Putin anunţă că Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate Africii

S.B.
Internaţional / 24 iulie 2023

Putin anunţă că Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate Africii

Preşedintele rus Vladimir Putin garantează luni că Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate Africii, după ce a abandonat Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, considerat crucial în alimentaţia mondială, înaintea unui summit Rusia-Africa, joi, la Sankt Petersburg, informează news.ro.

"Vreau să dau asigurări cu privire la faptul că ţara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene pe o bază comercială şi fără cheltuieli, cu atât mai mult cu cât aşteptăm o recoltă-record anul acesta", scrie Vladimir Putin într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, intitulat "Rusia şi Africa: unirea eforturilor pentru pace, progres şi un viitor prosper".

"În pofida sancţiunilor, Rusia îşi va continua eforturile pentru a asigura distribuţia de cereale, de produse alimentare, de îngrăşăminte şi de alte bunuri către Africa (...). Reţeaua de ambasade ruseşti şi de misiuni comerciale în Africa va fi lărgită", anunţă Vladimir Putin, care urmează să deschidă joi un summit Rusia-Africa în oraşul rus Sankt Petersburg.

Acordul de la Istanbul privind exportul cereaelor la Marea Neagră a fost semnat în iulie 2022 şi a permis redeschiderea exporturilor agricole ucrainene, în pofida ofensivei ruse.

El a fost prelungit de două ori şi a expirat săptămâna trecută, când Putin a refuzat să-l prelungească.

Acordul a permis, în decurs de un an, exportarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene - în principal porumb şi grâu - şi a contribuit la stabilizarea preţurilor alimentare mondiale şi la îndepărtarea riscului unor penurii.

Moscova a refuzat să-l prelungească, plângându-se de livrări de cereale insuficiente către ţări sărace şi de obstrucţionarea exporturilor ruseşti de produse agricole şi îngrăşăminte.

Marţi, Uniunea Africană (UA) şi-a exprimat "regretul" faţă de retragerea Rusiei din acord.

"Îndemn părţile (la acord) să rezolve problemele, pentru a permite reluarea transportului continuu şi securizat al cerealelor şi îngrăşămintelor din Ucraina şi Rusia către regiunile care au nevoie, şi anume în Africa", îndemna pe Twitter preşedintele UA Moussa Faki Mahamat.

Moscova anunţa vineri că înţelege "îngrijorările" ţărilor africane şi promitea să continue să livreze ţărilor nevoiaşe.

Rusia anunţa săptămâna trecută că ea consideră nave care de îndreaptă către Ucraina, la Marea Neagră, ca putând să transporte încărcătură militară. Kievul a făcut acelaşi anunţ.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cerealele din Ucraina oricum erau valorificate la pret mai bun in Europa

    1. Corect, asa este, foarte putine cereale ucrane au ajuns in Africa, in ciuda minciunilor lui Blinken sau Ursulei. Cele mai multe cereale pline de pesticide si fungicide au ajuns pe mesele est-europenilor. Atentie ce mancati. Mai bine cumparati produse de panificatie coapte local, dar aduse congelate din Germania. Le gasiti in marile retele de magazine. Faina din Germania inca mai este curata, netoxica. In cea din Romania nu puteti avea incredere.

      Cat tupeu are putin asta, un criminal isi umfla muschii incontinu fata de tot globul pamantesc!

      Asa este,are tupeu insa isi permite fiindca Ucraina si-a vandut cerealele in Europa in loc sa le vanda in Asia si Africa precum spune.Pe de alta parte,se supara pe tarile est europene ca nu mai importa de la el,desi permit tranzitul.Spune ca mor cei din Africa si Asia fiinca nu importa Polonia, de exemplu cereale de la el.E la fel de tupeist si nesimtit ca si Putin.Daca vindea doar in Africa si Asia,nu mai profita Putin de situatie,cel putin ar fi trebuit sa gaseasca alt pretext .

      Nu poti baga intr-un sac mai mult decat incape in el. Europenii au deja mai multe cereale decat pot consuma.

    Asa nu se mai pot plange occidentalii ca africanii pe care i'au exploatat si macelarit au acum burta goala.

    1. Tot ce a anunțat Putler s-a dovedit minciună patetică.

      Pe africani ii macelareste si ii exploateaza wagnerii lui Putin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb