Putin şi Xi vor să dea "un nou impuls" relaţiilor ruso-chineze

D.V.
Internaţional / 5 iunie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Vladimir Putin l-a primit miercuri pe preşedintele chinez Xi Jiping, cu scopul de a da "un nou impuls" apropierii lor din ultimii ani, într-un context de tensiuni exacerbate cu Statele Unite, relatează AFP.

Cele două puteri îşi afişează înţelegerea în timp ce se confruntă, din motive diferite, cu o perioadă dificilă în relaţiile lor cu americanii.

Războiul comercial între Beijing şi Washington a trecut la un nou palier în weekend, care-i umbreşte perspectivele economice. Relaţiile ruso-americane, afectate deja de numeroase crize, sunt otrăvite de acuzaţii de amestec rus în alegerie americane, de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Xi Jinping, care a sosit joi la prânz la Moscova, a fost primit de către preşedintele rus la negocieri menite să conducă la semnarea a aproximativ 30 de acorduri.

"Sunt convins că această vizită va conduce la noi succese impresionante" în relaţiile bilaterale, "care vor fi din ce în ce mai bune", a declarat Xi la începutul întâlnirii sale cu Putin, la Palatul Mare Kremlin.

"În aceşti ultimi ani, relaţiile între Rusia şi China au atins un nivel fără precedent, inclusiv mulţumită participării dumneavoastră directe", a subliniat la rândul său Vladimir Putin, exprimându-şi certitudinea că "această vizită va da un impuls puternic suplimentar dezvoltării legăturilor bilaterale".

Întâlnirea este urmată de o recepţie în onoarea liderului chinez, iar apoi de o seară la Teatrul Bolşoi, cu ocazia a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor între cele două ţări.

După programul moscovit, Xi vizitează fosta capitală a ţarilor, unde este invitat de onoare, joi şi vineri, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, principala întâlnire de afaceri în Rusia, la care sunt aşteptate 17.000 de persoane.

Această vizită de stat - cel mai înalt nivel al vizitelor în străinătate în protocolul diplomatic - este "un eveniment crucial pentru relaţiile noastre bilaterale", a dat asigurări Putin, amintind că Uniunea Sovietică a fost "prima ţară care a recunoscut Republica Populară chineză, la o zi de la proclamarea sa" în 1949.

Xi Jinping şi Vladimir Putin urmau să semneze, la finalul discuţiilor lor, la Moscova, o Declaraţie Comună cu privire la "consolidarea relaţiilor parteneriatului global şi cooperării strategice, care intră într-o nouă eră", potrivit consilierului Kremlinului Iuri Uşakov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb