Deciziile luate de la "centru" de partidele politice au început să coincidă din ce în ce mai puţin cu interesele filialelor din teritoriu. Acest lucru este foarte vizibil înainte de startul oficial în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Chiar dacă ordonanţa care permite traseismul a suferit o primă înfrângere, în Camera Deputaţilor, primarii şi consilierii locali care au migrat deja nu par foarte afectaţi, mai ales că au primit asigurări că nu îşi vor pierde mandatele. Dincolo de politicienii care decid să schimbe partidul, există însă şi cazuri în care aceştia rămân pe loc, dar fac jocurile adversarilor.
Un exemplu este cel al primarului municipiului Deva, Petru Mărginean, vicepreşedinte al Partidului Conservator, care a semnat pentru susţinerea lui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale, deşi partidul său îl susţine pe Victor Ponta: "Aşa am considerat că e bine. Din punctul de vedere al primarului, Klaus Iohannis a făcut ceva pentru Sibiu şi pentru acest lucru îl respect. Ca om din administraţia publică am ales să susţin un edil. Nu am semnat că intru în PNL sau în PSD, nici că sunt independent, ci am optat pentru susţinerea unui candidat. Rămân în PC. Deocamdată. Nu ştiu ce va fi în zilele sau săptămânile următoare". Pe de altă parte, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat pentru Mediafax că ACL realizează o evidenţă a aleşilor locali care decid să rămână membri ai partidelor din partea cărora au fost aleşi: "După ce avem centralizările la secretariatele generale ale partidelor putem să vă dăm această informaţie. (...) Noi vrem să ştim unde stăm, mi se pare normal să solicităm din partea aleşilor să comunice partidului ce decid. Adică Guvernul dă ordonanţe şi se joacă de-a traseismul politic, trebuie să ştim şi noi, ok: domnul primar, ai fost ales pe lista noastră, eşti cu noi sau eşti cu ei? Simplu".
Cu toate acestea în PNL au apărut voci care acuză colegii de alianţă pentru faptul că unele filiale ale PDL boicotează candidatura lui Klaus Iohannis, candidatul comun, la prezidenţiale, manifestând mai multă simpatie pentru Monica Macovei şi Elena Udrea. Liberalii susţin că acest boicot este vizibil şi se manifestă inclusiv în lentoarea cu care în anumite zone sunt strânse semnături pentru candidatul la preşedinţie al ACL. În schimb, în PDL se vorbeşte de un "haos" la nivelul filialelor PNL, existând trei direcţii în partid: una care îl regretă pe Crin Antonescu, una care îl susţine pe Klaus Iohannis şi o a treia care încă are nostalgia USL şi care este mai apropiată de Călin Popescu Tăriceanu decât de actualul şef al partidului.
Este evident că în cadrul actualelor alianţe de pe scena politică există o puternică neîncredere între parteneri. Votul de miercuri de la Camera Deputaţilor demonstrează că există fisuri inclusiv în cadrul coaliţiei care susţine actualul guvern. Conştiente de puterea pe care o au, filialele încearcă să forţeze mâna conducerilor centrale pentru ca în viitor să se ţină mai mult seama de părerile lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2014, 12:53)
Bravo lor - filialele din teritoriu trebuie sa urmeze modelul Scotiei: amenintarea le va da puterea ce li se cuvine.