Putin către Xi Jinping: "Vom discuta despre planul dumneavoastră de a pune capăt războiului din Ucraina"

D.T.
Internaţional / 21 martie 2023

Putin către Xi Jinping: "Vom discuta despre planul dumneavoastră de a pune capăt războiului din Ucraina"

Actualizare Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping continuă astăzi discuţiile la Moscova, cooperarea economică urmând să fie în centrul atenţiei în această a doua zi a vizitei de trei zile a liderului de la Beijing în Rusia, potrivit Agerpres.

Putin şi Xi au avut ieri o discuţie unu-la-unu despre războiul din Ucraina, urmând ca astăzi să li se alăture şi delegaţiile guvernamentale. Cele două părţi urmează să semneze două acorduri majore pentru a extinde "parteneriatul comprehensiv" şi "cooperarea strategică", potrivit Kremlinului. La întâlnire va participa şi ministrul apărării rus, Serghei Şoigu.

Conform Moscovei, pe agenda de discuţii se va afla şi cooperarea tehnico-militară. Occidentul se teme că China ar putea furniza arme Rusiei pentru războiul pe care aceasta l-a declanşat în Ucraina, arată sursa.

Pentru Putin, vizita lui Xi este binevenită, deoarece îi permite să arate că nu este izolat pe plan internaţional. China nu a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucraina şi este angajată în negocieri de pace. Xi a subliniat poziţia neutră a Chinei la începutul vizitei. Conform Kremlinului, după discuţii sunt programate declaraţii ale celor doi lideri.

China este considerată un aliat apropiat al Rusiei. În acelaşi timp, Beijingul s-a supus în mare măsură sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei pentru a nu deveni la rândul său ţinta unor măsuri punitive.

---

Vladimir Putin a declarat că va discuta planul în 12 puncte al lui Xi Jinping pentru "soluţionarea crizei acute din Ucraina", în timpul unei vizite foarte aşteptate la Moscova a preşedintelui chinez, informează News.ro.

"Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere", a declarat Putin, în timp ce liderii s-au numit reciproc "prieteni dragi". China a publicat luna trecută un plan pentru a pune capăt războiului - acesta include "încetarea ostilităţilor" şi reluarea discuţiilor de pace. Însă vineri, SUA au avertizat că planul de pace ar putea fi o "tactică de tragere de timp".

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat: "Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mişcare tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, pentru a îngheţa războiul în propriile condiţii". El a adăugat: "A cere o încetare a focului care nu include retragerea forţelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean ar însemna, de fapt, să sprijine ratificarea cuceririi ruseşti."

Planul Chinei nu a spus în mod specific că Rusia trebuie să se retragă din Ucraina - ceea ce Ucraina a insistat ca o condiţie prealabilă pentru orice discuţii. În schimb, a vorbit despre "respectarea suveranităţii tuturor ţărilor", adăugând că "toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere" şi să "detensioneze treptat situaţia". De asemenea, planul a condamnat utilizarea "sancţiunilor unilaterale" - văzută ca o critică voalată la adresa aliaţilor Ucrainei din Occident, arată sursa.

Ieri, o fanfară militară i-a urat o primire călduroasă lui Xi la Moscova. Putin a salutat China pentru "respectarea principiilor justiţiei" şi pentru că a făcut presiuni pentru "o securitate indivizibilă pentru fiecare ţară". În schimb, Xi i-a spus lui Putin: "Sub conducerea dumneavoastră puternică, Rusia a făcut mari progrese în dezvoltarea sa prosperă. Sunt convins că poporul rus va continua să vă ofere sprijinul său ferm."

În mod public, liderii ucraineni au subliniat terenul comun pe care îl au cu China - respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale. Dar, în privat, aceştia au făcut presiuni pentru o întâlnire - sau o convorbire telefonică - între preşedintele Volodimir Zelenski şi Xi. Teama Kievului este că sprijinul Chinei pentru Rusia - bazat în prezent pe tehnologie şi comerţ - ar putea deveni militar, incluzând potenţial obuze de artilerie.

"Dacă China trece la furnizarea deschisă de arme Rusiei, va participa, de fapt, la conflict de partea agresorului", a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei.

"Este în interesul Beijingului să stabilizeze relaţia cu Rusia, cu care are o graniţă comună de 4.300 km", a declarat Yu Jie, cercetător pentru China la Chatham House. Rusia este o sursă de petrol pentru economia uriaşă a Beijingului şi este văzută ca un partener în lupta cu SUA. Yu a adăugat că Xi tocmai a obţinut o victorie diplomatică prin medierea între Iran şi Arabia Saudită, care au reluat acum legăturile diplomatice, precizează sursa.

Aceasta ar putea fi o şansă pentru el de a explora oportunitatea de a media între Rusia şi Ucraina. Ieri seară, Xi a fost invitat la o masă cu şapte feluri de mâncare, inclusiv peşte nelma din râul Pechora din nordul Rusiei, o supă tradiţională rusă de fructe de mare şi clătite cu prepeliţă - alături de vin rusesc. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, a indicat că va exista o "explicaţie detaliată" a acţiunilor Moscovei în Ucraina în timpul cinei. Delegaţiile rusă şi chineză vor purta discuţii marţi - ziua principală a vizitei. Întâlnirea are loc la câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus pentru acuzaţii de crime de război.

Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere tehnic, Vladimir Putin ar putea fi arestat în 123 de ţări - deşi nici China, nici Rusia nu se află pe această listă. Efectuarea unei călătorii la Moscova atât de curând după anunţul CPI sugerează că China nu simte "nicio responsabilitate de a trage Kremlinul la răspundere" pentru atrocităţile din Ucraina, a declarat Antony Blinken. Liderii occidentali au încercat încă din februarie anul trecut să izoleze Rusia, după invazia sa la scară largă în Ucraina. Dar nu au reuşit să stabilească un consens global, China, India şi mai multe naţiuni africane fiind reticente în a-l condamna pe Putin.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ce atrocitati, un fleac , chinezii trec cu tancul peste proprii oameni ca peste gandaci, ii sudeaza in apartamente fara mancare si ii impusca pe strada dc incearca sa plece din zona de carantina, iar dc comentezi contra lui XI dispari fara urma, sau cazi de pe scari etc. Ai nostri se plangeau de o amenda la carantina...(apropo era sa iau si eu amenda chit ca aveam hartia, dar surpriza mi-am uitat buletinul acasa in imprimanta, neplacut dar m-au lasat in pace din fericire)

    Pe scurt Putler oricum va fi arestat in 123 de tari dc pune piciorul sau macar zboara peste.Ca un criminal terorist ce e. Sa speram ca ziua aceea vine cat mai curand.  

    1. Si XI e un alt criminal , a omorat atatia oameni la el in tara, oricine a comentat a disparut fara urma, sunt zvonuri ca ar vinde organe chinezii, XI e alt criminal manjit de sange pana-n dinti. Ultimul ce a muscat-o pt ca l-a criticat putin pe XI (deci chiar am auzit ce a spus, n-a fost f nu stiu ce), e Jack Ma, cel mai bogat om din China a ramas calic, i-au luat tot, Alibaba, Ant, tot, si dc nu fugea din tara probabil si viata.

      XI ii la fel de periculos ca si Putler poate si mai si , Putler si-a dat arama pe fata si acum lumea stie la ce sa se astepte, aha criminalul de razboi, dar XI inca lumea il crede cu intentii bune, sa facem pace in Ucraina, bullshit. O sa vedeti ca e bullshit marea pace chineza. Nu ca n-as vrea sa fie pe bune, toti am vrea. 

      EȘTI FĂRĂ MINTE ȘI INCULT ! DAR EȘTI ... LIBER ! ...

      PĂCĂLICIULE !? ...

    Important ce declara Biden ;

    VREM RAZBOI IN CONTINUARE,

    si ne place foarte tare profitul razboiului 

    1. Nu vrea nimeni razboi, vezi-ti de treaba. In secunda 2 cand pleaca rusii in rusia va fi pace. Nu a inceput razboiul nimeni altul decat Putler, si el il continua. Ucraina se apara. Cum te-ai apara si tu daca as veni eu sa-mi pun corul la tine-n curte si sa zic ca-i bucata mea.

      Cat despre am fost obligati tampenii. 

      Da , rusia a atacat din 2022 dar din 2014 pina in 2022 ucraina a atacat donbasul deci ucraina a inceput razboiul .

      Daca ucraina se retrage din donbas va fi pace in secunda 2 cum zici . 

      Sa nu uitam donbasul este locuit de minoritatea rusa din ucraina care este atacata si discriminata de ucraina .  

      Cel putin rusia face ceva pentru minoritatea rusa din ucraina = nu ca romania care si-a tradat fratii romani din bucovina .

      Rusine tradatorilor !  

      BRAVO, DOMNULE !

      MDA. SĂ TE AFLI ȘI TU ÎN TREABĂ ! ...

      PĂCĂLICIULE 1? ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb