Putin aruncă în aer Convenţia de la Montreux

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 25 iulie 2023

Sorin Rosca Stanescu

A dezlănţuit în toată legea războiul în Marea Neagră. Abuzează peste limita admisă internaţional de drepturile pe care Convenţia de la Montreux le conferă Rusiei. Ba mai mult, mută războiul şi pe Dunăre. Turcia singură nu mai poate fi, orice ar face, garantul comerţului liber în Marea Neagră. Şi cu atât mai mult Turcia nu poate garanta pacea. Convenţia de la Montreux nu mai valorează nici cât o ceapă degerată.

Federaţia Rusă a încălcat flagrant prevederile dreptului internaţional şi în ceea ce priveşte Marea Neagră. După ce şi-a adjudecat în urma unei agresiuni Peninsula Crimeea, a considerat cu de la sine putere că apele teritoriale care i-ar aparţine după raptul teritorial au o suprafaţă mult mai mare decât permite legislaţia internaţională maritimă. Şi mai mult decât atât. Tot prin violarea dreptului internaţional, Vladimir Putin consideră că orice navă ucraineană care se deplasează prin Marea Neagră ar putea transporta armament, ca atare devine periculoasă, poate fi lovită, scufundată sau, în cel mai bun caz, confiscată. Încă nu s-a extins acest abuz şi asupra navelor sub alte pavilioane. Dar mai e doar un pas.

Convenţia de la Montreux, negociată şi garantată de marile state, a stabilit că două puteri riverane semnificative, Turcia şi Rusia, ar urma să devină garanţii comerţului liber în Marea Neagră. De aceea, sub aspect militar s-a convenit ca cele două state, Turcia şi Rusia, să poată deţine cele mai mari flote militare, în timp ce celorlalte state riverane li s-au impus restricţii din punctul de vedere al numărului de nave militare. Iar celelalte state, neriverane, nu au dreptul să staţioneze decât un timp limitat şi cu forţe militare navale rezonabile în arealul Mării Negre. Atenţie însă: toată această combinaţie, scrisă în Convenţia de la Montreux, a fost făcută exclusiv pentru garantarea comerţului liber în Marea Neagră. În acest moment, nu mai există din această perspectivă niciun fel de garanţii. Federaţia Rusă a aruncat totul în aer. Iar Turcia, de una singură, nu mai poate garanta nici comerţul liber în Marea Neagră şi cu atât mai puţin pacea. Logic, Convenţia de la Montreux a devenit caducă. Ceea ce înseamnă că puterile NATO devin libere de facto şi chiar de iure să staţioneze cu orice capacităţi de luptă în Marea Neagră.

S-a întâmplat din nefericire ceea ce prognozam. Federaţia Rusă a dezlănţuit un veritabil război în Marea Neagră. Pentru început, a pornit la vânătare de nave comerciale ucrainene, pe care este liberă să le considere nave de război. Şi a început şi bombardamentele. Acestea s-au apropiat extrem de periculos de teritoriul României. Reni, localitatea ucraineană care a fost bombardată, se află la doar 10 kilometri de Galaţi. A fost de asemenea bombardat Ismailul. Gurile Dunării şi portul Constanţa sunt luate cu asalt. În primul rând de navele ucrainene, care nu mai ştiu unde să se refugieze pentru a-şi continua cumva comerţul cu cereale, şi apoi vine o presiune militară greu de oprit din partea marinei militare a Federaţiei Ruse. Minele din zona Odesei scapă şi circulă liber în Marea Neagră, punând şi ele în pericol toate ambarcaţiunile comerciale. Din motivele de mai sus, poliţele de asigurare au crescut exponenţial din punct de vedere valoric, astfel încât comerţul internaţional pe Marea Neagră începe să nu mai fie rentabil. Iar Turcia, repet şi insist, nu are singură capacitatea de a garanta restabilirea situaţiei.

Dacă Convenţia de la Montreux a devenit caducă prin poziţia adoptată în mod unilateral de către Vladimir Putin, atunci statele NATO, în frunte cu Statele Unite, fără a face vreun abuz de drept internaţional, pot concluziona că acest important document diplomatic nu mai există şi, ca atare, au posibilitatea şi chiar datoria de a fi prezente masiv militar în Marea Neagră.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Asa ca nu mai pledati dvs pt anularea conventiei de la Montreaux ca sa se militarizeze si delta Dunarii si Dobrogea ide baze cu armamente diverse, inclusiv nuclear. Romania s a delectat cu multe goodies din est, in ultimii 40 de ani : mega teapa de la Krivoi Rog unde s au ingropat echipamente si servicii de un miliard usd, nimic in schim Cand s a discutat Insula Serpilor, s a scufundat o nava numita Rostov pe bratul Chilia. Iata ca acum s a bombardat insula Serpilor , nu putem folosi platforma continentala si Neptun Deep e numai pt discutii si campanie electorala. Daca se mai parcheaza si nave militare straine in gurile Dunarii, adio si turism si navigatie pe Dunare. Sa se lucreze international pentru armistitiu, pt pace, nu pentru militarism si inarmare care saracesc toate statele, iar cel mai mult pe vasalii saraci. Traiasca pacea in Europa!

    Pai statele NATO abia se descurca cu problemele lor interne (vezi de exemplu Franta, dar sint si altele) Iar Statele Unite sa zica chiar mersi daca mai pot asigura o prezenta in Pacific. Asa ca asta cu datoria ar fi bine sa fie lasata pe mai tarziu. Ar fi bine ca Romania sa pastreze o pozitie echilibrata la international si sa nu se arunce orbeste in bratele NATO, doar pentru ca NATO ar avea o fantomatica "datorie".

    1. Rusu nu înțelege decât limbajul pumnului. Orice negociere pentru pace nu va face decât să-i dea răgaz pentru următoarea invazie de peste 10 ani la următoarea recesiune economică. Nici americanii nu-s mai breji și e clar că au interesele lor în zonă.

      Din păcate românii sunt prinși cu pantalonii în vine. Fix la fel ca în ww1. Fix la fel ca în ww2. Nu avem forță militară și nici economia care să ne permită vreun spațiu de manevră. E la modă să se dea vina oe politicieni dar nici poporul nu-i mai breaz.  

      adica aia care au furat pe rupte adica politicienii nu-s vinovati?

      Vinovați întotdeauna sunt politicienii, nu poporul, conducatorii sunt vinovati atunci cant un stat decade..USA nu garantează nimic, sunt un imperiu decadent care nu mai are nimic de oferit popoarelor pe care le ocupa.

    Autorul știe ca o convenție e valabila cât timp se menține echilibrul de forte care a generat-o. Acum acest echilibru nu mai exista, și rusii dar și americanii mai ales, sunt vinovați.

    Articolul lui SRS - o pledoarie pentru transformarea războiului dintre Rusia și Ucraina într-un război între Rusia și NATO via confruntări navale în Marea Neagră - are două slăbiciuni majore. Conține din păcate o colecție prea mare de neadevăruri pentru a nu fi intenționate și din fericire comandamentul NATO este mult prea înțelept pentru a-și dori să-și scufunde flotele oceanice în Marea Neagră. Libertatea comerțului din Marea Neagră a fost puternic afectată nu de când Rusia a interzis accesul transportul maritim de arme și muniții către Ucraina, ci încă înainte de începutul războiului, prin impunerea de către NATO a sancțiunilor economice și financiare împotriva Rusiei. Adică din 2015! Principala piedica a comerțului în zonă nu este marina militară a Rusiei, ci imposibilitatea asigurării încărcăturilor. Pe de altă parte, exportul cerealelor ucrainiene ar fi continuat și în prezent și în viitor dacă țările membre NATO și-ar fi îndeplinit obligațiile asumate prin tratatul încheiat sub patronajul ONU, iar Ucraina nu ar fi folosit coridorul deschis pentru cereale pentru a importa armament și a ataca cu drone navale porturile, vasele rusești și conducta Blue Stream de gaz natural. Și dacă ucrainienii, care plâng de mila țărilor africane rămase fără grâul ucraininan, nu și-ar fi vândut grâul calitativ inferior în țările vecine, inclusi România, distrugând piața cerealelor și afectând puternic toți vecinii - Polonia, Ungaria, România, etc. Minele care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt ucrainiene și nu rusești. Distrugerea instalațiilor portuare din Reni, pe care SRS o deplânge ca o restricționare a comerțului liber pe Dunăre, are efectul a face inutilă adâncirea brațului ucrainian al Dunării și va proteja Delta. Iar portul Constanța, în prezent blocat de grânele ucrainiene, se va mai dezaglomera ajungând să permită și exportul cerealelor românești.

    În sfârșit, orice navă militară ostilă Rusiei care intră în Marea Neagră și nu este un submarin este asemenea Olandezului Zburător - o navă moartă care plutește. De aceea și nu din cauza Convenției de la Montreux nu mai sunt în Marea Neagră distrugătoare americane sau/și britanice.  

    Nu susțin în niciun caz că blocarea exporturilor ucrainiene ar fi benefică, căci distrugerea unei țări și dezarticularea unui stat european vecin României este o tragedie umană și politică, iar pentru România o uriașă problemă de securitate. Susțin însă că realitatea este mult mai complexă decât scenariile Hollywood, și că abordarea ei în termeni de cei buni, cei răi și cei urâți, conduce la aberații ca cele propuse de SRS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb