Boc: Membrii PD care au semnat Declaraţia UNCJR riscă să fie sancţionaţi
Preşedinţii de Consilii Judeţene aparţinînd Partidului Democrat (PD) care au semnat declaraţia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) de la Mamaia, prin care se declară împotriva modificării legii administraţiei publice locale, riscă să fie sancţionaţi şi să îşi piardă sprijinul politic, a anunţat ieri, la Cluj-Napoca, liderul democrat Emil Boc. Preşedintele PD a precizat că va cere la şedinţa Biroului Permanent Naţional o informare punctuală cu privire la poziţia preşedinţilor de consilii judeţene ai PD în ca-drul şedinţei UNCJR. În cazul în care se vor confirma informaţiile din presă, potrivit cărora aleşii PD au semnat, alături de cei ai PSD, Declaraţia UNCJR de la Mamaia, aceştia vor trebui să dea explicaţii şi riscă sancţiuni drastice, inclusiv pierderea sprijinului politic.
Pe de altă parte, Emil Boc a spus că nu este deloc surprins de poziţia adoptată de preşedinţii consiliilor judeţene care sunt dominaţi de PSD: "Este un gest politic firesc al PSD. Decizia politică a Coaliţiei nu este însă afectată de rezoluţia UNCJR, al cărei rol este unul pur consultativ".