Doctrina nucleară a Rusiei este un instrument viu, care poate fi modificat dacă este necesar, a declarat vineri liderul rus Vladimir Putin care a luat cuvântul la o sesiune plenară a Forumului Economic Internaţional de la Sankt-Petersburg (SPIEF), informează news.ro.
"Doctrina (nucleară) este un instrument viu şi urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în lume, în jurul nostru, şi nu excludem posibilitatea de a face unele modificări la această doctrină", a declarat şeful statului rus, citat de TASS.
"Acest lucru este legat şi de testarea armelor nucleare", a menţionat Putin, potrivit Reuters. "Dacă va fi necesar, vom efectua teste. Până în prezent, nu este nevoie nici de acest lucru", a adăugat el.
Doctrina nucleară din 2020 publicată de Rusia stabileşte condiţiile în care un preşedinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenţionale împotriva Rusiei "atunci când însăşi existenţa statului este pusă în pericol".
Putin a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-şi asigura victoria în Ucraina, însă, voalat, el a sugerat că Moscova ar putea viza Europa pentru o lovitură nucleară, dacă va fi cazul.
"Dacă, Doamne fereşte, se va ajunge la nişte lovituri, toată lumea trebuie să realizeze că Rusia are un sistem de avertizare a rachetelor. Şi Statele Unite îl au. Nicăieri altundeva în lume nu există un sistem atât de dezvoltat. Europa nu are un sistem dezvoltat. Sunt mai mult sau mai puţin lipsiţi de apărare în acest sens", a spus liderul de la Kremlin.
Putin a susţinut că Rusia nu a iniţiat niciodată retorica de escaladare nucleară, dar vrea ca Moscova să fie luată mai în serios: "Nu facem zornăit", a avertizat Putin.
"Dar eu încă presupun că nu se va ajunge niciodată la aşa ceva", a adăugat el referitor la o lovitură nucleară.
Întrebat în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg de către moderatorul Serghei Karaganov, un influent analist rus, dacă Rusia ar trebui să ţină un "pistol nuclear la tâmpla" Occidentului din cauza Ucrainei, Putin a spus că nu vede condiţiile pentru a folosi astfel de arme. "Utilizarea este posibilă într-un caz excepţional - în cazul unei ameninţări la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Nu cred că este cazul. Nu există o astfel de necesitate", a declarat Putin.
Dezbaterea publică despre loviturile nucleare pe scena de la cel mai important forum economic al Rusiei a părut a fi o încercare a Kremlinului de a reduce temerile nucleare chiar în momentul în care războiul din Ucraina escaladează spre ceea ce atât diplomaţii ruşi, cât şi cei americani spun că este cea mai periculoasă fază a sa de până acum, comentează Reuters. Rusia şi Statele Unite deţin aproape 90% din armele nucleare din lume.
Anul trecut, Karaganov a propus un atac nuclear limitat asupra unui membru NATO din Europa pentru a forţa Occidentul să se retragă în conflictul privind Ucraina şi a evita astfel al treilea război mondial. Vineri, Karaganov a invocat povestea biblică despre Dumnezeu care a distrus oraşele Sodoma şi Gomora pentru răutatea lor, în timp ce îl presa pe Putin să spună dacă Rusia ar trebui să escaladeze în Ucraina pentru a da "o lecţie" Occidentului. Putin a declarat că s-a rugat ca lumea să nu fie niciodată martoră la o confruntare nucleară, adăugând: "Şi noi nu avem această nevoie. Pentru că forţele noastre armate nu doar că acumulează experienţă, ci îşi sporesc eficienţa".
În plus, el a dat asigurări că Rusia nu va "intra în război cu toată lumea", însă vrea ca Occidentul să caute acele condiţii care să corespundă intereselor Federaţiei Ruse "şi să fie cât mai fiabile posibil".
Rusia va face parte dintr-o lume multipolară armonioasă, crede Putin. El şi-a îndulcit apoi tonul despre Europa, considerând că popoprul rus este purtătorul culturii ei. "Şi este firesc pentru noi ca într-o mare măsură să ne bazăm pe principiile europene, pe cultura europeană, deoarece purtătorul ei este, fără îndoială, poporul rus. Dar nu cu mai puţin respect vom trata şi cultura şi tradiţiile altor popoare din Federaţia Rusă, în această unitate stă puterea noastră", a afirmat Putin.
Totodată, el a vorbit despre Ucraina, sugerând, după ce Kievul a început să primească din nou armament occidental, dar şi permisiunea de a lovi teritoriul rus, că şi-ar dori accelerarea ofensivei ruse, pe care o vede posibilă, dar care, spune Putin, trebuie să ţină cont şi de pierderi..
"Înţelegându-mi responsabilitatea, continui să procedez în funcţie de ceea ce sugerează Statul Major General şi Ministerul Apărării. Viteza este importantă, dar şi mai importantă este grija pentru viaţa şi sănătatea băieţilor noştri care luptă pe front", a declarat Putin.
Trupele ruseşti avansează de-a lungul liniei frontului din Ucraina, a declarat Putin, adăugând că trupele sale au cucerit 880 km pătraţi de teritoriu de la începutul anului, inclusiv 47 de sate şi oraşe.
Putin a mai spus că Rusia şi-a crescut producţia de muniţie de peste 20 de ori şi că depăşeşte Ucraina şi Occidentul într-o serie întreagă de măsuri.
Toate conflictele armate se încheie cu acorduri de pace "fie pe baza unei înfrângeri militare, fie pe baza unei victorii. Noi, bineînţeles, ne străduim şi vom obţine victoria", a punctat el.
În ceea ce priveşte negocierile de pace, Putin consideră că puterea din Ucraina este acum uzurpată şi şi-a pierdut legitimitatea şi de aceea, el spune că Rusia este pregătită "să găsească" pe cineva cu care să negocieze. "Doar, repet, în termenii pe care i-am convenit atunci când am început aceste negocieri la Minsk şi apoi la Istanbul, şi nu pe baza unor idei fanteziste", a ţinut să sublinieze Putin, respingând ideea unei retrageri a trupelor, aşa cum vrea preşedintele Volodimir Zelenski.
Pe de altă parte, Putin a recunoscut că structura exporturilor ruseşti se schimbă, iar energia nu mai este un atu al Rusiei, din cauza sancţiunilor impuse după invazia din Ucraina. "Vom sprijini în mod activ exporturile non-energetice şi non-resurse, iar până în 2030 volumul acestora ar trebui să crească cu cel puţin două treimi faţă de 2023", a spus el. Rusia, în ciuda sancţiunilor nelegitime ale Occidentului, rămâne un actor-cheie în comerţul mondial, "dezvoltând în mod activ logistica şi geografia cooperării", a declarat Putin. Centrul mondial de dezvoltare se deplasează în Asia, "şi, desigur, trebuie să fim mai aproape de aceste centre de dezvoltare", a menţionat liderul de la Kremlin.
Rusia se va "dezvolta în Arctica", unde sunt concentrate principalele resurse minerale, a mai anunţat Putin. "Acestea sunt încă dificil şi costisitor de dezvoltat, dar, cu toate acestea, este o perspectivă foarte bună", a recunoscut liderul de la Kremlin.
Rusia răspunde la schimbările structurale globale prin crearea condiţiilor necesare pentru o dezvoltare internă dinamică, a mai declarat Vladimir Putin. Discursul său, care a durat o oră, a fost unul dintre cele mai ample trei discursuri ale liderului de la Kremlin rostite de-a lungul anilor la SPIEF, menţionează TASS. Liderul rus a mai vorbit despre asigurarea creşterii economice, despre susţinerea sectorului IT, asigurarea pensiilor şi creşterea veniturilor gospodăriilor.
În timpul discuţiei care a urmat în cadrul sesiunii plenare şi care a durat mai mult de 3 ore şi jumătate, Putin a răspuns la întrebările participanţilor, inclusiv cu privire la ritmul "operaţiunii militare speciale" din Ucraina, termenii unui eventual acord de pace cu Kievul, precum şi ceea ce el a numit "comportamentul iraţional al SUA şi al Europei".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2024, 12:19)
Un dictator poate face orice cu constitutia. cum a facut Lukasenko, a schimbat constitutia sa fie tot el presedinte pe viata.
cat despre rusi, un fel de corcitura intre om si porc, adica, orc. cu unele exceptii, ca mai sunt si Oameni printre rusi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.06.2024, 14:11)
Din perspectiva propagandiștilor sovietici mononeuronați, un nou apel la democrație și libertate din partea lui Putler. :