Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia ar trebui să reia producţia de rachete cu rază medie şi mai scurtă de acţiune înzestrate cu focoase nucleare şi apoi să se gândească unde să le desfăşoare, după ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa şi Asia, relatează Reuters.
Mişcarea lui Putin ar îngropa în cele din urmă tot ceea ce a mai rămas din unul dintre cele mai semnificative tratate de control al armelor din timpul Războiului Rece, pe fondul temerilor că cele mai mari două puteri nucleare ale lumii ar putea intra într-o nouă cursă a înarmărilor împreună cu China.
Când Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan au semnat în 1987 Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF) a fost prima dată când superputerile au convenit să îşi reducă arsenalele nucleare şi au eliminat o întreagă categorie de arme nucleare.
Statele Unite, sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, s-au retras oficial din Tratatul INF în 2019, după ce au declarat că Moscova a încălcat acordul, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o în mod repetat şi a respins-o ca fiind un pretext.
Rusia a impus apoi un moratoriu asupra propriei dezvoltări de rachete interzise anterior de Tratatul INF - rachete balistice şi de croazieră terestre cu rază de acţiune între 500 km şi 5.500 km. Putin a declarat că Rusia s-a angajat să nu desfăşoare astfel de rachete, dar că Statele Unite au reluat producţia acestora, le-au adus în Danemarca pentru exerciţii şi le-au dus, de asemenea, în Filipine. "Trebuie să răspundem la acest lucru şi să luăm decizii cu privire la ceea ce va trebui să facem în această direcţie în continuare", a spus Putin în Consiliului de Securitate al Rusiei, declaraţii care au fost transmise de televiziunea publică. "Aparent, trebuie să începem să producem aceste sisteme de atac şi apoi, pe baza situaţiei reale, să luăm decizii cu privire la locul unde - dacă este necesar, pentru a ne asigura siguranţa - să le amplasăm", a adăugat el.
Rusia şi Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare, şi-au exprimat regretul cu privire la dezintegrarea tratatelor de control al armelor care au încercat să încetinească cursa înarmărilor în Războiul Rece şi să reducă riscul de război nuclear.
În 2018, Trump a declarat că doreşte să pună capăt Tratatului INF din cauza a ceea ce el a spus că au fost ani de încălcări ruseşti şi a preocupărilor sale cu privire la arsenalul de rachete cu rază intermediară al Chinei. Putin a declarat în trecut că retragerea Statelor Unite ar declanşa o nouă cursă a înarmărilor.
Statele Unite au acuzat public dezvoltarea de către Rusia a rachetei de croazieră cu lansare terestră 9M729, cunoscută în NATO ca SSC-8, ca fiind motivul pentru care au părăsit Tratatul INF.
În propunerea sa de moratoriu, Putin a sugerat că Rusia ar putea accepta să nu desfăşoare rachetele în exclava Kaliningrad de pe coasta baltică.
De la ieşirea din pact, Statele Unite au testat rachete cu un profil similar.
Putin a declarat la începutul acestei luni că ar putea desfăşura rachete convenţionale în locuri de unde ar putea lovi Statele Unite şi aliaţili lor europeni dacă aceştia permit Ucrainei să lovească mai adânc în teritoriul Rusiei cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune.
În declaraţiile sale de vineri, Putin nu a dat nicio indicaţie cu privire la locul în care ar putea fi amplasate rachetele.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2024, 10:54)
Este dificil pentru Rusia sa prinda din urma tehnologia americana si occidentala .Coruptia i-a taiat deja aripile lui Putin el intelegind , aidoma lui XI , cit de mult a fost pacalit scriptele neavind nici o reprezentare faptica in realitate .Pe hirtie era una in teren era alta .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2024, 12:01)
tot adopta tactica volumului si impactului… la bombe/rachete… si la militari in trecut a adoptat “volumul” nu calitatea…. e adevarat ca volumul poate inabusii … calitatea… dar tactica poate ocolii volumul… sau chiar prinde (estompa)in capcane…
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2024, 11:14)
Tare se forteza al 3-lea Razboi Monial,
si razboiul nuclear,
oare suntem toti dusi cu pluta ???
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2024, 12:05)
cu pluta nu… dar cu datoriile pe glob (cumulate) ca procent din pib DA!
razboaiele “spala” datoriile vechi… si daca distrugi si dusmanul… nu mai ai sa dai datorie nici dupa razboi… dupa alte aliante monetare etc. alte datori… alte formari de capacitati… alte ideologi… alte etc politice culturale… si jocul se repeta.. la intensitati diferite si forme diferite… cand revolutie .. cand razboi civil… cand lovitura stat… cand rajboi vecin… cand razboi mondial.
s c c r e t
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2024, 12:31)
cineva e sigur dus cu pluta. chiar cel din poza articolului.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2024, 08:46)
sau poate americanii care conform articolului = "după ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa şi Asia, relatează Reuters."
deci = de ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa şi Asia ?
daca SUA vor sa atace rusia = tu ce pretentie ai ?
ca rusii sa stea ca fraierii si sa nu reactioneze ?
daca nu iti place ce face rusia = du-te si cere la americani sa isi ia rachetele din europa
cine e agresorul ? cine ataca ? cine se apropie cu rachete de celalalt ?
au pus rusii rachete in cuba sau in mexic si americanii reactioneaza ? NU !
adica hotul striga hotii !
chiar asa spalati pe creie de propaganda am ajuns ? incat sa credem tot ce ni se spune si fara sa gandim logic ?
ai jucat sah vreodata ?
de exemplu = unul muta pionul alb apoi celalat muta pionul negru si tot asa
americanii au muta primii cu trimiterea rachetelor in europa si acum e randul rusiei sa mute cu cresterea productiei de rachete
asa a fost si in anii 60
kennedy a mutat primul cu rachetele in turcia si hrusciov a raspuns cu rachetele in cuba
si atunci ca si acum propaganda a dat vina pe rusi
toti civilii americani au stiut de rachetele sovietice din cuba dar habar nu au avut de rachetele americane din turcia pentru ca propaganda NU le-a spus
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2024, 12:10)
Cand Ucrania nu a mai vrut sa prelungeasca contractele de inchiriere a porturilor din Crimeea pentru flota Rusa… rusnacul la otravit pe presedinte si l-a fortat sa ii srmneze alta prelungire.
Rusnacul a avut monopol economic in Crimeea la munca in armata… si populatie rusnaca adusa sa ii lucreze in armata… in crimeea ucraineana si pe porturile ucrainei.
Ucraina s-a suparat si nationalistii au vrut sa alunge rusnacii preponderent majoritar militari rusnaci… rusnacul s-a suparat si a inventat “denazificarea” ca sa fure Crimeea .. si porturile…
pur strategic militar!
atat!…
nu alte baliverne…
Rusnacul a facut “crima cu premeditare”… stia ca se va ajunge la un punct in care ucrainienii se vos satura de talpa rusnaca pe pamantul lor…
Sa vedem ce va face rusnacul la Kaliningrad.. pe partea opusa… ca unii deja acces terestru e blocat… ramane pe apa…
s c c r e t
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2024, 08:52)
povesti aiurea
crimeea a fost a rusiei inainte de 1954 cand a fost facuta cadou ucrainei
rusia isi ia cadoul inapoi in momentul in care ucraina s-a vandut ca o prostituata ieftina la americani
si ce vroiai ?
ca rusii sa ii lase pe americani sa ocupe baza navala din crimeea facuta de rusi ?
in sevastopolul facut de rusi ?
si ce cauta americanii in marea neagra ?
de ce nu stau acasa la mama lor ?