Putin a anunţat mobilizarea parţială în Rusia

G.D.
Internaţional / 21 septembrie 2022

Putin a anunţat mobilizarea parţială în Rusia

Actualizare Bogdan Aurescu a condamnat "ferm", la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat, astăzi, recentele anunţuri ale preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la mobilizare şi referendumuri şi apreciază că acestea nu fac decât să escaladeze situaţia. Ministrul de Externe consideră necesar ca statele să-şi păstreze unitatea, relatează News.ro.

Ministrul Bogdan Aurescu care a participat, astăzi, la Reuniunea Ministerială a Grupului de Prieteni ai Medierii, desfăşurată în marja săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.

"Ministrul a subliniat că aceste acţiuni nu fac decât să escaladeze situaţia şi a evidenţiat necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să îşi menţină unitatea şi solidaritatea în respingerea acestor acţiuni şi în a pune presiune pe Rusia pentru a respecta principiile de drept internaţional şi ordinea bazată pe reguli", a transmis, miercuri seară, Ministerul de Externe.

---

Actualizare Liz Truss şi Ursula von der Leyen au condamnat, într-o declaraţie comună, acţiunile Rusiei în Ucraina

Prim-ministrul britanic Liz Truss şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit, astăzi, la Adunarea Generală a ONU şi au condamnat, într-o declaraţie comună, acţiunile Rusiei în Ucraina, trasmite BBC, potrivit News.ro.

Într-o declaraţie, cei doi oficiali afirmă că sunt de acord că mobilizarea din Rusia a fost un "semn că invazia Rusiei eşuează".

"Este o declaraţie de slăbiciune", au spus ele, adăugând că vor continua să sprijine Ucraina "atât timp cât va fi nevoie".

De asemenea, au declarat că au purtat discuţii privind relaţiile dintre UE şi Regatul Unit, inclusiv Irlanda de Nord.

---

Actualizare Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, avertizează Londra cu privire la un risc nuclear

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4. De asemenea, Markov a invocat că un război nuclear ar rezulta din "comportamentul nebunesc al preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi al prim-miniştrilor Regatului Unit, Boris Johnson şi Liz Truss", relatează AFP, potrivit News.ro.

Serghei Markov a oferit asigurări că statele occidentale folosesc soldaţii ucraineni pentru a duce războiul contra Rusiei.

"Aş spune că Vladimir Putin v-a transmis că va fi dispus să folosească arme nucleare împotriva ţărilor occidentale, inclusiv arme nucleare împotriva Marii Britanii. Oraşele voastre vor fi vizate", a declarat Markov la scurt timp după discursul preşedintelui rus.

Putin a afirmat că Moscova este pregătită să "folosească toate armele pe care le are la dispoziţie", inclusiv armele nucleare.

Serghei Markov a clarificat ulterior că Rusia nu a avut intenţia de a "folosi arme nucleare tehnice împotriva ucrainenilor".

"Sunt fraţii noştri", a insistat el, adăugând că " era clar că Rusia nu era în război cu Ucraina".

"Ţările occidentale luptă cu forţele ruse folosind soldaţi ucraineni ca sclavi. A fost ideea principală a lui Putin", a mai declarat oficialul rus, plasând astfel Ucraina drept un simplu intermediar al statelor occidentale.

Potrivit lui Markov, un război nuclear ar rezulta din "comportamentul nebunesc al preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi al prim-miniştrilor Regatului Unit, Boris Johnson şi Liz Truss", pe care îi vede principalii autori ai acestui război în Ucraina.

"Londonezii trebuie să înţeleagă că această ameninţare vine de la Liz Truss, care este agresorul", a insistat el.

În ceea ce priveşte riscul pe care un război nuclear l-ar reprezenta pentru toţi cetăţenii, Markov a asigurat că Rusia "nu a vrut să moară toată lumea", dar că are posibilitatea "să omoare mulţi oameni în ţările occidentale".

---

Actualizare Olaf Scholz: "Anunţurile lui Putin sunt un act de disperare"

Cancelarul german Olaf Scholz a numit miercuri un "act de disperare" deciziile recente ale preşedintelui Vladimir Putin care a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor ruşi pentru a lupta în Ucraina şi referendumuri în teritoriile din estul şi sudul acestei ţări, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vladimir "Putin nu face decât să înrăutăţească lucrurile. El a subestimat complet de la început situaţia şi voinţa de rezistenţă a ucrainenilor (...)", a declarat cancelarul în cadrul unei scurte declaraţii, în marja Adunării Generale a ONU la New York.

"Rusia nu poate câştiga acest război criminal", a insistat el.

De asemenea, preşedintele rus a ameninţat Occidentul cu arme nucleare şi a susţinut organizarea de urgenţă a unor "referendumuri" de anexare în patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei.

"Aceste referendumuri fictive nu vor fi niciodată recunoscute, desigur nu de către ţările europene, dar nici de comunitatea internaţională", a avertizat şeful executivului german.

Uniunea Europeană (UE) a apreciat de asemenea că anunţurile recente ale liderului de la Kremlin reflectă "dezordinea", dar şi dorinţa sa de a continua în "escaladarea" războiului împotriva Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Mobilizarea parţială "arată că atacul rus în Ucraina nu este încununat de succes", indicase anterior un purtător de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Buchner, citându-l pe cancelar, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Şi aceasta arată, de asemenea, că Ucraina se apără eficient "mulţumită sprijinului masiv (...) al multor ţări, între care Germania", a menţionat sursa citată.

Mobilizarea a aproximativ 300.000 de rezervişti ruşi nu schimbă însă poziţia Germaniei, care nu a răspuns în acest stadiu solicitării ucrainene de a-i livra tancuri Leopard-II, tancuri de luptă moderne de concepţie germană. Nici Statele Unite, nici Franţa, de exemplu, nu au furnizat până acum tancuri de luptă occidentale Kievului, care primeşte echipamente de fabricaţie sovietică. "Vrem să permitem Ucrainei să se apere", a precizat Buchner. "Dar nu este vorba despre livrarea de arme cu care Rusia poate fi atacată", a spus el.

Vicecancelarul Robert Habeck a descris mobilizarea parţială drept "un pas grav şi rău".

"Rusia practică o politică de escaladare a acestui război de agresiune, încălcând dreptul internaţional", a reacţionat pe Twitter Habeck, care este şi ministru al Economiei.

Pentru ministrul german de Finanţe, liberalul Christian Lindner, mobilizarea arată că războiul "va dura încă mult timp", ceea ce obligă la "măsuri economice şi politice".

Preşedintele rus a anunţat astăzi dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".

---

Actualizare Macron îndeamnă lumea, în marja Adunării Generale a ONU, "să exercite presiuni la maximum" asupra lui Putin, pregătit să să folosească împotriva Occidentului "toate mijloacele" din arsenalul pe care-l are

Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă astăzi comunitatea internaţională, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, "să exercite presiuni la maximum" asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să folosească împotriva Occidentului "toate mijloacele" din arsenalul pe care-l are, relatează AFP, potrivit News.ro.

"Rusia este tot mai izolată şi este tot mai mult pe cale să se angajeze într-un război ilegal şi ilegitim.", a denunţat el.

Deciziile lui Vladimir Putin, care a anunţat o mobilizare a rezerviştilor, "conduc la o şi mai mare izolare a Rusiei", a subliniat şeful statului francez.

El a salutat declaraţiile Chinei şi Indiei, care au îndemnat la o oprire a Războiului rus în Ucraina.

"Nimeni nu mai înţelege deicziile Rusiei", a subliniat Emmanuel Macron, care a adăugat că nu vrea să se angajeze într-o escaladare.

"Eu vreau ca (tot mai multe ţări) să se unească şi să îndemne la armistiţiu şi la pace", a declarat el.

"Regret alegerea făcută (de către Putin) de a recurge la mobilizarea parţială şi de a-şi antrena ţara şi mai ales tineretul din ţară. Avem nevoie de pace. Fac apel la raţiune şi la pace. Alegerea făcută (de către Putin) este contrară direcţiei istoriei şi intereselor Rusiei şi condiuce la izolarea Rusiei în concertul naţiunilor", a subliniat el.

---

Actualizare Proteste în Rusia, forţele de ordine ruse arestează oamenii

În Rusia au început protestele după anunţul mobilizării militare parţiale, care a fost anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin. Forţele de ordine au fost trimise deja de Putin să aresteze protestatarii. Cel mai important opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare de înaltă securitate, a criticat din nou ofensiva Rusiei în Ucraina, numind-o un "război criminal eşuat", potrivit AFP şi Reuters, notează Digi24.ro...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Biden: "Rusia a încălcat cu neruşinare principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite"

Preşedintele american Joe Biden a declarat în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Rusia "a încălcat cu neruşinare principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite", relatează CNN, potrivit News.ro.

"Să vorbim clar. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a invadat vecinul, a încercat să ştergă un stat suveran de pe hartă", a spus Biden.

"Rusia a încălcat fără ruşine principiile de bază ale Cartei Naţiunilor Unite", a evocat el.

Războiul din Ucraina este "un război ales de un singur om, să fie foarte clar", a precizat Biden.

"Preşedintele Putin a lansat ameninţări nucleare deschise împotriva Europei şi o desconsidere nesăbuită faţă de responsabilităţile unui regim de neproliferare. Acum, Rusia cheamă mai mulţi soldaţi să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un referendum fals pentru a încerca să anexeze părţi ale Ucrainei - o încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU", a spus Biden.

"Această lume ar trebui să vadă aceste acte scandaloase aşa cum sunt", a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că "trebuie să acţioneze" şi să invadeze Ucraina "pentru că Rusia a fost ameninţată", a subliniat liderul SUA.

Biden a adăugat că "nimeni nu a ameninţat Rusia şi nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat un conflict".

Adresându-se direct liderilor prezenţi la adunare, preşedintele a continuat: "De fapt, am avertizat că va veni (războiul) şi mulţi dintre voi aţi încercat să îl evitaţi"... Citeşte mai mult..

---

Actualizare Zelenski: "Omenirea nu-l va lăsa pe Putin să folosească armele nucleare"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat astăzi că el nu crede că lumea îi va permite preşedintelui rus Vladimir Putin să folosească armele nucleare şi a promis că va continua eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de trupele ruse, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Zelenski a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat postului german BILD TV, după ce Putin a ordonat mai devreme o mobilizare parţială a rezerviştilor şi a promis că Rusia va folosi ''toate mijloacele'' pentru a se proteja, făcând aluzie la armele nucleare...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă "retorica nucleară periculoasă" a lui Putin

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă astăzi "retorica nucleară periculoasă" a preşedintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat regătit să folosească împotriva Occidentului "toate mijloacele" din arsenalul pe care-l are, relatează AFP, potrivit News.ro.

"Este vorba despre o retorică nucleară periculoasă", a denunţat secretarul general al NATO în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

"Acest lucru nu este nou, el l-a făcut deja în mai multe rânduri", a denunţat ens Stoltenberg.

"Noi vom rămâne calmi şi vom continua să susţinem Ucraina", a subliniat el.

Jens Stoltenberg a salutat totodată susţinerea fără precedent a Ucrainei de către statele membre ale Alianţăei Nod-Atlantice.

---

Actualizare Klaus Iohannis: "România condamnă cu fermitate anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei"

"România condamnă cu fermitate anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei în ceea ce priveşte continuarea escaladării războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România reiterează apelul către Rusia de a înceta imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi de a-şi retrage complet toate forţele armate", a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

---

Actualizare Ruşii se năpustesc asupra biletelor de avion pentru a pleca din Rusia, după ce Putin anunţă mobilizarea

Anunţul lui Vladimir Putin de mobilizare cu scopul întăririi trupelor ruse în Ucraina i-a făcut pe ruşi să se năpustească asupra site-urilor companiilor aeriene, pentru a pleca din Rusia cât mai repede, relatează AFP, potrivit News.ro.

Această mobilizare parţială vizează într-o primă etapă 300.000 de rezervişti, însă, potrivit Ministerului rus al Apărării, în total 25 de milioane de ruşi pot fi mobilizaţi în cadrul armatei şi trimişi în estul şi în sudul Ucrainei...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Uniunea Europeană: "Mobilizarea rezerviştilor şi referendumurile de anexare arată deznădejdea lui Putin"

Mobilizarea parţială a rezerviştilor ruşi demonstrează voinţa preşedintelui rus Vladimir Putin de a continua "escaladarea" Războiului rus din Ucraina şi este "un nou semn al deznădejdii sale", declară un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP, potrivit News.ro.

"Anunţul mobilizări parţiale a rezerviştilor şi confirmarea referendumurilor (de anexare a patru regiuni ocupate de ruşi în Ucraina) sunt un semnal clar adresat comunităţii internaţionale în timpul săptămânii Adunării Genmerale a ONU al voinţei sale de a-şi continua războiul distrugător care are consecine negative în întreaga lume", denunţă Peter Stano.

---

Actualizare Guvernul rus va anunţa în curând categoriile scutite de la mobilizare

Guvernul rus va anunţa "foarte curând" care categorii de cetăţeni vor fi scutite de la mobilizarea rezerviştilor cu experienţă militară pentru a lupta în războiul din Ucraina, a informat astăzi Kremlinul, potrivit Reuters, notează Agerpres.

În conferinţa sa de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze posibilitatea închiderii frontierelor pentru a împiedica cetăţenii să se sustragă apelului după informaţii despre o creştere a vânzării de bilete doar dus în afara Rusiei.

La întrebarea dacă Rusia îşi va închide frontierele celor care sunt vizaţi de mobilizare, Peskov a declarat: "Nu pot să răspund la această întrebare... Există dispoziţii în acest sens în legislaţia în vigoare".

El a mai spus că guvernul rus va decide în scurt timp care cetăţeni vor fi autorizaţi să amâne răspunsul la convocare.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, declarase anterior că Rusia va mobiliza circa 300.000 de noi soldaţi pentru conflictul în Ucraina. El a declarat că numai cei care au servit deja în forţele armate vor fi eligibili pentru a fi convocaţi, în timp ce studenţii vor fi excluşi.

Kremlinul a declarat în mai multe rânduri că nu va trimite recruţi - tineri care execută un stagiu obligatoriu de 12 luni în forţele armate - în Ucraina.

În conferinţa sa de presă, Peskov s-a eschivat să răspundă întrebărilor unor jurnalişti despre conţinutul celui de-al şaptelea punct din decretul prezidenţial privind mobilizarea parţială, care nu putea fi citit, limitându-se să afirme că este "secret de serviciu", potrivit Lenta.ru.

Potrivit lui Peskov, conţinutul celui de-al şaptelea punct este secret, fiind destinat exclusiv utilizării oficiale, dar adăugând totuşi că acesta se referă la numărul de cetăţeni care ar urma să fie mobilizaţi (efectiv).

"Ceea ce vă pot spune este că aşa cum a declarat Serghei Kujughetovici (Şoigu) în interviul său este vorba de 300.000 de oameni", a spus el.

Decretul publicat pe site-ul preşedinţiei ruse conţine nouă puncte.

Conform decretului, mobilizarea parţială nu îi va afecta pe cei care efectuează în prezent stagiul militar obligatoriu şi pe studenţi.

---

Actualizare Nicolae Ciucă: "Am luat act cu îngrijorare de declaraţiile preşedintelui Putin"

Premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi că a luat act cu îngrijorare de declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin - privind mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi organizarea unor aşa-zise referendumuri în regiunile ucrainene Donbas, Herson şi Zaporojie - şi a subliniat că România îşi va păstra atitudinea echilibrată şi va continua să analizeze cu calm alături de aliaţii din NATO evoluţia situaţiei din Ucraina...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Ameninţările lui Putin fac dolarul, o valoare de refugiu, să crească la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

Dolarul creştea astăzi la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani faţă de un coş de alte devize mari, după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a mobilizat rezerviştii pentru a lupta în Ucraina şi s-a declarat pregătit să folosească "toate mijloacele" pentru a se apăra, relatează AFP, potrivit News.ro.

În afară de statutul de valoare de refugiu, bancnota verde profită, pe de altă parte, de pe urma unor pariuri pe politica monetară strictă dinaintea unei decizii a Rezervei federale amerciane (Fed), aşteptată miercuri - Dollar Index -, în care este comparat cu devize ca yenul, euro sau lira sterlină, şi acrescut la 110,87 puncte - un record din 2002.

"Nu blufez", a subliniat Putin, cu o mină gravă, acuzând ţările din Occident de faptul că vor "să distrugă" Rusia, de faptul că au recurs la "şantajul nuclear" împotriva ei şi anunţând, astfel, că este pregătit să folosească arma nucleară.

"Îngrijorările cu privire la o eventuală intensificare a Războiului din Ucraina, prin mobilizarea a sute de mii de rezervişti ruşi, trimite investitorii către valori de refugiu", rezumă o analistă la Hargreaves Lansdown, Susannah Streeter.

În privinţa devizelor, dolarul a crescut către ora 9.00 GMT (12.00, ora României) cu 0,69% la 0,9903 dolari un euro şi cu 0,42% la 1,1334 solari lira sterlină, iar yenul a rămas stabil, la 143,76 yeni dolarul.

Aurul s-a apreciat cu 0,38%, la 1.671,20 de dolari uncia.

Privirile cambiştilor urmează să se întoarcă spre o reuniune a Fed, a cărei decizie urmează să fie publicată după încheierea tranzacţiilor în Euroopa.

Institutul monetar american este angajat într-o luptă aprigă împotriva inflaţiei şi nu dă nici cel mai mic semn de încetinire a creşterii dobânzilor.

"Dobânzile urmează să crească la cel mai înalt nivel din 2008", comentează un analist de la Exinity Group, Han Tan.

În afară de reuniunea de miercuri, "dacă Fed face valurti de creştere a dobânzilor şi mai mult în viitor, probabil că va avea loc o nouă vânzare masivă de active cu risc", avertizează analistul.

Între devizele care se află în dificultate, lira sterlină a atins cel mai mic nivel din 1985, de 1,1305 dolari, afectată de perspectivele lugubre ale economiei britanice.

Banca Angliei (BoE) urmează să-şi publice joi decizia privind politica monetară şi să continue să-şi crească dobânzile, ciu scopul de a contracara inflaţia.

Noul premier Liz Truss a promis, la ultima reuniune a BoE, în august, măsuri de susţinere a gospodăriilor şi întreprinderilor împotriva gravei crize a scumpirii costului traiului..

"Asta probabil că va scădea presiunile inflaţioniste pe termen scurt, dar ar putea, din contră, să le crească pe termen mediu", avertizează un analist de la Ebury, Matthew Ryan, care marchează pe o acţiune în forţă a BoE joi.

---

Actualizare ALEKSEI NAVALNÎI: "Mobilizarea lui Putin în Rusia va conduce la o enormă tragedie şi la mulţi morţi"

Mobilizarea parţială anunţată de către preşedintele rus Vladimir Putin va conduce la "o enormă tragedie", denunţă astăzi opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnăi, relatează AFP, conform News.ro.

"Toate astea vor conduce la o enormă tragedie şi la o enormă cantitate de morţi", denunţă principalul critic al Kremlinului, în cursul unei audieri la unul dintre numeroasele sale procese, potrivit unei înregistrări video difuzate de presa rusă.

---

Actualizare Reacţii după anunţurile lui Putin cu privire la războiul din Ucraina

China şi Occidentul reacţionează astăzi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat într-un discurs, între altele, o mobilizare parţială în Războiul rus din Ucraina şi a acuzat Occidentul de un "şantaj nuclear"Citeşte mai mult...

---

Actualizare VLADIMIR PUTIN: "Rusia pregătită să utilizeze toate mijloacele pentru a se proteja"

Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra" Citeşte mai mult...

---

Actualizare Ministrul rus al Apărării spune că vor fi chemaţi 300.000 de rezervişti

Ministrul rus al Apărării spune că vor fi chemaţi 300.000 de rezervişti, ca urmare a anunţului preşedintelui rus Vladimir Putin de mobilizare militară parţială în contextul războiului din Ucraina, notează News.ro.

Serghei Şoigu ministrul rus al Apărării, a confirmat, într-un interviu înregistrat difuzat la televiziune, că mobilizarea parţială îi va implica pe cei care au experienţă militară, scrie BBC.

Aproximativ 300.000 de astfel de persoane vor fi chemate.

---

Preşedintele rus Vladimir Putin tocmai a anunţat mobilizarea parţială în Rusia, potrivit BBC, conform News.ro.

El spune că Occidentul a arătat că scopul său este distrugerea Rusiei şi că a încercat să transforme poporul Ucrainei în carne de tun.

"Scopul nostru este să eliberăm Donbasul", a spus el.

Opinia Cititorului ( 61 )

  1. Pana la ultimul mujic..."winter is coming":-)

    1. Trolache, nu mai e vremea de caterincă.

      Să nu pună mujicii mâna pe tine și să te îmbrace de iarnă cu suba rusească și cu căciulă de-a lor cu urechi :))

      Sunt vai de capul lor, nu se compara cu nato si ue.

      Pentru ce caciuli cu urechi daca sportul national e taierea urechilor?

      Incet dar sigur teroristul putin pregateste inceperea celui de al treilea razboi mondial. Rusii,in istoria lor nu au mai inapoiat niciodata teritoriile pe care le-au cucerit de buna voie.Odata cu razboiul inceput in ucraina pentru a recupera asazisele teritorii rusesti din ucraina locuite in cea mai mare parte de rusi,statele membre ale nato nu au stat deoparte si au ajutat si ajuta cu armament modern,cu instructori si cu informatii ucraina care pana acum au facut fata invadatorilor.Insa incepand de azi prin mobilizarea celor 300 de mii de rezervisti rusi,razboiul incepe cu adevarat. Odata cu marirea fortei militare de catre rusi,ucraina nu v-a rezista in fata rusilor si astfel tarile nato,vor trebui sa inzestreze armata ucrainiana cu si mai mult si performant armament si cu o sustinere logistica a ucrainei si mai consistenta,iar daca asa cum au anuntat rusii,vor folosi arme si mai sofisticate si puternice,adica arme nucleare tactice,razboiul nu va mai fi doar intre rusia si ucraina ci intre rusia si nato.In tot acest conflict,una dintre tarile care vor avea mult de suferit o sa fie ROMANIA,care pentru rusi este una dintre cele mai mari porti de aprovizionare cu armament nato al ucrainei. Asa ca previzionez ca nu o sa fie departe ziua,in care teroristul de la moscova va ataca cu rachete romania,iar sute de mii de romani vor muri nevinovati.Prevad ca acest scenariu,este foarte aproape.!

      Cum se bucură proștii de război. Sper totuși că ai sub 16 ani și că nu înțelegi ce înseamnă războiul, luptător al tastelor. Sau poate vreun propagandist fericit să-i trimită la moarte pe alții de la confortul propriei tastaturi.

      Corect.

      Ce treaba are NATO cu Ucraina? SUA, UE si UK poate sa intervina.

      Operatiunea speciala s-a transformat in mobilizare partiala, apoi se va transforma in mobilizare generala se va declara razboi Ucrainei si apoi va veni nucleara. In Ucriana tot vestul si SUA trimit mercenari. Pana la urma are dreptate Papa cand spune ca al treilea razboi mondial a inceput deja. Si asa este. Cum SUA, UE, UK sunt implicate in Ucraina, cu arme si mercenari ramane doar o chestiune de timp pana vor incepe fatis lupta. Bosorogii planetei joaca destinele tinerilor.

      Comentariu lucid, ai dat deoparte fumul propagandei americane.

      "Bosorogii planetei joaca destinele tinerilor" - e creatie proprie sau te'ai inspirat din cartile lui Erich Maria Remarque si Kurt Vonnegut? :) 

      Mai incet cu bosorogii ca nici Putin nu e la prima tinerete si va trag sefii de urechi.

      Stai linistit. Pana cand cei 300000 de mii de cetateni vor fi racolati, instruiti (si inarmati? oare cu ce, cu AKM si veste din cofraje de oua),razboiul se va fi incheia, iar Putin va ramane doar o pata neagra in istoria universala, alaturi de Stalin si Hitler.

      Chiar daca racoleaza oamenii, sub o forma sau alta, pentru a-i inrola, acestia vor fi neinstruiti si neinarmati corespunzator. Vor fi ca oile trimise la sacrificiu. Mobilizarea asta nu schimba cu nimic situatia pe front, dar va genera tensiuni sociale in Rusia si va grabi inlaturarea lui Putin. Se apropie noua "Revolutie din octombrie", care ii va elibera pe rusi (si nu numai pe ei).

      Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, refuză să se înroleze pentru a lupta în războiul pornit de Rusia în Ucraina, deși se încadrează în limita de vârstă. „Eu sunt Domnul Peskov, voi rezolva problema la un alt nivel”, a spus acesta, în direct, la un canal TV rus. Nikolai Peskov a fost sunat, în direct, de către un prezentator care s-a dat drept reprezentant al comisariatului pentru a-i aduce la cunoștință că trebuie să se prezinte la sediu. Când a aflat despre ce este vorba, tânărul în vțrstă de 32 de ani a devenit nervos și a spus că nu are de gând să meargă la comisariat pentru că el este „Domnul Peskov”. Prezentator: Alo, de la comisariatul militar vă sun, puteți vorbi? Nikolai: Da, pot. Prezentator: Bună ziua, haideți să nu închidem telefonul, așa cum ați făcut ultima dată. Nikolai: De ce mă sunați și mă lăsați să aștept? Prezentator: Pentru că, domnule Nikolai, eu pot vorbi așa cu dumneavoastră. Vă sun pentru că astăzi v-a fost trimisă o citație la care încă nu ați răspuns. Acolo era indicat un număr la care ar fi trebuit să sunați și mâine, la 10 dimineața, să vă prezentați la comisariatul militar. În primul rând, de ce nu ați sunat și, doi, aveți de gând să veniți la comisariat? Nikolai: La 10 eu, bineînțeles, nu voi veni nicăieri. Trebuie să înțelegeți, când conștientizați că eu sunt „domnul Peskov”, cât de nu neapărat corect este ca eu să mă aflu acolo. Mai pe scurt, eu voi rezolva această problemă la alt nivel! Prezentator: Interesantă amenințare, la ce nivel vă referiți? Nikolai: Nu este o amenințare, eu doar trebuie să înțeleg ce se întâmplă și ce drepturi am. Prezentator: Se întâmplă o mobilizare, Nikolai, sper că urmăriți știrile și eu nu înțeleg de ce amenințați, eu doar v-am văzut numele pe listă și trebuia să vă sun. Nikolai: De ce ameninț, eu nu ameninț. Eu sunt pe aceeași parte cu voi, doar trebuie să înțeleg ce am de făcut. Prezentator: Iertați un militar, doar vreau să concretizez, pot bifa aici că ești de acord să mergi voluntar pe front. Nikolai: Nu trebuie să-mi bifați așa ceva! Prezentatorii unui program de opoziție încearcă să contacteze copiii oficialilor de la Moscova pentru a demonstra că aceștia sunt privilegiați și carne de tun vor ajunge doar rușii care nu sunt unși de puterea de la Kremlin. De altfel, încă de la începutul războiului, presa de opoziție din Rusia a scris de mai multe ori că înalții demnitari și-au scos copiii în afara granițelor Rusiei.

      Au pus internet in rezervele spitalelor de psihiatrie din Romania???

      Ai dreptate.

    Așa zicea si Hitler cu germanii din Cehoslovacia, Austria, Polonia.

    Rusia agresează primitiv si zice ca apara pacea. 

    Nu au ce cauta in Europa.

    Sa plătească. 

    1. Rusia nu ii va abandona pe cei 8 milioane de rusi care traiesc in ucraina .

      Din pacate romania a abandonat pe cei 500.000 de romani sau moldoveni care traiesc in ucraina . 

      Compara drepturile minoritatilor din romania cu drepturile minoritatilor din ucraina .  

      minoritatile in ucraina au acces la educatie in limba materna doar pina in clasa a patra  

      minoritatile in romania au acces la educatie in limba materna chiar si la nivel de universitate  

      in primariile din ucraina nu poti vorbi decit ucrainiana  

      compara cu romania  

      ucraina incearca eliminarea cu forta a minoritatilor : rusa , romana si maghiara  

      rusia si ungaria se opun  

      romania sta in genunchi si tradeaza minoritatea romana din ucraina 

      de ce romania nu apara drepturile minoritatii romane din ucraina ?  

      de ce europa a impus romaniei sa acorde drepturi minoritatilor dar NU a impus ucrainei sa acorde aceleasi drepturi minoritatilor din ucraina ?  

      Cind SUA si europa au smuls kosovo din serbia a fost ok ? 

      daca a fost ok cind au smuls kosovo de la serbia atunci nu este ok ca si rusia sa rupa donbassul de ucraina ?

      Reamintesc ca trei tari europene nu recunosc kosovo : spania , grecia si surpriza -- romania  

      Rusii din Ucraina sunt anti Putin.

      Corect...

      Rusii din Ukraina sunt anti Zelenscki..

      De aia au votat in 2019 cu Zelenski? Aia l-a enervat pe Putin, cand a vazut ca nu mai exista posibilitatea unei secesiuni facute de localnici. Pana la alegerile din 2019 spera ca o sa se rascoale aia singuri.

      a votat cu zelenski ca a promis oprirea bombardamentelor din Dombas și Lungansk și recunoastera inependentei separatistilor,

      Și românii au votat cu Iohannis. De două ori. Cu scoruri masive. Ce zici de asta?

      Rusia nu ii abandoneaza, ci ii inroleaza si ii trimite pe front, la moarte.

      Mare grija are Rusia de ei! Ii salveaza complet sii ii scapa de toate grijile! 

      Ce fac rusii in Ucraina nu are justificare.  

      Unde e mizeria mai mare, in nationalismul ucrainean care nu a facut victime, sau in razboiul primitiv si grotesc al lui Putin? 

      Nu poti sa calci cu tancul pe cineva doar pentru ca nu vrea sa iti vorbeasca limba, decat daca esti nebun de legat!

      Si rusii din Rusia sunt anti Putin.

      Ca alternativa era proasta? Ca si alternativa la Zelenski.

      Alternativa, așa cum era ea, vai de capul ei, era mult peste sluga ordinară și ranchiunoasă de la Cotroceni. Pe logica unor comentatori Zelensky și Iohannis sunt competenți și urmăresc interesele propriilor popoare pentru că au fost votați.

    Rusia nu ii va abandona pe cei 8 milioane de rusi care traiesc in ucraina .

    Din pacate romania a abandonat pe cei 500.000 de romani sau moldoveni care traiesc in ucraina .  

    Compara drepturile minoritatilor din romania cu drepturile minoritatilor din ucraina .  

    minoritatile in ucraina au acces la educatie in limba materna doar pina in clasa a patra  

    minoritatile in romania au acces la educatie in limba materna chiar si la nivel de universitate  

    in primariile din ucraina nu poti vorbi decit ucrainiana  

    compara cu romania  

    ucraina incearca eliminarea cu forta a minoritatilor : rusa , romana si maghiara  

    rusia si ungaria se opun  

    romania sta in genunchi si tradeaza minoritatea romana din ucraina  

    de ce romania nu apara drepturile minoritatii romane din ucraina ?  

    de ce europa a impus romaniei sa acorde drepturi minoritatilor dar NU a impus ucrainei sa acorde aceleasi drepturi minoritatilor din ucraina ?  

    Cind SUA si europa au smuls kosovo din serbia a fost ok ?  

    daca a fost ok cind au smuls kosovo de la serbia atunci nu este ok ca si rusia sa rupa donbassul de ucraina ? 

    Reamintesc ca trei tari europene nu recunosc kosovo : spania , grecia si surpriza -- romania  

    1. Rusia vrea sa anexeze Donbass-ul, SUA a dat independenta Kosovo. Nu e acelasi lucru.

      Iar romanii din Ucraina au drepturi, nu mai abera. De rusi ce sa mai zic, se vorbea in rusa la toate nivelurile in institutiile din estul Ucrainei, nu mai pune botul la propaganda ruseasca. In plus, Romania era candidata la UE, de aia trebuia sa indeplineasca conditii. Ucraina nu a fost candidata la UE.  

      Mai bine compara cu drepturile minoritatilor din Rusia, din afara republicilor autonome. Ca tatari, baschiri, mordvini, ceceni, finlandezi, germani, ucraineni traiesc si in afara republicilor, in comunitati in care sunt majoritari sau minoritate semnificativa si nu au nici un drept legat de apartenenta la minoritatea respectiva. Iar acum rusii nu dau nici un drept vorbitorilor de ucraineana din teritoriile ocupate.

      Oricum, astea nu sunt motiv de razboi. Sa nu uitam ca in Kosovo era razboi si genocid cand a intervenit NATO. In Ucraina, in Donbass, interventia Rusiei (in 2014 si acum) a initiat razboiul. In Donbass nu a fost nici un fel de represiune prelungita armata asupra localnicilor, cum ai facut sarbii in Kosovo. La cateva zile dupa Maidan, au preluat puterea si au alungat conducerea ucraineana, cu arme si oameni din Rusia. In Kosovo NATO a intervenit tarziu , dupa mii de morti si sute de mii de refigiati. Rusia a intrrvenit cica preventiv, dar ia sa fi asteptat sa fi vazut daca se intamola ca in Kosovo. Daca asa ar fi fost, lumea ar fi dat dreptate Rusiei. 

      A mai existat revolutia din 2004 in Ucraina si Donbass-ul nu a fost persecutat ca Kosovo, iar apoi oamenii l-au ales pe Ianukovici si pro europenii ai recunoscut rezultatul. Asa ar fi fost si dupa 2014. Putin a invadat pt ca a vazut ca in 2019 pana si estul Ucrainei l-a votat pe Zelenski, pierzand astfel posibilitatea unui separatism pro Rusia pe bune. A pierdut sustinerea majoritatii rusofonilor si a intrat sa-i ia cu forta. Pe ei si resursele naturale din zona.

      Iar acum ii convine ca o mare parte din populatia Donbass, sudul Zaporojie si Herson s-a refigiat in restul Ucrainei si in Vest. Practic a curatat regiunile astea de majoritatea pro Ucrainenilor. Nu-l intereseaza ca o sa aiba o populatie mult mai mica, il intereseaza resursele de hidrocarburi din bazinul Donbass , Marea Neagra, Marea Azov, accesul la apa din Nipru...si ca ar avea o zona tampon fata de Ucraina. Chiar daca in regiunile Cernihiv , Sumi si Harkiv granita este cu Rusia propriuzisa, tot e un progres.

      Atât de multe drepturi au avut minoritatile ruse din Dombas încât din 2014 pana acum au locuit mai mult prin subsoluri fără apa și mâncare dar cu tot mai multe bombe de la naziștii azoviti,uitați-vă la filmul Dombas sa vedeti ce respectați erau separatistii rusi din ucraina,sa vedeți ce mult îi aprecia fostul președinte spunandu le sobolani fără drept de pensii și scoli pentru copiii rusi,

      Pai da, dupa ce au inceput razboiul , impreuna cu Rusia. Pana atunci erau vai, asa persecutati...de cine? Ca s-au separat la o luna dupa Maidan.

    Europa sa nu faca ca la Versailles, cum a facut cu Germania mare atentie!!

    1. Stai sa-i infrangem intai :)

      Sa'i infrangem? Tastezi de pe front?

      Esti zambaret, dar razboiul nu e cum pare a fi in filmele americane. 

      Mai ales rusii stiu asta

      Daca e dupa Putin , si de unde tastezi tu o sa fie front. Ala te ameninta cu bomba nucleara si tu ii tii partea? Crezi ca-l intereseaza? Esti doar un cetatean european, deci un dusman.

      Eu ii tin partea lui Putin? Dupa nivelul tau intelectual, Mihail Sebastian ii tinea partea lui Stalin?

      Probabil si Zelenski i-ar fi tinut partea lui Stalin, ca e evreu. Dar aici e vorba de subjugarea Ucrainei de catre Putin.

      Aici e vorba ca americanii infiltrandu'se in Ucraina au ajuns fara efort acolo unde Napoleon si Hitler ajunsesera dupa un efort de razboi masiv.

    Mobilizare parţială pentru război în afara graniţelor Rusiei?

    Mobilizaţii pot fi obligaţi să semneze de înrolare pentru război pe teritoriul Ucrainei?

    Iată că Putin şi Rusia nu doresc pace! 

    1. Pai vor fi in Rusia, dupa anexare. Inca din decembrie anul trecut eram sigur ca o sa se multumeasca cu Donbass, sudul Zaporojie si Herson. Cred ca sunt dispusi sa renunte si la Enerhodar, cu centrala nucleara, oricum lucrurile sunt neclare acolo.

    Daca le spui ca nu iti place ca natie zic ca sunt discriminati. Daca le spui ca vrei sa fie pace zic ca ailalti nu o vor, cu toate ca ei au atacat.

    Putin are o problema si asta se vede. Vrea sa sperie lumea cu arme atomice. sper sa nu ajungem acolo, dar asta nu Inseamna ca putem accepta santajul.

    Si Inca un cuvant pentru sustinatorii locali - imi faceti greata! Cum puteti sa sustineti un asemenea cimpanzeu, indiferent ce au facut altii. Daca altii au gresit si putem lasa toti descreeratii sa santajeze.  

    1. Ia cu lămâie. Nu știu câți îl susțin pe Putin. Am impresia că pe majoritate o doar fix undeva de Rusia și Ucraina. Doar că în percepția ta degenerată, oricine nu-l laudă pe actorașul expirat și pe boșorogul senil este automat un mare susținător al lui Putin.

      Mergi frățioare și ia-te cu toți rușii dacă ești așa de zmenu și lasă-ne pe restul să ne trăim viața. Eu unul cel puțin n-am chef de război pe teritoriul țării mele.  

      P.S. Rușii sunt discriminați. Invectivele rasiste la adresa lor au devenit acceptabile. Vezi mesajul 1 pentru un exemplu. 

      P.P.S. Americanii și supușii nu vor pace. Dacă doreau nu trimiteau arme actorașului până li se epuizau rezervele.

      De ce sa tii cu Ucraina care a primit de la rusi teritorii furate de la altii, inclusiv de la noi. Cum da propaganda din SUA si occidentala ordin cum incep bocitoarele sa se vaite. De ce sa tii cu Rusia ca stim ce ne-au facut. I-au facut occidentalii sa se bata intre ei. Nu cu mult timp im urma erau ca fratii. O fi bine o fi rau o sa vedem.

      Un slipitor exemplu de logica, lasa-i sa moara ca sa imi fie bine mie! Ce conteaza cine a inceput razboiul, noi combatem nu-i asa? Ca unii discrimineaza, nu stiu, dar una este discriminarea si alta exterminarea.

      Cum am spus. Greata!!! 

      Greața provine din incapacitatea acută de a înțelege realitatea. Ți-am zis să iei cu lămâie, dar s-ar putea să fie nevoie și de ceva medicamente.

      Nu-i extermină nimeni pe ucraineni. Știi ce înseamnă cuvântul ăla? Dacă se dorea asta, cu totul altfel arăta războiul. Să pretinzi o așa enormitate și să ai pretenția să mai fii luat în serios denotă un deficit mare intelectual combinat cu adăparea constantă din propagandă ineptă. Ești din ăia care iau lumină de la Hotnews? 

      Sau poate faci pur și simplu propagandă și încerci să induci în eroare folosind diverse hiperbole. La fel de indignat ai fost și când a fost invadat Irakul? Suspectez că nu. 

      Toate tarile sunt formate din teritorii furate de la altii. Nu e un motiv de razboi, mai ales cand ai acceptat hotia in scris.

    Foarte slab 300 000,

    Zelenski a mobilizat 1 000 000,

    deci e floare la ureche ptr UE si USA  

    1. dacă din 300.000 au măcar 1/10 bine pregătiți militar , situația pe front devine și mai complicata...

      sunt carne de tun, cu 300000 de rezervisti din care 30000 cat de cat pregatiti militar doar isi prelungesc agonia, lectia Afganistan a fost uitata dar se va repeta

      De ce nu s-ar rascula toti rezervistii? Pana acum oamenii s-au bagat voluntar. Acum vor intoarce armele.

    Se ingroasa "gluma".

    Daca vom avea sansa (improbabila) de a nu plati cu pielea, cu siguranta vom plati cu hiperinflatia care va genera in ordine urmatoarele: falimente, somaj, saracie, foamete. 

    1. Nu, Rusia nu inseamna mare branza pentru noi. Si din ce in ce mai putin. E un semn de mare slabiciune mobilizarea asta si faptul ca s-au resemnat cu cat au cucerit plus speranta de a cuceri maxim restul regiunii Donetk.

      Eu zic ca va sfarsi ca Nicolae al II-lea. Rezervistii se vor preda la prima ocazie, macar toti cei care sunt anti Putin. Si cum rezervistii nu includ pensionari, probabil marea majoritate a rezervistilor sunt anti Putin. 

      "E un semn mare de slabiciune"? - nu'mi spui nimic nou, asta a declarat si ambasadoarea americana in Ucraina in urma cu cateva ore.

      Scenariul pe care il expui este cel pe care mizeaza americanii. Ramane de vazut daca se va indeplini. 

    Radio Romania Actualitati a discutat cu un reporter corespondent la Moscova care cunoaste limba si va poate explica totul. Navalnii mananca prostii ca de obicei.

    Ce a zis reporterul.... mobilizarea se va face doar pentru anumite specialitati, pentru oameni care au fost in armata in trecut si sunt pregatiti. Li se va face un contract de munca pe post de soldati profesionisti. Deci toata gargara ca rusii aduc coafeze si frizeri sa lupte pe front este propaganda mincinoasa. 

    Rusii aduc soldati adevarati din rezerve. Nu contabili si avocati ca ucrainienii sau natoistii. 

     

    De ce? Este simplu. Ucrainienii si-au dezvaluit toate cartile in recenta contra-ofensiva. In Herson au ratat complet cu pierderi uriase. Iar in Harkov, au alergat dupa rusii care s-au retras in spatele unui rau si au suferit de asemenea pierderi foarte mari. In minus pentru ucrainieni, ei au folosit in principal armament si vehicule donate de tari NATO in aceasta ofensiva ceea ce arata ca Ucraina nu mai are armament propriu in rezerva. Acum este momentul pentru o lovitura decisiva care va aduce pacea dar si multe pierderi umane si teritoriale pentru Ucraina. 

    Fiti atenti la panica propagandistica a NATO si a vestului. Vor inventa tot felul de minciuni. Sunt foarte speriati pentru ca ei stiu in ce situatie vulnerabila este acum Ucraina. 

    1. Da, sigur, soldati adevarati...ca aia nu au joburile si familiile lor de langa care vrea sa-i ia securistu de Putin.

      Rusii aduc soldati adevarati din rezerve.

      Poate din rezervele puscariilor. 

      Poate din rezervele spitalelor de psihiatrie.

      Multi troli rusi pe aceasta pagina. 

    Constat cu tristețe că pentru mulți răfuiala directă dintre Est și Vest care pare că se apropie nu este decât un prilej de pronosticuri.

    Extinderea războiului la cote neștiute încă o Indică ultimele declarații de susținere a Ucrainei venite din partea liderilor occidentali, cu orice preț, chiar și în situația probabilă în care Rusia va anexa Donbasul ulterior referendumurilor anunțate in acest teritoriu cu majoritate rusă. 

    Chiar dacă rușii de acolo ar opta să trăiască în continuare în calitate de cetățeni ucraineni, nu va mai fi posibil. Important este cine numără voturile din urnă:) 

    Câinii războiului total au fost dezlegați se pare. 

    Până acum a fost doar mizilic. Să sperăm că se va purta în continuare direct doar intre cele două țări (foste surori). 

    Pentru ucrainienii și rușii de rând nu va mai avea importanță cine a început totul și de ce. 

    put /call premium spike

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb